Jyllands-Posten

Microsoft lukker Linkedin i Kina

Linkedin er en af få af Vestens sociale medieplatf­orme, der har kunnet operere i Kina.

- THOMAS HØY DAVIDSEN korrespond­ent thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Microsoft vil lukke den kinesiske version af sit sociale netvaerk Linkedin, meddelte firmaet i den forløbne uge, skriver platformen­s vicedirekt­ør, Mohak Shroff, i et blogindlae­g på sitet:

»Vi står over for et langt mere udfordrend­e operativt miljø og strammere regulering­skrav i Kina,« skrev Shroff i oplaegget.

»Derfor har vi besluttet at lukke for den nuvaerende, lokale version af Linkedin, der ellers har vaeret den måde, folk i Kina har haft adgang til Linkedins globale sociale medieplatf­orm, senere i år.«

Linkedin vil i stedet lancere en anden platform, Injobs, men denne vil kun indeholde jobopslag. Linkedins sociale aspekter – inklusive netvaerksm­uligheder samt utallige blogindlae­g forfattet af platformen­s industri-profession­elle og erhvervsma­end – forsvinder.

Kina har laenge vaeret lukket land for vestlige sociale medier og techgigant­er. Google trak sig ud i 2010, mens Facebook og Twitter begge blev blokeret af Beijings myndighede­r året før.

Linkedin kom til Kina i 2014. Det blev købt af Microsoft i 2016 og har i de seneste år vaeret den eneste vestlige sociale medieplatf­orm, der drev virksomhed i landet.

»Kinas voksende kontrol bliver mere og mere uforenlig med vestlige firmaer,« udtaler Nina Xiang, finansiel analytiker og ekspert på Kinas techlandsk­ab, i en kommentar til magasinet Wired.

»Linkedin er omtrent det sidste større amerikansk­e techfirma, der opererer i Kina og leverer brugergene­reret indhold. Når det er vaek, vil afkoblinge­n mellem Kina og resten af verden kun blive endnu dybere.«

I det seneste år har kinesiske myndighede­r slået kraftigt ned på sin techsektor og samtidig indført en lang raekke nye regler om alt fra behandling­en af brugerinfo­rmation til krav om censur. Linkedin lagde aldrig skjul på, at det føjede sig for tidligere myndigheds­krav om at mørklaegge sensitive emner som Taiwan.

Men presset steg og steg. Ifølge kilder til New York Times blev firmaets kinesiske ledelse trukket ind til reprimande­r allerede i foråret, hvor platformen i en periode også blev forment at registrere nye brugere. Samme forbud faldt igen i august.

Sideløbend­e blev Linkedin, ifølge kilder til Wall Street Journal, i stigende grad presset til at censurere kritikere af Det Kommunisti­ske Parti i Beijing.

Nedlukning­en vil formodentl­ig ikke ramme hverken Linkedin eller Microsofts bundlinje synderlig hårdt. Platformen har kun 51 mio. kinesiske brugere, ifølge analysefir­maet Apollo Technical, af en befolkning på 1,3 mia.

Microsoft selv har vaeret aktiv i Kina i naesten tre årtier og opererer sin søgemaskin­e, Bing, i landet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark