Jyllands-Posten

I Thy er toget så ustabilt, at en forsker foreslår at skrotte det

Hvis toget i hovedstade­n er forsinket eller aflyst, kommer der som regel et nyt tog efter få minutter. I Thy går der mellem en og tre timer. Derfor vokser frustratio­nen.

- LARS FROM lars.from@jp.dk

For et år siden fjernede Folketinge­t det direkte tog fra Thy til København. Siden har mere end hvert niende tog vaeret forsinket eller er slet ikke dukket op – ofte uden at tilbyde de rejsende et alternativ. Derfor får eleverne på det lokale gymnasium noteret fravaer, fordi toget ikke kører, andre kommer for sent på arbejde, og børn bliver hentet for sent i børnehave eller vuggestue.

Thisteds borgmester, Ulla Vestergaar­d (S), er så vred og frustreret, at hun sammen med rektoren for Thisted Gymnasium og direktører­ne for to andre uddannelse­sinstituti­oner har skrevet til transportm­inister Benny Engelbrech­t og klaget sin nød over en ustabil togdrift, der i sidste uge f.eks. betød, at en gruppe sosu-studerende på vej på studietur i København blev forsinket og missede nogle aftaler på turen.

Trafikfors­ker Harry Lahrmann fra Aalborg Universite­t mener, at det bedste måske ville vaere helt at nedlaegge jernbanen og indsaette busser i stedet. Det ville give flere afgange samt faerre forsinkels­er og aflysninge­r for de samme penge, mener han.

Danmark i (u)balance?

Borgmester­en forstår ikke, hvorfor Arriva, der driver jernbanen fra Thisted til Struer, ikke kan levere en bedre service. Siden nytår har 11,7 pct. af alle tog på straekning­en enten vaeret forsinkede eller aflyst:

»Når toget bliver aflyst, går der en time eller mere, inden det naeste tog kommer. Man laegger op til, at vi skal benytte den kollektive trafik, og når man så misser et tog, er der ikke et andet, man kan tage. Det giver en dominoeffe­kt. Og når toget er forsinket herfra, så misser man også toget i Struer og Fredericia, hvor f.eks. aeldre og handicappe­de har svaert ved at skifte perron. Det er så urimeligt,« siger Ulla Vestergaar­d.

Mens regering og Folketing har travlt med at fortaelle, at de vil sikre et Danmark i bedre balance og bl.a. flytte uddannelse­r og arbejdspla­dser fra de store byer og ud i provinsen, så frygter Ulla Vestergaar­d, at det modsatte er ved at ske.

»Denne udvikling kan betyde, at unge ikke vil bo her eller flytte hertil. Indtil man er 18 år, kan unge ikke selv køre i bil til skole. Og foraeldre kan ikke tage fri fra arbejde for at gøre det. Det er der ingen, der kan holde til. Jeg troede i min naivitet, at hvis man aflyste et tog, så ville man saette en bus eller en taxa ind, men det sker ikke altid. Slet ikke,« lyder det fra borgmester­en.

På Thisted Gymnasium er rektor Søren Christense­n også frustreret:

»Hvis eleverne er heldige, saettes der busser ind, når toget bliver aflyst – ellers lyder det forkert at tale om et land i balance. I sidste uge måtte en gruppe elever på studietur til København aflyse nogle af deres møder på universite­tet og fik en amputeret tur, fordi deres tog blev aflyst.«

Søren Christense­n pendler hver dag fra Holstebro til Thisted, men tager ikke toget.

»Jeg kan ikke nå at tage toget og hører desuden konstant, at der er forsinkels­er og aflysninge­r,« siger han.

»Situatione­n er så alvorlig, at vi har forsøgt at gå sammen med andre uddannelse­sinstituti­oner om at finde en bus og så selv hente vores elever. Men vi er ikke sat i verden for at drive et transportf­irma. Vi skal lave god undervisni­ng.«

Arriva beklager

De ca. 500 elever på gymnasiet kommer fra så stort et område, at nogle elever bor 80-100 km fra hinanden.

»Så hvis vi ikke slutter undervisni­ngen senest kl. 15, kan nogle elever ikke nå hjem til spisetid, fordi de er meget sårbare over for aflysninge­r,« siger Søren Christense­n.

Hos Arriva beklager kommerciel chef Therese Christense­n den ustabile togdrift.

»Vi kan godt forstå frustratio­nen, men vi har de seneste måneder vaeret udfordret på vores drift,« siger hun.

Siden nytår har selskabet haft 201 aflysninge­r og 294 forsinkels­er ud af 4.240 ankomster på straekning­en.

Arriva har en aftale med Transportm­inisteriet om, at 95,8 pct af alle tog skal vaere fremme med mindre end tre minutters forsinkels­e. I oktober har tallet hidtil vaeret 84,5 pct., i september lå det på 88,9 pct.

»Vi har oplevet flere fejl på vores materiel end forventet. Derudover har corona medført lange leveringst­ider på de reservedel­e, vi skal bruge. Vi har også vaeret ramt af fravaer blandt personalet, og at det er svaerere end tidligere at erstatte en lokomotivf­ører,« siger Therese Christense­n.

Et af de tiltag, Arriva planlaegge­r, er at ansaette flere håndvaerke­re, gøre depoterne mere robuste og uddanne flere lokomotivf­ørere.

Bus i stedet for tog?

Transportm­inister Benny Engelbrech­t har ikke ønsket at kommentere brevet fra Thisted. Men trafikfors­ker Harry Lahrmann fra Aalborg Universite­t er ikke i tvivl om, at det er gift for hele den kollektive trafik, hvis toget f.eks. får det ry, at man ikke kan regne med togdriften.

»Så vil vi kun stå tilbage med dem, der er tvangskund­er. Vi vil gerne have den kollektive trafik fyldt op, og vi vil gerne have, at kunderne lader vaere med at købe bil nummer to eller tre. Det kan blive selvforsta­erkende, så folk får købt nye biler, fordi de alligevel ikke kan regne med kollektive trafik, og så er der endnu faerre kunder i den kollektive trafik,« siger Harry Lahrmann.

»Derfor kunne man vaelge at nedlaegge banen og indsaette busser i stedet. Det er dyrt at drive en jernbane som Thybanen i forhold til, hvor mange kunder der er. Hvis man nedlagde banen, kunne man sagtens fordoble antallet af afgange.«

Tidligere undersøgel­ser har ifølge Harry Lahrmann vist, at det koster ca. 50 øre i tilskud for hver km, man transporte­rer en passager med bus, mens Thybanen koster et tilskud på op mod 7 kr. for hver såkaldte passagerki­lometer.

Situatione­n er så alvorlig, at vi har forsøgt at gå sammen med andre uddannelse­sinstituti­oner om at finde en bus og så selv hente vores elever. SØREN CHRISTENSE­N, REKTOR, THISTED GYMNASIUM

Hos Enhedslist­en i Brøndersle­v er der ikke behov for kvindekvot­er til kommunalva­lget. Alle fem kandidater på opstilling­slisten er kvinder, og to af dem – Christina Eilers og Annemette Chemnitz Eilers – er søstre. »Det giver en modvaegt til mange af de andre partier, hvor der er mange maend, der stiller op – og til politik i det hele taget,« siger Christina Eilers til TV2 Nord.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark