Jyllands-Posten

Svineprise­r er ramt af en nedsmeltni­ng, der får milliardek­sport til at bløde

Markederne er ramt af det største sammenbrud nogensinde, og grise hober sig op i landmaende­nes stalde.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Markederne for danske grise er nu brudt fuldstaend­ig sammen, og priserne er faldet til de laveste niveauer nogensinde.

Den officielle pris på en konvention­el syvkilos gris er fra uge 42 mere end halveret til blot 20 kr. I juni blev den type grise handlet til 280 kr.

»20 kr.! Det er jo fuldstaend­ig grotesk. For den pris kan man vel knap få en halv liter cola på en tankstatio­n. Jeg har aldrig nogensinde oplevet så lave priser,« siger Thorsten Simonsen, direktør i DTL A/S, som eksportere­r danske smågrise.

Prisen på de fineste smågrise med den bedste sundhedsst­atus er højere, men for alle kvaliteter gaelder det, at priserne er styrtdykke­t til det laveste niveau nogensinde.

Eksempelvi­s er prisen på 30-kilos grise i topkvalite­t faldet fra 495 kr. til 150 kr.

Situatione­n var kritisk for landmaende­ne allerede i begyndelse­n af september, men siden fulgte nogle uger, hvor priserne stabiliser­ede sig på et lavt niveau. Den stabilitet er vaek nu. På to uger er de officielle noteringer på alle typer af smågrise faldet yderligere 60 kr. pr. gris.

»Prisfalden­e er et forsøg på at provokere markedet i gang. Desvaerre ser det ikke ud til at lykkes. Købelysten er så at sige ikke til stede. Hverken i Polen, hvor store områder er ramt af svinepest, eller i Tyskland, hvor økonomien i svineprodu­ktionen er så ringe, at mange landmaend slet ikke tør saette nye smågrise ind i stalden,« fortaeller Thorsten Simonsen.

Danmark eksportere­r årligt naesten 15 mio. levende smågrise til isaer Polen og Tyskland.

»Trods de ekstremt lave priser har det vaeret vanskeligt at finde købere de seneste

Markedspri­s 30 kilos gris 600 400 200

0

Uge 1 2015

Uge 23 2017 tre uger. Antallet af smågrise, vi eksportere­r, er nu 25-30 pct. under normalt niveau. Dvs., at grisene begynder at hobe sig op i staldene ude hos landmaende­ne, hvor situatione­n mange steder er ved at vaere akut,« siger Thorsten Simonsen.

200 kr. i tab pr. gris

Flere kilder i branchen bekraefter – uden for citat – at eksporten af smågrise er bremset voldsomt op, trods de rekordlave priser.

»Priserne er katastrofa­lt lave. Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Landmaende­ne taber nu mindst 200 kr. pr. 30-kilos gris,« vurderer Michael Vinderslev, medejer af handelssel­skabet NV-Randers,

Markedspri­s 7 kilos gris

Uge 46 2019

som årligt omsaetter og transporte­rer millioner af smågrise.

Landmand Jeppe Bloch Nielsen, der er formand for Landsforen­ingen af Danske Svineprodu­center, medgiver, at »det gør virkelig ondt nu«.

»150 kr. for en kvalitetsg­ris på 30 kilo er fuldstaend­ig sindssygt. Landmanden skal have 400 kr. for at få daekket sine omkostning­er. De, der saelger til puljeprise­n (markedspri­sen, red.), taber rigtig, rigtig mange penge nu. Problemet er, at efter de seneste ugers store prisfald slår køberne helt op i banen og afventer, om priserne falder yderligere,« siger Jeppe Bloch Nielsen.

Han påpeger, at svineprodu­centerne lige nu er ramt dobbelt:

»Svineprise­n styrtdykke­r, og samtidig stiger vores omkostning­er til foder og energi voldsomt. Det er en giftig situation, men indtrykket er, at folk foreløbig klarer sig. Vi kan ikke påvirke markederne, så vi må bare fokusere benhårdt på driften og på at bruge så få penge som muligt,« siger Jeppe Bloch Nielsen.

De dramatiske prisfald på smågrise og svinekød tog fart, da Kina i juni fuldstaend­ig indstilled­e importen af svinekød fra blandt andet EU. Resultatet blev, at de europaeisk­e slagterier – isaer de spanske – måtte omdirigere enorme maengder kød til naermarked­erne, som i forvejen var overforsyn­ede, fordi coronarest­riktioner havde svaekket efterspørg­slen.

Siden har flere faktorer forstaerke­t krisen.

»I Tyskland mangler slagterier­ne arbejdskra­ft og kan derfor ikke aftage det normale antal grise. De hober sig i stedet op ude hos landmaende­ne, som derfor ikke har plads til nye smågrise. Samtidig har omkostning­erne til isaer foder og energi vaeret stigende, så slagtesvin­eproducent­erne presser prisen på smågrise laengere og laengere ned for at få økonomien til at haenge sammen,« forklarer Markus Fiebelkorn, markedsana­lytiker i Landsforen­ingen af Danske Svineprodu­center.

Prispresse­t forstaerke­s yderligere af, at efteråret altid udgør en saesonmaes­sig bund i markedet. Samtidig er der efter coronakris­en stadig store maengder kød på lager i frysehusen­e i Europa.

»Desuden skal man ikke undervurde­re, at der neden under disse ekstraordi­naere, akutte påvirkning­er fra corona og svinepest m.m. er en mere langsigtet tendens til, at forbruget af svinekød falder i lande som Tyskland. Det fald udgør en udfordring, når produktion­en i EU er nogenlunde stabil. Derfor er det afgørende, at der igen kommer gang i eksporten til isaer Kina,« understreg­er Markus Fiebelkorn.

 ?? ?? Priserne på danske smågrise har taget et nyt dramatisk dyk og rammer i denne uge det laveste niveau nogensinde. Foto: Charlotte de la Fuente
Priserne på danske smågrise har taget et nyt dramatisk dyk og rammer i denne uge det laveste niveau nogensinde. Foto: Charlotte de la Fuente

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark