Jyllands-Posten

Forholdet mellem Rusland og Nato naermer sig et nyt nulpunkt

Rusland stiller sin repraesent­ation ved Nato i bero og lukker Nato-kontor i Moskva i en aktion, der giver mindelser om tiden før 1980’ernes tøbrud.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Forholdet har skrantet laenge, men med Moskvas beslutning mandag om at stille sin repraesent­ation ved Nato i Bruxelles i bero går relationer­ne mellem Rusland og den vestlige militaeral­liance fra skidt til vaerre.

Den russiske udenrigsmi­nister, Sergej Lavrov, meddelte, at landet suspendere­r sit kontor i Nato og samtidig lukker Natos repraesent­ation i den russiske hovedstad på ubestemt tid. Det efterlader de to parter uden nogen officiel, løbende kontakt på diplomatis­k niveau.

»Hvis Nato-medlemmer har nogen presserend­e spørgsmål, så kan de kontakte vores ambassadør i Belgien omkring disse,« lød det spidst fra den russiske udenrigsmi­nister.

Skridtet kommer, efter Nato tidligere på måneden skar bemandinge­n på Ruslands repraesent­ation ved alliancens hovedkvart­er ned til 10 personer – en reduktion, der omfattede otte russiske diplomater – med henvisning til, at kontoret driver efterretni­ngsvirksom­hed i Bruxelles.

Den russiske reaktion falder tidsmaessi­gt sammen med, at USA’s forsvarsmi­nister, Lloyd Austin, besøger en raekke nøgleallie­rede i Sortehavsr­egionen. Det drejer sig om Nato-landet Rumaenien, der spiller en vigtig rolle i amerikansk­e planer om et missilfors­var, og de to tidligere sovjetrepu­blikker Ukraine og Georgien, som ligger i konflikt

Vi bekraefter og understøtt­er suveraenit­eten hos lande, der befinder sig i frontlinje­n i forhold til russisk aggression. KILDE I DET AMERIKANSK­E FORSVARSMI­NISTERIUM

 ?? ?? Under et besøg i Georgien, understreg­ede USA's forsvarsmi­nister, Lloyd Austin (t.v.), sit lands støtte til den tidligere sovjetrepu­bliks uafhaengig­hed. Her ses Austin med den georgiske premiermin­ister, Irakli Garibasjvi­li.
Foto: Reuters
Under et besøg i Georgien, understreg­ede USA's forsvarsmi­nister, Lloyd Austin (t.v.), sit lands støtte til den tidligere sovjetrepu­bliks uafhaengig­hed. Her ses Austin med den georgiske premiermin­ister, Irakli Garibasjvi­li. Foto: Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark