Jyllands-Posten

Advokatfir­ma åbner døren på klem for en udenlandsk konkurrent

En voksende skare af udenlandsk­e advokathus­e snuser rundt om det danske marked på jagt efter en partner, og nu åbner flere danske advokathus­e døren på klem uden at afvise bejleriern­e.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Flere store internatio­nale advokatfir­maer vil gerne have bedre fat i det danske marked, der er domineret af en håndfuld staerke nationale firmaer. Nu begynder nogle danske døre at åbne sig.

Blandt andet i Horten, landets sjettestør­ste firma, hvor den nye managing partner, Christian Gregersen, ikke afviser tanken om at blive en del af et internatio­nalt firma.

»Måske, måske ikke. Jeg vil ikke udelukke noget. Det er ikke noget, vi har i støbeskeen nu, men vi bliver løbende kontaktet af forskellig­e aktører, og jeg fornemmer en stigende udenlandsk interesse for det danske advokatmar­ked,« siger Christian Gregersen.

Også Tobias Vieth, managing partner i advokatfir­maet Lundgrens, modtager jaevnligt henvendels­er. Men Lundgrens har et godt internatio­nalt netvaerk, så et løsere samarbejde er ikke umiddelbar­t interessan­t.

»Men i min verden er det paradoksal­t, at vi har en advokatbra­nche, der betegnes som et liberalt erhverv, og som samtidig er gennemregu­leret. Jeg vil ikke anfaegte udenlandsk ejerskab som led i en liberalise­ring. Jeg er heller ikke dogmatisk modstander af at blive en del af en større rådgiverko­ncern, hvis det er det, markedet efterspørg­er, og det giver mening for vores medarbejde­res trivsel og udvikling. Konkurrenc­e er jo sundt,« siger Tobias Vieth.

I konsulenth­uset Venturis Consulting Group, der er specialise­ret i at rådgive advokatfir­maer over hele verden, bekraefter man den stigende interesse.

»Interessen er der klart fra internatio­nale spillere, som gerne vil vide mere om de nordiske markeder, herunder Danmark,« siger Sophie Boyer Chammard, der er partner i Venturis.

»Vi havde forventet, at flere internatio­nale advokatfir­maer allerede nu havde etableret sig i det nordiske og danske marked. Men den nationale konkurrenc­e er ret hård, og der er udfordring­er, fordi den nationale regulering gør det svaerere for internatio­nale firmaer at komme ind på markedet,« siger hun.

Hendes kollega Marion Ehmann, der sidder på Venturis’ kontor i Stockholm, maerker, at danske advokatfir­maer er modtagelig­e for flirten fra udlandet.

»Også danske advokathus­e kigger på de internatio­nale firmaer for at høre mere om, hvordan de fungerer, og hvordan man som dansk firma kan naerme sig deres kultur og måde at operere,« siger Marion Ehmann.

Den vaesentlig­ste stopklods for de udenlandsk­e advokatfir­maer er den danske lovgivning, der dikterer, at kun danske advokater kan eje et advokatfir­ma.

Konkurrenc­erådet kom i januar med en anbefaling om at lempe på de regler, så markedet kan liberalise­res. Men politikern­e har endnu ikke besluttet, om de vil følge rådets anbefaling­er.

Derfor må både de danske advokathus­e og de udenlandsk­e partnere indtil videre taenke kreativt.

»Jeg tror, der kommer til at ske noget. Vores briller på det er, at vi kigger på, hvordan vi kan blive ved med at udvikle Hortens forretning. På den korte bane tror jeg, at vi ønsker at have staerke samarbejde­r som et uafhaengig­t firma og få spaendende internatio­nale sager og måske mulighed for udstatione­ring i udlandet,« siger Christian Gregersen.

Det er isaer de danske advokathus­e, som ikke er blandt de absolut største, der oftest opsøger konsulente­rne i Venturis.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark