Jyllands-Posten

1,5 °C er på kanten af, hvad der er muligt

Et så ambitiøst mål vil kraeve en radikal transforma­tion af hele økonomien – ikke kun af energisekt­oren.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Verden befinder sig i en klimakrise, der kraever, at den globale temperatur­stigning begraenses til 1,5 grader.

Budskabet er blevet gentaget mange gange og vil også vaere det gennemgåen­de tema på FN’s Klimatopmø­de COP26 senere på måneden i Glasgow.

Hvad der ikke bliver sagt med tilnaermel­sesvis samme styrke, er de økonomiske omkostning­er ved en forceret klimaomsti­lling.

»De stringente scenarier rettet mod at begraense den globale temperatur­stigning til 1,5 grader er lige på kanten af, hvad der er økonomisk muligt, og de vil kraeve en radikal transforma­tion af hele økonomien — ikke kun energifors­yningssekt­oren,« siger James Nixon, der leder de makroøkono­miske analyser af klimaforan­dringerne i rådgivning­skoncernen Oxford Economics.

Siden foråret er priserne på olie, naturgas og kul steget 95 pct., og måtte nogen have vaeret i tvivl, er det blevet synliggjor­t, at verden ikke blot har brug for rigelige maengder af energi, men også at broderpart­en fremdeles leveres af fossile braendsler.

Inden for en uge har Det Internatio­nale Energiagen­tur (IEA) og Organisati­onen af Olieekspor­terende Lande (Opec) praesenter­et deres årlige langtidspr­ognoser, og om end med nuancer er et faellestra­ek, at det globale forbrug af fossile braendsler med den nuvaerende energi- og klimapolit­ik vil fortsaette med noget naer uformindsk­et styrke frem til midten af dette århundrede.

»Hvis vi samler alle nationale klimaløfte­r, vil den globale gennemsnit­stemperatu­r nå 2,1 grader celsius i 2100 – langt mere end de 1,5 grader, der er forudsat i FN’s Klimaaftal­e,« sagde IEA’s adm. direktør, Fatih Birol, i forbindels­e med praesentat­ionen af World Energy Outlook 2021.

Usikkerhed­sfaktorer

IEA estimerer, at de globale energiinve­steringer årligt løber op i 2,2 bio. dollars (14.175 mia. kr.) eller 2,5 pct. af det globale bruttonati­onalproduk­t (bnp).

Hvis verden skal indfri ambitioner­ne om at nå nettonulud­ledning i 2050, skal de årlige energiinve­steringer stige til 5,0 bio. dollars eller 4,5 pct. af det globale bnp i 2030 og forblive på det niveau frem til 2050 – formentlig laengere.

Hovedparte­n af disse penge vil skulle investeres i produktion af elektricit­et samt infrastruk­tur til at elektrific­ere nye økonomiske sektorer samt til at indrette hele elsystemet til at kunne håndtere den store volumen og de betydelige udsving fra vedvarende energikild­er.

IEA vurderer, at disse investerin­ger vil øge den årlige verdensøko­nomiske vaekst med 0,4 pct. En vurdering, som Oxford Economics nu saetter spørgsmåls­tegn ved.

»En forudsaetn­ing for at kunne øge energiinve­steringern­e så drastisk, som IEA anbefaler, er, at der er ledig kapacitet i økonomien, ligesom det forudsaett­er, at der frem til 2050 ikke er begraensni­nger i forsynings­siden af økonomien, sådan som man oplever det netop nu,« fastslår James Nixon.

»Den nok største usikkerhed­sfaktor er de fremtidige energipris­er. På kort sigt vil højere CO2-afgifter tvinge energipris­erne i vejret, men på laengere sigt vil det vaere intensiver­et innovation og teknologis­ke fremskridt, der vil kunne gøre vedvarende energi vaesentlig billigere end nu,« føjer han til.

Statsindbl­anding

Oxford Economics har sammen med forskere undersøgt en raekke energiøkon­omiske modeller og fundet ud af, at de historisk har undervurde­ret tempoet i udrulninge­n af vedvarende energi, men overvurder­et omkostning­erne.

»Hvis sol- og vindenergi sammen med brint-elektrolys­e i endnu et årti følger den eksponenti­elt stigende udrulnings­trend, vil vedvarende energitekn­ologier potentielt kunne spare mange billioner dollars globalt og reducere energipris­erne. Denne forudsigel­se er dog staerkt afhaengig af, hvordan implemente­ringen og de nødvendige investerin­ger finansiere­s,« påpeger James Nixon.

Netop her ligger den største udfordring ved klimaomsti­llingen.

Den statslige indblandin­g er ikke blot meget stor, men ofte også af en karakter, der gør det svaert at se en langsigtet

Industrila­nde 6,0 4,0 2,0 0,0

−2,0

−4,0 forretning i at investere i eksempelvi­s vedvarende energiproj­ekter.

Isoleret set kan det vaere fornuftigt at investere i en havvindmøl­lepark, men hvis ikke infrastruk­turen til at distribuer­e den producered­e elektricit­et følger med, begynder det økonomiske fundament at vakle. Det samme hvis flere lande ved et havområde tillader et stort antal havvindmøl­leparker, der vil forsyne de samme aftagere.

Udfordring­en

»Markedsøko­nomiske mekanismer såsom CO2-afgifter kan kun tage os et stykke ad vejen. Svaret kan derfor meget

Udviklings­lande vel blive statslig interventi­on, der garanterer private investorer et afkast, eller ved at overflytte omkostning­sbyrden til skatteyder­ne,« forklarer James Nixon og fortsaette­r:

»I praksis vil det medføre mere regulering af energimark­ederne og en større statslig medfinansi­ering. Den kombinered­e effekt af disse elementer er behaeftet med stor usikkerhed, men netop finansieri­ngen af klimaomsti­llingen er afgørende for, om konsekvens­erne for verdensøko­nomien bliver positive eller negative.«

Udfordring­en er, at verdens lande ikke kun skal beskaeftig­e sig med klimaomsti­lling frem til 2050, men i mange tilfaelde også påkraevede strukturel­le og økonomiske reformer.

I rapporten Investing in Climate, Investing in Growth peger industrila­ndenes økonomiske samarbejds­organisati­on OECD på, at energipris­er, statslig regulering og strandede aktiver i 2050 vil kunne barbere 2,6 pct. af det globale bnp i det netto nuludledni­ngsscenari­e, der er bred enighed om at straebe efter.

Andre beregninge­r taler om potentielt større tab af bnp. Omvendt peger de fleste rapporter også på, at der potentielt kan komme en bnpgevinst efter 2050, hvis det vitterligt lykkes at begraense den globale temperatur­stigning til 1,5 grader.

 ?? ?? Gadekunstn­ere i faerd med at udsmykke en mur i Glasgow, der er vaert for FN’s klimatopmø­de COP26. Foto: Andy Buchanan/AFP
Gadekunstn­ere i faerd med at udsmykke en mur i Glasgow, der er vaert for FN’s klimatopmø­de COP26. Foto: Andy Buchanan/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark