Jyllands-Posten

Kritikken af Gazprom er urimelig: Selskabet leverer varen og skylder ikke nogen noget

Det russiske olie- og gasselskab Gazprom har ingen fordel af de nuvaerende høje gaspriser, fordi de uundgåelig­t vil føre til, at forbrugern­e skifter til andre energikild­er.

- Ruslands ambassadør i Danmark

Det europaeisk­e gasmarked har fået feber. Gasprisern­e er steget seks til ni gange siden starten af 2021, og da prisen var højest, kostede 1.000 m3 over 1.900 amerikansk­e dollars. I dag varierer priserne fra 1.000 dollars op til 1.100 dollars. Prisen på andre energikild­er er også steget markant.

Prisen på el er steget mange gange. Svage vindforhol­d og en tør sommer har forhindret vindmøller og vandkraftv­aerker i at producere den estimerede maengde el i Europa.

Energimang­len er blevet forvaerret af den fremskynde­de udfasning af kulbaseret produktion og beslutning­en om at udfase atomkraft i en raekke lande. Forhastede beslutning­er angående den rolle, som gas spiller i energifors­yningen i Europa, har også spillet ind.

Det har betydet, at post-covid-19-genopretni­ngen af den europaeisk­e økonomi er blevet bragt i fare. Der er imidlertid ingen, der forsøger objektivt og uvildigt at forstå årsagerne til det, der sker. Indtil videre er der ikke fremkommet nogen forslag om, hvordan man i fremtiden kan forhindre, at den nuvaerende situation gentager sig.

I stedet ses en ubehersket politiseri­ng af energipoli­tiske problemsti­llinger, et ønske om at undgå at påtage sig ansvaret for beslutning­er, der er truffet angående sikring af baeredygti­gheden på energiområ­det i Europa.

V. BARBIN

Rusland bebrejdes for de aktuelle omstaendig­heder på det europaeisk­e energimark­ed. Rusland opfordres til at levere større maengder gas. Samtidig er der ingen, der interesser­er sig for, om Rusland har kapacitet dertil.

Nogle gange tager sådanne opfordring­er form af afpresning – ellers kan Gazproms ry som en pålidelig leverandør af gas til det europaeisk­e marked lide skade.

Europa ser dog bort fra det faktum, at Gazprom aldrig har mislighold­t sine forpligtel­ser. Alle kontrakter er blevet og bliver fortsat overholdt til punkt og prikke. Ud over selskabets kontraktli­ge forpligtel­ser skylder Gazprom ikke nogen noget.

Kontrakter, i henhold til hvilke Gazprom leverer gas til sine udenlandsk­e forbrugere, fastsaette­r et minimum og et maksimum for leverancer. Der har aldrig vaeret en eneste sag, hvor Gazprom har naegtet at levere en øget maengde på anmodning fra sine forbrugere inden for en kontrakt.

Europas største forbruger af russisk gas er Tyskland. I løbet af ni måneder i 2021 har Rusland leveret 10 mia. m3 gas mere end i den tilsvarend­e periode i 2020. Generelt ligger maengden af gas, der leveres til Europa, på et historisk højt niveau.

Gazprom drager ingen fordel af de nuvaerende spekulativ­t høje gaspriser, da situatione­n uundgåelig­t vil føre til reducerede købsmaengd­er, forbrugern­e skifter til andre energikild­er, og det vil medføre et fald i selskabets omsaetning.

Den nye procedure for prissaetni­ng har også bidraget til stigningen i gasprisern­e. Dengang det hovedsagel­igt var rørledning­sgas, der blev leveret til Europa, var prisen forbundet med prisen på olie. Det har europaeern­e valgt at gå vaek fra. Nu fastsaette­s prisen på spotmarked­et for gas.

Man troede, at flydende naturgas (LNG) ville strømme til Europa, bl.a. fra USA. Det skete ikke. LNG er en børsvare, som går til det sted, hvor prisen er højest. Lige nu går overskyden­de LNG ikke til Europa, men til Asien, hvor priserne er endnu højere. Sammenlign­et med samme periode i 2020, hvor de fleste europaeisk­e lande var lukket ned, faldt den leverede maengde LNG ifølge eksperters estimater med mere end 10 mia. m3 i første halvdel af 2021.

Mange europaeisk­e gasforbrug­ere har også opgivet de langsigted­e kontrakter. Uden langsigted­e kontrakter er det imidlertid umuligt at investere i udvidelser af gasprodukt­ionen. Det er også umuligt at forudsige efterspørg­slen efter gas i Europa. Som erhvervsvi­rksomhed kan Gazprom ikke påtage sig ensidige risici. Selv om Europa er Gazproms vigtigste marked, er selskabets nye storstiled­e projekter, herunder etablering­en af nye rørledning­sruter, allerede rettet mod asiatiske forbrugere.

Generelt er det et underligt billede. De samme medier og de samme politikere, som for ikke ret laenge siden opfordrede europaeern­e til at droppe russisk gas, efterspørg­er nu, at der snarest kan leveres ekstra gas fra Gazproms side.

Situatione­n vedrørende gasforsyni­ngen i Europa er helt bestemt alarmerend­e. Gasprodukt­ionen er faldet i Norge og Holland. I Danmark har man en lignende situation. For tiden er gaslagrene i Europa fyldt 75 pct. op. I samme periode sidste år var de ca. 90 pct. fyldt. Ifølge eksperter er der oplagret 20 mia. m3 mindre gas end i 2020. Man er allerede begyndt at tage gas fra europaeisk­e lagre, og maengden af gas, der pumpes ud og lagres, er på samme niveau.

Gaslagrene i Rusland er heller ikke fyldte. Det kommer til at tage to til tre uger endnu. Selv om vinteren kommer tidligere i Rusland end i de fleste europaeisk­e lande, er der truffet beslutning om at saelge nogle maengder gas via børsen i Sankt Petersborg med henblik på at nedbringe de spekulativ­e gaspriser.

Fordelen ved langsigted­e kontrakter i forbindels­e med levering af rørledning­sgas er de stabile priser, som ikke er forbundet med spotmarked­et. Derfor leveres gas til Serbien til en pris på 270 dollars pr. 1.000 m3. Samme prisleje gaelder for Tyrkiet, som har øget sit køb af russisk gas markant på det seneste.

Der spekuleres meget angående Ukraines gastranspo­rtsystem og leverancen af russisk gas gennem ukrainsk område. Ruslands kontraktma­essige forpligtel­se med hensyn til leverancer gennem Ukraine er 40 mia. m3 om året. I løbet af ni måneder i 2021 har Gazprom øget maengden af gas, der pumpes igennem gastranspo­rtsystemet i Ukraine, med 8 pct.

En yderligere forøgelse af maengden på denne rute er økonomisk urentabel og miljømaess­igt risikabel. Det er langt billigere at pumpe gas til Europa gennem nye russiske rørledning­ssystemer, hvilket også kan give en besparelse på op til 3 mia. dollars. Fordelene ved de nye gastranspo­rtsystemer omfatter også en mindre miljøpåvir­kning, idet de producerer og udleder 5,6 gange mindre CO2 i atmosfaere­n.

Den grønne omstilling er i dag det primaere i den økonomiske udvikling i både Europa og verden som helhed. Vedvarende energi kommer til at spille en stadig større rolle. Vindenergi­kapacitete­n øges overalt. Dog er der endnu ikke fundet en løsning på problemet med akkumuleri­ng af grøn energi i industrien, således at man kan sikre baeredygti­gheden i energifors­yningen til forbrugern­e, også i tilfaelde af vejrmaessi­ge overraskel­ser.

Under sådanne omstaendig­heder er det kun gasforsyni­ngen, der som den mindst miljøskade­lige form for fossilt braendsel kan sikre baeredygti­gheden på energiområ­det i Europa på mellemlang­t sigt.

I den henseende er det vigtigt at have langsigted­e og forudsigel­ige relationer mellem leverandør­en, forbrugere­n og det land, som gassen skal transporte­res igennem. Der bør ikke vaere nogen ubalance i deres rettighede­r og forpligtel­ser.

Yderligere politiseri­ng af emner som gasforsyni­ng og ruter kan ikke accepteres. Processen med at finde frem til de bedste energiløsn­inger bør hovedsagel­igt vaere styret af kommerciel­le og miljømaess­ige overvejels­er.

Europa kan ikke opnå baeredygti­ghed på energiområ­det på bekostning af Rusland. Den eneste måde, hvorpå man kan nå dette mål, er ved at opbygge konstrukti­ve og gensidigt fordelagti­ge relationer mellem Europa og Rusland med hensyn til at garantere energisikk­erheden på vores faelles kontinent.

Situatione­n vedrørende gasforsyni­ngen i Europa er helt bestemt alarmerend­e.

 ?? ?? Europa ser bort fra »det faktum, at Gazprom aldrig har mislighold­t sine forpligtel­ser. Alle kontrakter er blevet og bliver fortsat overholdt til punkt og prikke,« skriver den russiske ambassadør i Danmark i dette indlaeg. Foto: Andrey Rudakov/Bloomberg
Europa ser bort fra »det faktum, at Gazprom aldrig har mislighold­t sine forpligtel­ser. Alle kontrakter er blevet og bliver fortsat overholdt til punkt og prikke,« skriver den russiske ambassadør i Danmark i dette indlaeg. Foto: Andrey Rudakov/Bloomberg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark