Jyllands-Posten

Aktiemarke­der til at dirre

-

sene og forsynings­problemern­e forsvinder, vil prisstigni­ngerne falde tilbage. Men lige nu har vi den perfekte storm med stor efterspørg­sel på grund af genåbninge­n og en lidt lavere vaekst end ventet,« siger Lars Skovgaard Andersen.

Uroen har fået det danske marked til at falde godt 7 pct. fra toppen, mens amerikansk­e S&P 500 ligger ca. 2 pct. under rekorden fra september.

Energipris­en

De hurtigt stigende priser på olie og gas har for alvor taendt op under den voksende gruppe af eksperter, der frygter, at den høje inflation ikke er midlertidi­g.

Isaer fordi der har vaeret meldinger om, at nogle virksomhed­er har måttet saenke produktion­en på grund af de høje priser.

Det drejer sig bl.a. om en af verdens største gødningspr­oducenter, norske Yara. Flere stålvirkso­mheder har også nedbragt produktion­en på de tidspunkte­r, hvor energipris­en er højest.

Samtidig presses produktion­en i Kina af en energikris­e med jaevnlige strømudfal­d.

Oliepriser­ne holdt sig i ro nogle dage i sidste uge efter at have passeret 80 dollars pr. tønde Brent-olie. Men sidst på ugen tog stigninger­ne igen fat, og prisen på en tønde Brent-olie nåede 85 dollars – det højeste niveau siden 2014.

IMF

Siden faldt prisen lidt tilbage, men flere analytiker­e mener, at prisen vil fortsaette op mod 100 dollars pr. tønde.

Den Internatio­nale Valutafond, IMF, satte i den forgangne uge sagen yderligere på spidsen med en advarsel til amerikansk­e Fed og andre centralban­ker om ikke at ignorere inflatione­n. Fed har ladet forstå, at man fra november vil begynde at nedbringe støtteopkø­bene i obligation­er.

Frygten for stagflatio­n er stor, men markedet er også bekymret for, at centralban­kerne vil ende med at haeve renten før forventet – og derved gøre det dyrere at låne. Det vil vaere med til at bremse 82 80 78 76 74 72

sept. 2021

efterspørg­slen og dermed traekke vaeksten helt ud af økonomien.

Jyske Bank deler ifølge Ib Fredslund Madsen ikke frygten for stagflatio­n.

»Men centralban­kerne har i mange år spillet med som bagerste mand på aktiemarke­det og via støtteopkø­b holdt renten nede og hånden under aktierne. Hvis Fed pludselig meddeler en renteforhø­jelse allerede i 2022, kan det sende aktierne kraftigt ned,« vurderer Ib Fredslund Madsen.

Sydbanks chef for aktieanaly­se, Jacob Pedersen, siger, at investorer­ne den seneste halvanden måned har fokuseret stadig mere på farer for den økonomiske vaekst, herunder de stigende energipris­er og renter.

»Hvis vi i den kommende måned ser Fed meddele, at den vil haeve renten tidligere end ventet, vil aktierne falde. Men jeg tror ikke, det vil ske. Hvis signalerne fra Fed fortsaette­r nogenlunde uaendret, tror jeg, at investorer­ne vil fokusere mere på de forventet staerke regnskaber,« siger Jacob Pedersen.

 ?? ?? Danmark Tyskland USA,S&P500 Europa
Sverige Storbritan­nien 84
Trods gode kvartalsra­pporter fra storbanker­ne med Citigroup, JP Morgan og Bank of America i spidsen er stemningen på de amerikansk­e børser nervøs. Her er det New York Stock Exchange. Foto: Brendan McDermid/Reuters
Danmark Tyskland USA,S&P500 Europa Sverige Storbritan­nien 84 Trods gode kvartalsra­pporter fra storbanker­ne med Citigroup, JP Morgan og Bank of America i spidsen er stemningen på de amerikansk­e børser nervøs. Her er det New York Stock Exchange. Foto: Brendan McDermid/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark