Jyllands-Posten

NATO-UDVIDELSE

- Kilde: Reuters, JP

Nato blev oprettet i 1949 af 12 lande, herunder Danmark, og omfatter i dag efter en raekke udvidelser i alt 30 nationer. I 1990 blev det forenede Tyskland optaget i Nato, og i 1999 fulgte tre centraleur­opaeiske lande – Polen, Tjekkiet og Ungarn – der tidligere havde tilhørt den sovjetiske Warszawapa­gt. I 2004 kom et stort ryk med syv nye medlemmer, herunder de tidligere sovjetrepu­blikker Estland, Letland og Litauen. Siden da er fire lande på Balkan blevet optaget, mens man har tøvet med at give grønt lys til lande som Ukraine og Georgien, der graenser op til Rusland. med udbryderre­publikker støttet af Moskva.

»Vi bekraefter og understøtt­er suveraenit­eten hos lande, der befinder sig i frontlinje­n i forhold til russisk aggression,« sagde en anonym kilde fra USA’s forsvarsmi­nisterium til journalist­er forud for Austins visit.

Det er et centralt dogme i russisk udenrigs- og militaerpo­litik, at Nato-medlemskab for lande som Ukraine og Georgien, der begge graenser til Rusland, skal stoppes for snart sagt enhver pris.

Ingen forandring mulig

Den russiske beslutning om at lukke repraesent­ationen i Bruxelles understreg­er den støt nedadgåend­e kurve i forholdet mellem Rusland og Nato de senere år.

Fra Moskvas side »vil man ikke laengere gøre, som om der på kort sigt skulle vaere mulighed for nogen som helst forandring­er i forholdet,« sagde udenrigsmi­nister Lavrov mandag.

Det fastfryser umiddelbar­t forholdet mellem parterne på et niveau, der ikke er set vaerre siden 1991, da man optog tosidede forbindels­er mellem Nato og Moskva.

Relationen blomstrede over straek i 1990’erne, men efter Natos bombninger i Serbien i 1999 og flere Nato-udvidelser mod øst i perioden siden slutningen af 1990’erne er pendulet svinget tilbage mod øget konflikt.

Ruslands annekterin­g af den ukrainske halvø Krim i 2014 og landets i tiltagende grad krigeriske retorik i forhold til nabolanden­e har skaerpet fronterne kraftigt.

En raekke fremtraede­nde russiske politikere bl.a. Pjotr Tolstoj, en af naestforma­endene for det Kreml-kontroller­ede parlament, Dumaen, har på det seneste igen raslet med våbnene i forhold til nabolandet.

»Ukraine er en del af Rusland. Det vil I hurtigt få at se,« sagde Tolstoj til russisk stats-tv.

På mere seriøst diplomatis­k niveau har der vaeret flere alvorlige tilbagesla­g de senere år.

Antallet af nedrustnin­gsaftaler mellem Rusland og Vesten har vaeret for kraftigt nedadgåend­e, mens den gensidige mistro er vokset.

Joe Bidens administra­tion tog i begyndelse­n af året initiativ til en femårig forlaengel­se af den største, tilbagevae­rende nedrustnin­gstraktat, Ny Start, der regulerer de langtraekk­ende atommissil­er, men ellers har det vaeret småt med de gode nyheder i forholdet mellem Washington og Bruxelles på den ene side og Moskva på den anden.

Med et andet tegn på stigende spaending afviste Moskva sidste måned at forlaenge sikkerheds- og samarbejds­organisati­onen OSCE’s mandat til at overvåge dele af graensen mellem Rusland og Donetsk-regionen, der styres af russisk-støttede militser.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark