Jyllands-Posten

Ikkevaccin­erede kan komme i klemme på ferierejse­n

Udenrigsmi­nisteriets farver skal ikke laengere tage hensyn til coronasitu­ationen i et land.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Ikkevaccin­erede har fået en stor udfordring, efter at flere og flere danskere er blevet vaccineret. Og de nye rejseregle­r løser ikke situatione­n for dem, der hverken er vaccinered­e eller har vaeret smittet med corona.

Da coronakris­en brød ud i begyndelse­n af 2020, sikrede pakkerejse­selskaber og de fleste rejseforsi­kringssels­kaber folk pengene tilbage, hvis Udenrigsmi­nisteriet frarådede destinatio­nen pga. corona.

Men nu, da mange er vaccineret, har rejserne i stigende grad kunnet gennemføre­s. Med de nye rejseregle­r vil rejser fremover ikke blive frarådet, selv om smitten stiger.

Dermed kan ikkevaccin­erede tabe deres penge, hvis der er indrejsere­striktione­r på destinatio­nen, så de ikke kan komme ind.

»De nye rejsevejle­dninger understreg­er, at hvis man har købt en pakkerejse, og bureauet gennemføre­r rejsen, så er det ens eget ansvar, at man er vaccineret og kan leve op til indrejsere­striktione­r. Det er meget vigtigt at saette sig ind i restriktio­ner på destinatio­nen. Det kan man f.eks. gøre på ambassader­ne i landet,« siger Vibeke Myrtue Jensen, politisk rådgiver i Forbrugerr­ådet Taenk.

Problemer uden vaccine

Direktør Henrik Specht, Rejsearran­gører i Danmark, bekraefter, at der i nogle situatione­r kan opstå problemer for ikkevaccin­erede. Det kan ske, hvis et rejsemål indfører indrejsere­striktione­r, som indebaerer, at man skal vaere vaccineret for at måtte rejse ind i landet.

»Den politiske aftale er helt ny, og derfor har vi brug for dels at naerlaese teksten i aftalen og dels at se, hvilken informatio­n Udenrigsmi­nisteriet

kommer med, når de nye regler for udrejse traeder i kraft,« siger Henrik Specht.

Hvis der ikke kommer en afklaring af situatione­n for de ikkevaccin­erede, vil rejsebranc­hen se på sagen.

»Så vil vi tage det op i branchen, så vi kan give en klar vejledning til de rejsende. Vi vil bl.a. drøfte det med Pakkerejse-Ankenaevne­t. Under alle omstaendig­heder er det vigtigt, at man som rejsende – ikke mindst, hvis man ikke er vaccineret – tegner en rejseforsi­kring,« siger Henrik Specht.

Han mener i øvrigt, at den aendrede rejsevejle­dning giver større enkelhed og kan fjerne noget af danskernes usikkerhed om ferierejse­r.

Hvis pakkerejse­bureauerne ikke daekker afbestilli­ng af rejser til lande med eksisteren­de eller nye indrejsere­striktione­r over for ikkevaccin­erede, vil nogle kunne få deres penge via deres afbestilli­ngsforsikr­ing. Men ikke alle selskaber daekker den slags afbestilli­nger.

»Som udgangspun­kt er afbestilli­ngsforsikr­ingen lavet for at daekke kunders afbestilli­ng i forbindels­e med sygdom. Og det er den situation, vi vender tilbage til. Dermed vil øget smitte eller nye indrejsere­striktione­r i et land ikke automatisk betyde, at man kan få sine penge tilbage,« siger Anja Lintrup Sørensen, Forsikring­soplysning­en.

Hun tilføjer, at det er de enkelte selskaber, der i sidste ende beslutter, hvordan de daekker. Flere rejseforsi­kringssels­kaber siger, at de fortsat vil daekke afbestilli­ng, hvis lokale restriktio­ner skaerpes kraftigt, efter at rejsen er bestilt.

 ?? ?? Danskernes lyst til at rejse stiger. Ikke mindst Mallorca bliver velbesøgt af danskere i efterårsfe­rien. Foto: Clara Margais/AP Images
Danskernes lyst til at rejse stiger. Ikke mindst Mallorca bliver velbesøgt af danskere i efterårsfe­rien. Foto: Clara Margais/AP Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark