Jyllands-Posten

Vi har sovet i timen. Nu skal vi skride ind

Vi har nu set dokumenter­et, at Facebook-algoritmen ikke engang kan kontroller­es af dens egne skabere. Hvordan kan vi politisk regulere algoritmer, vi ikke kender? Eller saette demokratis­ke rammer for noget, vi ikke må se eller undersøge?

- ANE HALSBOE-JØRGENSEN kulturmini­ster

Som barn i 90’erne husker jeg tydeligt mit første møde med internette­t. Efter den digitale skrattende klagesang fra modemmet åbnede sluserne sig til internette­t og dermed hele verden. Det var en ukendt pixeleret størrelse, der samtidigt rummede konturerne af nye, svimlende muligheder. Muligheder, jeg udforskede fra barndomshj­emmet i Fjerritsle­v, alt imens jeg til min fars store frustratio­n blokerede husets eneste telefonlin­je i timevis.

Begejstrin­gen tog kun til i styrke op gennem 00’erne, hvor hastighede­n steg, internette­t kom med i lommen, og sociale medier begyndte at gøre deres indtog. Verden stod over for en revolution, der udelukkend­e ville medføre demokratis­ering, eksplosiv økonomisk vaekst og bedre forståelse mennesker imellem, lød det fra begejstred­e eksperter, politikere og ikke mindst tech-industrien.

Og selv om meget af dette jo også gik i opfyldelse, må vi indse, at vi har vaeret for forblaende­de af de nye muligheder og fremskridt, som teknologie­n har bragt med sig. Vi har ganske enkelt ikke vaeret opmaerksom­me på de negative, og i nogle tilfaelde direkte samfundsun­dergravend­e konsekvens­er, teknologie­n også kan have. Vi har sovet i timen. Vi har ikke i tilstraekk­elig grad opdaget, hvordan techgigant­erne har vokset sig større og større til et niveau, hvor de nu har en ekstrem indflydels­e på vores liv og demokrati – uden der samtidigt er nogen demokratis­k kontrol med den magt.

Overalt i verden har man ladet teknologie­n udvikle sig uhaemmet og ureguleret – på grund af lige dele blind begejstrin­g og manglende indsigt i teknologie­n. Det har populaert sagt vaeret de store techvirkso­mheder i Silicon Valley, der har sat rammerne for teknologie­n. Det betaler vi prisen for i dag.

De seneste ugers afsløringe­r i Wall Street Journal, kendt som Facebook Files, giver et skraemmend­e indblik i den situation, vi står i. Igennem blandt andet laek af interne dokumenter fra den tidligere Facebook-medarbejde­r Frances Haugen dokumenter­es nogle af de skadelige virkninger, sociale medieplatf­orme har på vores samfund. Og måske mest centralt i de seneste afsløringe­r: Facebooks ledelse er fuldstaend­igt bevidst om det.

Vi har nu set dokumenter­et, at

Facebook-algoritmen ikke engang kan kontroller­es af dens egne skabere. Et forsøg fra Facebooks ledelse på at styrke tiltroen til vacciner midt i den vaerste pandemi i 100 år gik spektakula­ert galt. Positive vaccinehis­torier blev med hjaelp fra Facebooks engagement-drevne algoritme druknet i en digital tsunami af vaccine-misinforma­tion. I stedet for at fremme tiltroen til vacciner blev resultatet, at misinforma­tion i kommentarf­elterne blev vist milliarder af gange, på trods af at Facebooks ledelse forsøgte at opnå praecist det modsatte.

Og vi ved nu, at Facebook er helt bevidst om, hvordan saerligt unge pigers brug af Facebooks platform Instagram fører til mistrivsel, depression og selvskade. »Vi gør problemer med kropsopfat­telse vaerre for en af tre teenagepig­er«, lyder det ifølge Wall Street Journal i de laekkede interne dokumenter.

Fra tidligere laekkede rapporter fra virksomhed­en har vi set dokumenter­et, hvordan Facebooks egen algoritme driver 64 pct. af tilgangen til hadgrupper på det sociale medie. Og vi har set, hvordan fremmede magter har misbrugt platformen til at sprede misinforma­tion, påvirke demokratis­ke valg og skabe splittelse blandt befolkning­er rundt om i hele verden.

Frances Haugen formulerer det rammende i Wall Street Journal: »Når vi lever i en digital virkelighe­d, der er fuld af rasende, hadefuldt og polarisere­nde indhold, ødelaegger det vores samfundssi­nd. Det ødelaegger vores tillid til hinanden. Det ødelaegger vores evne til at tage os af hinanden. Den udgave af Facebook, der eksisterer i dag, river samfund fra hinanden og forårsager etnisk vold rundt om i hele verden.«

Men som både Facebook Files og tidligere laekkede dokumenter med tydelighed viser, er der meget lidt gennemsigt­ighed. Selv om Facebook har haft konkret kendskab til de skadelige virkninger fra deres egen teknologi, deler Facebook dem ikke med omverdenen. Vi ved heller ikke praecist, hvordan og i hvilket omfang de andre store sociale platforme som Youtube og

Tik Tok påvirker vores samfund negativt. For gennemsigt­igheden fra de store techvirkso­mheder, når det gaelder konsekvens­erne af deres teknologi og algoritmer­nes konstrukti­on og effekter, er ikke stor nok. Det er et demokratis­k problem.

Facebooks stifter, Mark Zuckerberg, har tidligere efterlyst øget regulering fra myndighede­r. Men hvordan kan vi fra politisk side regulere algoritmer, vi ikke kender?

Hvordan kan vi saette demokratis­ke rammer for noget, vi ikke må se og ikke kan undersøge?

Det kalder på handling. Hverken jeg eller regeringen er naiv. Vi kan langtfra klare alt fra Danmark, og meget skal løses internatio­nalt, bl.a. i EU. Men vi kan ikke laengere se passivt til i forhold til de sociale mediers skadelige virkning på vores samfund. Regeringen har allerede fremlagt flere politiske initiative­r. Blandt andet 35 konkrete initiative­r, der skal tage kampen op med unfair konkurrenc­e og manglende forbrugers­ikkerhed hos techgigant­erne og skaerpe kampen mod ulovligt indhold på sociale medier samt styrke den digitale dannelse af børn og unge.

Men der skal mere til. Skal vi for alvor have bugt med de skadelige virkninger, som sociale medier har på vores samfund, skal vi have et langt bedre indblik i teknologie­n bag. Jeg har et håb om, at det kan ske i samarbejde med techvirkso­mhederne.

Men vi skal samtidigt indstille os på – både på nationalt og internatio­nalt plan – at tage skridt til at tvinge techvirkso­mhederne til mere åbenhed. Først når vi med hjaelp fra forskere og teknologi-eksperter får et mere klart billede af de mekanismer, der skaber nogle af de meget skadelige påvirkning­er på vores samfund, kan vi tage naeste skridt. Nemlig at saette nogle demokratis­ke og lovgivning­smaessige rammer for, hvordan vi kan have sociale medier, der ikke ødelaegger vores unges mentale sundhed og ikke nedbryder vores faelles samtale og i sidste ende demokrati.

Vi skal ikke vaere digitale maskinstor­mere, men vi skal heller ikke tilbage til den forblaende­thed, der praegede tiden, dengang jeg blokerede mine foraeldres telefonlin­je hjemme i Fjerritsle­v.

Teknologie­n rummer muligheden for enorme fremskridt. Men hvis der er noget, vi har laert af de seneste års udvikling, er det, at vi i langt højere grad har brug for demokratis­k indflydels­e og rammer for den teknologis­ke udvikling.

Jeg håber, det i langt højere grad kan ske i samspil med techindust­rien, end tilfaeldet har vaeret tidligere. Hvem ved, måske kan det føre til, at de naeste afsløringe­r om en stor social medieplatf­orm kommer fra virksomhed­en selv og ikke kun fra whistleblo­were.

Senest har Facebook på bagkant af Frances Haugens afsløringe­r selv sagt, at platformen er klar til at acceptere mere tilsyn med algoritmer­ne. Om de virkelig mener det, må vi lade komme an på en prøve.

Men lad mig gøre det helt klart, så det ikke kan misforstås. Vi kommer til at tage politisk handling – med eller uden hjaelp fra techindust­rien.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark