Jyllands-Posten

Minkavlern­e er uden skyld

-

Så sent som 14/10 var der igen et laeserbrev, som mente, at det var minkavlern­es egen skyld, at det gik galt. Det er klart uretfaerdi­gt. I juni 2020 var tre farme inficeret. Nu burde sundhedsmy­ndighedern­e straks have grebet ind med stramme regler og vejledning til, hvordan det skulle håndteres, for at smitten ikke skulle spredes. Skete det? Nej!

Man kan ikke forvente, at minkfarmer­ne og deres organisati­on skal have forstand på virologi og pandemi. Det er Sundhedsst­yrelsens og seruminsti­tuttets ansvar. Det er forståelig­t, at minkavlern­e af uvidenhed ikke var oppe på dupperne, men det skulle myndighede­rne have håndteret med det samme. Cluster 5-hysteriet vil jeg naermest beskrive som et fupnummer. Ved aflivninge­n bestemtes det, at alle mink, selv fra ikkeinfice­rede farme, skulle aflives.

Det må vaere unikt i medicinhis­torien. Det ville svare til, at vi i forbindels­e med svine- eller fugleinflu­enza skulle aflive alle svin eller fjerkrae. Det er der heldigvis endnu ingen politikere, der har foreslået, selv om det ville give mange point hos vegetarer og veganere.

Det primaere ansvar ligger hos sundhedsmy­ndighedern­e, som ikke greb ind i tide, og politikern­e, som alt for gerne så pelsdyravl forbudt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark