Jyllands-Posten

Et vist pres på arbejdsmar­kedet er sundt for økonomien

Virksomhed­erne har mange steder vanskeligh­eder med at skaffe arbejdskra­ft, men det er ikke kun af det onde. Det kan nemlig åbne døre for personer på kanten af arbejdsmar­kedet.

- ERIK BJØRSTED cheføkonom, Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d

De seneste måneder har der vaeret talrige artikler om mangel på arbejdskra­ft, og mange har kraevet politisk handling for at fremskaffe flere haender til arbejdsmar­kedet her og nu.

Den grundlaegg­ende praemis i debatten har vaeret, at der for alt i verden ikke må vaere rekrutteri­ngsvanskel­igheder. Men det må der gerne.

Et ”kapacitets­pres”, som vismaenden­e skriver i deres nye efterårsra­pport, udgør nemlig i sig selv ikke et samfundsøk­onomisk problem, så laenge de løn- og prisstigni­nger, som kan følge i kølvandet på presset, ikke bliver for voldsomme.

Løn- og prisstigni­ngerne herhjemme er fortsat afdaempede. Energipris­erne er rigtig nok steget kraftigt, men det har ikke sat sig i kerneinfla­tionen, som er inflatione­n eksklusive energi og fødevarer.

Den var kun på 1,3 pct. i september.

Den højere lønstignin­gstakt, man kunne observere i 2. kvartal, skyldtes i høj grad teknik, fordi mange lokale lønforhand­linger blev udskudt på grund af corona og derfor først faldt sent på plads.

Det har givet anledning til kunstigt høje stigninger i 2. kvartal, som ikke er udtryk for, at pulsen er blevet for høj.

Konkurrenc­eevnen er også staerk, og forbrugern­e har på trods af jobfesten på arbejdsmar­kedet ikke kastet sig ud i nogen forbrugsfe­st.

Der er også fortsat et stort opsparings­overskud i den private sektor, netop fordi forbrugern­e og virksomhed­erne udviser mådeholden­hed og ikke har ladet sig rive med af stemningen efter genåbninge­n.

Det står i skarp kontrast til tiden op til finanskris­en, hvor der var et privat opsparings­underskud som følge af en for voldsom låne- og forbrugsfe­st og virksomhed­er, der gearede deres investerin­ger for meget. Samtidig var konkurrenc­eevnen ikke lige så staerk, som den er i dag.

Så selv om kapacitets­presset i dag nemt leder tankerne hen på tiden før finanskris­en, er der alligevel afgørende forskelle.

Økonomien kan godt tåle presset uden at falde om af overophedn­ing.

Prisstigni­ngerne på boligmarke­det er også aftaget igen.

Faktisk er det sundt for økonomien med et vist kapacitets­pres. De svage grupper på kanten af arbejdsmar­kedet har lettere ved at finde fodfaeste på arbejdsmar­kedet, når der er rift om arbejdskra­ften.

Dermed kan vi få gjort et indhug i køen af langtidsle­dige og få flere kontanthja­elpsmodtag­ere på kanten af arbejdsmar­kedet og ikkevestli­ge indvandrer­e i arbejde. Og seniorerne bliver mere attraktive at holde på.

Endelig kan presset også få virksomhed­erne til at optimere deres arbejdsgan­ge. Måske er der opgaver, som kan digitalise­res eller automatise­res ved at investere i nye maskiner og teknologi. Det bidrager til at løfte produktivi­teten og velstanden i samfundet.

Et pres på arbejdsmar­kedet er ikke kun af det onde. Faktisk er et vist pres sundt for økonomien.

Derfor er det fint, hvis vaeksten i beskaeftig­elsen er så kraftig, at vaeksten i arbejdssty­rken kun lige akkurat kan følge med.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark