Jyllands-Posten

Find en ny kollega og få bonus

Det er først og fremmest i fag som kommunikat­ion og informatio­n, at det udløser en findeløn, hvis en medarbejde­r skaffer en ny kollega.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

Manglen på arbejdskra­ft har betydet, at det er blevet mere udbredt at give findeløn til medarbejde­re, der kan finde nye ansatte.

Det viser en ny analyse fra fagforenin­gen Lederne, der har spurgt 1.452 af sine medlemmer, om de belønner ansatte med en kontant bonus, hvis de kan tiltraekke en ny ansat. Det svarer 16 pct. ja til.

I informatio­ns- og kommunikat­ionsbranch­en er det 44 pct., der svarer, at deres virksomhed har en findelønso­rdning.

Tallene taler deres tydelige sprog om en voldsom mangel på arbejdskra­ft, mener analyseche­f hos Lederne Kim Møller Laursen.

»Vi ved, at it-virksomhed­erne har enorme vanskeligh­eder med at rekruttere.

Det er ikke kun rekrutteri­ng af specialist­er med saerlige kompetence­r, der udløser en bonus. I de fleste brancher gives bonusserne i mange tilfaelde også til medarbejde­re, der generelt kan skaffe en ny kollega,« siger han.

Selv om der er store forskelle fra branche til branche, ses findelønso­rdninger i alle private brancher.

»På det seneste har vi eksempelvi­s set virksomhed­er inden for byggeriet, hotel- og restaurati­onsbranche­n og rengørings­virksomhed­er, der desperat mangler arbejdskra­ft,« siger Kim Møller Laursen.

Beskaeftig­elsen slår i øjeblikket rekord, og antallet af ledige er lavere end i mange år. De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at 33 pct. af virksomhed­erne i servicebra­nchen mangler arbejdskra­ft. Det er det højeste tal, der nogensinde er registrere­t.

I bygge- og anlaegsbra­nchen er det 48 pct. af virksomhed­erne, der melder om mangel på arbejdskra­ft. Tallet er steget syv måneder i traek, og det har også her nået det højeste niveau nogensinde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark