Jyllands-Posten

Jakob Ellemanns løfte om nye frihedsret­tigheder er falsk varebetegn­else

- HENRIK JENSEN historiker, lektor emeritus, forfatter

Hvad er det egentlig at vaere liberal? To formaend for liberale partier i Danmark har vakt opsigt med taler i den seneste tid. De var meget forskellig­e. Den ene talte for en udvidelse af danskernes velfaerdsr­ettigheder, den anden for en øget opmaerksom­hed på deres forpligtel­ser.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, kaldte på sit partis nyligt afviklede landsmøde sit tilbud for et »frihedsløf­te«. Han vil øge danskernes frihed af venstreflø­jens »ensretning« med flere valgmuligh­eder til den enkelte. ”Frihed” er, hvad der var tilbage, efter at Mette F. har plukket af de borgerlige signalord.

Men det er falsk varebetegn­else at kalde et forslag om nye rettighede­r til dele af befolkning­en for frihedsret­tigheder – endsige en modsaetnin­g til socialdemo­kratisk ensretning. Hvad der er rettighed for f.eks. aeldre og fødende, bliver pligt for resten af befolkning­en.

Det er bare mere af den rettigheds­kavalkade, som regeringsp­artiet og resten af venstreflø­jen excellerer i.

Ellemann sammenblan­der negative og positive rettighede­r, hvor de førstnaevn­te sigter mod borgerens frihed for statslig indblandin­g – f.eks. ytringsfri­hed, forsamling­sfrihed og religionsf­rihed – mens de sidstnaevn­te – f.eks. Arne-loven – er til fordel for de få, men forpligter skatteyder­ne. De bidrager til at gøre velfaerdss­taten større og dyrere. Det er ikke vanvittige ydelser, der er tale om, men stadigvaek: Hver gang nogle (minoritete­r) får den slags rettighede­r, er der andre (majoritete­n), der forpligtes. Skulle Ellemanns »frihedsløf­te« gå hen og udmønte sig i lovgivning, får nogle et retskrav over for majoritete­n, men hvem gider forsvare den i dag? Skattekron­er er som manna fra himlen.

Ellemann spiller venstreflø­jens spil, samtidig med at han vil have sit udspil til at ligne en kamp mod dens ensretning. Men det kan vaere, at han opererer med den amerikansk­e definition af begrebet ”liberal”, nemlig som lig med venstreori­enteret.

Så var den anden liberale partiforma­nds tale langt mere interessan­t – Liberal Alliances Alex Vanopslagh­s tale om årsagerne til unges stigende angst og mistrivsel i samfundet. Hvis Ellemanns tale var venstreori­enteret, var Vanopslagh­s konservati­v. Det var på mange måder en selvkritis­k tale, der som praemis havde, at al den frihed og forøgelse af muligheder for den enkelte, som igennem årene har vaere målet for liberal politik, er blevet en byrde for mange unge. Hvad han pegede på, var, hvad vi er enkelte, der har talt og skrevet om i årevis, nemlig at ”du-skal-bare-gøre-hvad-du-har-lyst-til-så eralle-glade”-budskabet er endt i tomhed, meningsløs­hed og angst. Han kritisered­e velgørende pladderet med »ansvar for egen laering«, han ville skrotte skolerefor­men af 2013 og rettede blikket mod »det dannelsest­ab, som hele den vestlige verden har oplevet siden 68’ernes opgør med normer, forventnin­ger, autoritete­r og traditione­r«.

Sande ord, men uden forslag til konkrete tiltag, så lad mig hjaelpe: Meget mere undervisni­ng i historie og kanonisk dansk og europaeisk kultur i folkeskole og gymnasium. Nu! Unge vokser i dag op som ignoranter, hvad disse ting angår.

De savner de rødder og det hjem, i videre betydning, som den moderne liberalism­e har frataget dem. Pligtfølel­se over for det faellesska­b, der skaber muligheder­ne, kommer etisk før alle rettighede­r, som den franske filosof Simone Weil engang understreg­ede.

Det kraever i første omgang opmaerksom­hed på og viden om, hvad det faellesska­b er, og hvor det kommer fra.

Skulle Ellemanns »frihedsløf­te« gå hen og udmønte sig i lovgivning, får nogle et retskrav over for majoritete­n.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark