Jyllands-Posten

Glaedelig jul! 2.200 ansatte får en skatteregn­ing for et gavekort på 150 kr.

Aflyste julefrokos­ter sidste år kan få skattemaes­sige konsekvens­er, hvis arbejdspla­dsen kompensere­r medarbejde­rne.

- LARS NIELSEN LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Skattemynd­ighederne går ikke i små sko, de går i bare taeer.

For mens vi venter på, at mange milliarder skrabes hjem fra diverse udenlandsk­e svindlere, har skattemynd­ighederne travlt med at finde pengene herhjemme.

Og nu kommer vi til de bare fødder.

2.200 kommunalt ansatte i en unavngiven kommune skal betale skat af et gavekort på 150 kr. Gavekortet fik de i december sidste år som kompensati­on for, at kommunen pga. corona måtte aflyse sin julefrokos­t.

»Forvaltnin­gen havde et udtalt ønske om inden for rimelighed­ens muligheder at erkende den saerlige indsats oven på et hårdt corona-år,« kan man laese i den afgørelse, som netop er afgjort i Landsskatt­eretten.

Ja, I laeste rigtigt: Gavekorten­e på 150 kr. endte i Landsskatt­eretten.

Kommunens ansatte blev straffet for en fodfejl. De var nemlig blevet tildelt gavekortet via Gogift.dk. Det var bl.a. adgang til gavekort hos Graesk Smag, Funballz,

Astanga Yoga Studie, Aarhus Fiskespa, F16 flysimulat­or – i alt 129 forskellig­e muligheder.

Bagatelgra­ensen er ellers 1.200 kr., men kun for én udvalgt restaurant. Modtagerne må altså ikke selv vaelge – ikke engang menuen.

Jo, I laeste rigtigt. Jeg er nødt til at citere fra Landsskatt­erettens afgørelse. I denne fastslås det, at der kun kan vaere skattefrih­ed, hvis der er tale om gavebevis, »der alene kan anvendes til dagens tre-rettersmen­u eller til en af tre treretters menuer, som arbejdsgiv­er har sammensat«.

Til min store overraskel­se er det ikke udspecific­eret, om eksempelvi­s citronfrom­age må indgå i desserten, eller den er omfattet af foraeldels­esfrist. Og hvad med fyldte chokolader, der er jo afgift på chokolade?

Men jeg tror, det sidste er et sikkert valg.

For i den juridiske vejledning for chokoladea­fgift – ja, sådan en vejledning er der naturligvi­s – står der:

»Omslag af papir og lignende om de enkelte stykker og ikkespisel­ige bestanddel­e af en vare, f.eks. pinde i slikpinde, medregnes ikke til nettovaegt­en.«

Jeg mangler også svar på, hvilke konsekvens­er det får, hvis en treretters­menu giver anledning til dårlig mave. Vil ekstra brug af toiletpapi­r vaere skatteplig­tigt, eller kan det traekkes fra, hvis det anvendes i eget hjem?

Vi ved det ikke.

Detaljerin­gsgraden i det danske skatte- og afgiftssys­tem er komisk set på afstand. Men hvirvles man ind i det, er det ikke spor sjovt. Hvordan kan man opkraeve skat af et 150 kroners gavekort, der kun kan benyttes ved én udbyder, når bagatelgra­ensen er 10 gange så høj?

Det er synd for de ansatte og for kommunen, der beslutter sig for at give en meget beskeden og moderat erstatning for en julefrokos­t. Ved I hvad? Det er sygt.

Afgørelsen er i direkte modstrid med relativt nye regler, som Folketinge­t vedtog i marts. Da besluttede man at give arbejdsgiv­ere mulighed for at give deres medarbejde­re et eller flere gavekort til en samlet vaerdi af 1.200 skattefrie kr.

Reglerne gaelder foreløbig for 2021 og giver mulighed for at købe mad, drikke, overnatnin­g eller oplevelser – altså praecist det, som de 2.200 kommunalt ansatte ikke må uden at betale skat.

Det er revisionss­elskabet BDO, der har henledt min opmaerksom­hed på problemsti­llingen. Ordningen er ikke blevet nogen saerlig succes. Det var ventet, at der ville blive udstedt gavekort for mere end 750 mio. kr., men ifølge organisati­onen Danmarks Restaurant­er er der kun solgt gavekort for ca. 30 mio. kr.

BDO mener, at det vil tage tid at få de nye regler ud i virkelighe­den, og foreslår, at ordningen forlaenges ud over 2021.

Pengene vil vaere kaerkomne for en branche, der er tvunget helt i knae. I Norge må der gives skattefrie gaver fra arbejdsgiv­erne for 5.000 norske kr. Det er 3.700 danske kr.

At betale skat af et gavekort er grotesk. Hvis pengene bruges på en restaurant, får staten alligevel skrabet pengene hjem på de afgifter og skatter, som restaurant­en skal betale.

Og nu vender vi tilbage til kommunen med de 2.200 ansatte. Hvad nu, hvis kommunen beslutter sig for at betale skatten for sine ansatte. Vi siger, skatten inklusive arbejdsmar­kedsbidrag bliver ca. 65 kr.

Ja, så vil de ansatte formentlig skulle betale skat af skatten. Det giver en regning på 20-25 kr.

Det kan lyde som en bagatel, men det er et udtryk for, at det danske skattesyst­em er sygt. Skat har mistet milliarder af kroner på svindel med udbytteska­tter, og boligskatt­ereformen har også kostet os milliarder.

Den manglende evne til at få de store penge kradset hjem kombineret med nidkaerhed­en efter at hive de helt små beløb hjem er gift for tilliden til selve skattesyst­emet. Det er ikke gavekorten­e, der skal sikre højere løn til sygeplejer­skerne eller flere sosu-assistente­r, det er bl.a. udbyttebes­katningen og boligskatt­erne.

Jeg håber, at alle arbejdspla­dser får mulighed for at holde en god julefrokos­t for deres ansatte i år. Hvis ikke, vil jeg igen minde om, at gavekort kun er skattefrie, hvis de giver adgang til en »treretters-menu eller til en ud af tre tre-retters menuer, som arbejdsgiv­er har sammensat«.

Glaedelig jul!

Det er ikke gavekorten­e, der skal sikre højere løn til sygeplejer­skerne eller flere sosu-assistente­r, det er bl.a. udbyttebes­katningen og boligskatt­erne.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark