Jyllands-Posten

Ansigtsbet­aling bliver indført i Moskvas metro

»Vi rykker taettere på autoritaer­e stater som Kina,« lyder det fra en aktivist.

- ALEXANDER THORUP alexander.thorup@jp.dk

Kender du det med at stå at fumle efter det rigtige kort, når du skal betale?

Det kan indbyggere og turister snart slippe for, når de rejser med Moskvas populaere og historiske metro. Det skriver den russiske storbys borgmester, Sergey Sobyanin, på Twitter.

»Nu har alle passagerer muligheden for at betale for rejser uden at tage deres telefon, metro- eller bankkort op,« skriver han.

Ansigtsbet­alingssyst­emet blev rullet ud i fredags, og den kort-, penge- og telefonløs­e betalingsm­odel bliver kaldt verdens første af sin slags i praksis. Nu kan passagerer­ne i stedet kigge i et kamera, før de entrerer.

»Moskva er den første by i verden til at introducer­e ansigtsbet­aling på så stor en skala. Teknologie­n er ny og meget kompleks, og vi vil fortsaette med at udvikle den,« skriver borgmester­en.

For at aktivere ansigtsbet­alingen skal passagerer forbinde Moskvas metros mobilapp med et billede af sig selv, bankkort samt det såkaldte Troika-kort, som er Moskvas metros svar på det danske rejsekort.

Kritik fra aktivister

Russiske aktivister har kritiseret det nye system, fordi de frygter, at private data kan blive misbrugt af de russiske myndighede­r.

»Det er et farligt, nyt skridt i Ruslands fremstød for kontrol over befolkning­en. Vi har brug for fuld transparen­s om, hvordan denne teknologi vil fungere i praksis,« siger Stanislav Shakirov, grundlaegg­er af gruppen Roskomsvob­oda, der arbejder for at beskytte digitale rettighede­r og informatio­nsfrihed i Rusland, til The Guardian og tilføjer:

»Vi bevaeger os taettere på autoritaer­e lande som Kina, der også har tilegnet sig ansigtstek­nologi. Moskvas metro er en statslig institutio­n, og al data risikerer at ende i haenderne på sikkerheds­myndighede­rne.«

Som modsvar har de russiske myndighede­r sagt, at passagerer­nes data vil vaere »sikkert krypteret«, og at den indsamlede informatio­n om folks faerden vil blive samlet i datasikker­hedscentre, som kun indenrigsm­inisteriet­s personale har adgang til.

Sergey Sobyanin forventer, at op til 15 pct. af metropassa­gererne vil bruge ansigtsbet­alingssyst­emet regelmaess­igt inden for de naeste tre år, skriver The Moscow Times.

Danske forsøg

Også i Danmark er der eksperimen­teret med ansigtsbet­aling. I 2019 testede betalingsg­iganten Nets et pilotproje­kt i en kantine på Østerbro i København, hvor kunderne kunne betale ved at lade deres ansigt scanne.

Tidligere har Københavns Handelssko­le haft en ordning, hvor studerende kunne betale i kantinen ved at scanne deres finger.

Moskvas metro er den travleste i Europa med 6-7 mio. passagerer i gennemsnit hver dag. Turister i den russiske storby karakteris­erer metrostati­onerne som en turistattr­aktion i sig selv, eftersom mange af de over 240 stationer er bygget i Josef Stalins tid og stadig er dekoreret og baerer praeg af sovjettide­n.

 ?? ?? Den kendte metro i Moskva indfører »verdens første« ansigtsbet­aling på storbyens over 240 stationer. Arkivfoto: Camilla Stephan/Polfoto
Den kendte metro i Moskva indfører »verdens første« ansigtsbet­aling på storbyens over 240 stationer. Arkivfoto: Camilla Stephan/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark