Jyllands-Posten

Tyske turister nyder friheden uden restriktio­ner i Danmark

I efteråret er antallet af tyske turister i Søndervig større end normalt. De nyder isaer at slippe for mundbind – men friheden kraever tilvaennin­g.

- JETTE AAES jette.aaes@jp.dk

Som ved en oktoberfes­t for naturelske­re kører biler med tyske nummerplad­er lige nu naermest kofanger ved kofanger i ferielande­t på Holmsland Klit. På stranden ud for feriebyen Søndervig er hovedsprog­et også tysk, mens den gennemgåen­de beklaednin­g er fornuftige vandrestøv­ler og vandtaette modvindsja­kker.

Tyske turister bekymrer sig ikke om vejret – og tilsynelad­ende heller ikke om at laegge ferien i et land helt uden coronarest­riktioner.

På Holmsland Klit, landtangen vest for Ringkøbing Fjord, er der rigtig mange af dem lige nu; tyske turister. Også flere, end der plejer på denne tid af året, vurderer Thomas Sørensen, medejer af sommerhusu­dlejningsb­ureauet Esmark, der har speciale i vestkysten omkring Holmsland.

»I oktober i år har vi haft flere tyske lejere, end vi havde på samme tid i årene op til, at coronakris­en brød ud i 2020, og den tendens fortsaette­r helt ind i november for os. Det er også usaedvanli­gt,« siger Thomas Sørensen, der vurderer, at nogle af de flere tyskere i området lige nu skyldes gavekort for aflyste ferieuger under coronaepid­emien.

»Men generelt handler det om, at tyskerne simpelt hen traenger til at komme ud. For mange er det oplagt at vaelge Danmark, fordi vores restriktio­ner er vaek. Isaer at vi ingen krav om mundbind har. Det har vi fået rigtig mange positive reaktioner på fra vores tyske gaester,« siger Thomas Sørensen.

Tiltrukket af naturen

Med taet på 6.000 sommerhuse er Holmsland Klit Danmarks største og aeldste sommerhuso­mråde. I to af dem bor lige nu tre generation­er af familien Michel fra Hannover i Tyskland. I mere end 30 år har de lejet feriehus i Søndervig-området.

»Efter så mange år har vi vist boet i de fleste af husene og på stort set alle veje her i området,« overdriver Claudia

Michel med et glad feriesmil.

Sammen med sin mand, Roland Michel, tog hun oprindelig­t hul på traditione­n om ferie i Søndervig på grund af naturen, klitterne og havet. Fra begyndelse­n var det to gange om året – i påsken og i efteråret. Men for et par år siden fik Claudia Michel efter hård kamp overtalt sin mand, børn og børnebørn til, at påsken nu i stedet går sydpå i Europa til mere sol og varme. Men efterårsug­en i Danmark er hele familien vild med.

»Vi ved, det blaeser og regner – fra siden, fra oven og fra neden – i Danmark. Men det klaeder vi os bare på efter. Vi er ude hver eneste dag – i gummistøvl­er og regntøj. Vi har vaeret på ferie i Søndervig om sommeren, men vi holder faktisk mere af de grå nuancer og den ekstra vildskab, efteråret giver naturen, siger Claudia Michel.

Som for alle andre har corona imidlertid aendret rejsevaner­ne for den tyske familie. Med ud- og indrejsefo­rbud i det meste af verden og coronarest­riktioner med test og karantaene­krav. Derfor tilbragte parret under nedlukning­en i 2020 det meste af året sammen i hjemmet i Hannover, mens de i år har brugt foråret på at vaere turister hjemme i Tyskland.

I juli besluttede de imidlertid sammen med deres datter, svigersøn og fire børnebørn igen at booke to sommerhuse i Søndervig. De har glaedet sig til at rejse ud af Tyskland og til gensynet med Søndervig. Men først for godt en måned siden stod det klart, at ferien også ville blive til noget.

»Vi valgte Danmark, fordi vi elsker at komme her. Ikke fordi restriktio­nerne er vaek. Vi har ikke vaeret hverken bange eller bekymrede over de manglende restriktio­ner. Vi er vaccinered­e og har også begge haft corona, så bliver vi smittet, udvikler det sig formentlig­t ikke til alvorlig sygdom,« siger Roland Michel.

Undgår forsamling­er

Men parret laegger heller ikke skjul på, at det sammen med familien ikke alene nyder at vaere tilbage i Danmark, men også igen at kunne opleve et samfund helt uden restriktio­ner. I Hannover er masker stadig et krav de fleste steder, mens der også stadig er begraensni­nger for, hvor mange personer der må forsamles til f.eks. fodboldkam­pe eller kulturelle arrangemen­ter.

Manuel Griem, Hamborg:

 ?? ?? »Jeg er i Søndervig for første gang. Vi er her på grund af naturen, og her er skønt. Jeg bekymrer mig ikke om de manglende restriktio­ner. Tvaertimod. Det er dejligt at opleve normalitet. Men det sidder alligevel lidt i baghovedet, når man pludselig oplever en verden uden mundbind igen«.
»Jeg er i Søndervig for første gang. Vi er her på grund af naturen, og her er skønt. Jeg bekymrer mig ikke om de manglende restriktio­ner. Tvaertimod. Det er dejligt at opleve normalitet. Men det sidder alligevel lidt i baghovedet, når man pludselig oplever en verden uden mundbind igen«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark