Jyllands-Posten

Bo hr. Hansen har skrevet alt fra digte over krimier til julekalend­ere

Forfatter og manuskript­forfatter Bo hr. Hansen satte nye standarder for tvjulekale­nderen med manuskript­et til "Jesus og Josefine" fra 2003. Aktuelt skriver han med instruktør Thomas Vinterberg på en dystopisk tv-serie.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN navne@jp.dk

Hvad sker der, hvis vandstande­n truer med at stige så hurtigt, at vi må udvandre fra vores eget land?

Det er scenariet i serien ”Familier som vores”, som manuskript­forfatter Bo hr. Hansen aktuelt skriver sammen med instruktør Thomas Vinterberg.

»Det er et interessan­t tankeekspe­riment, at den verden, vi kender, pludselig ikke laengere eksisterer. I serien splittes familier og vennegrupp­er. De mest velstilled­e kan rejse til gode lande, mens de mindrebemi­dlede bliver sendt via offentlige programmer til udfordrend­e steder,« fortaeller Bo hr. Hansen i plottet i familiesag­aen, som bliver sendt i seks afsnit på TV 2. Endnu kender han ikke premiereda­toen.

Hans samarbejde med Thomas Vinterberg har tråde langt tilbage: Bo hr. Hansen var manuskript­forfatter på

Vinterberg­s to tidlige novellefil­m og første spillefilm – en erfaring, han ser tilbage på med positive øjne.

»Jeg blev glad, da Thomas spurgte mig, om vi skulle lave den nye serie sammen. Det er fedt at vaere tilbage i det kreative rum, vi havde dengang,« siger Bo hr. Hansen.

Sideløbend­e arbejder han på et par bogprojekt­er, som han håber snart at få udgivet.

»De ligger i forlaengel­se af mine tidligere digt- og tekstsamli­nger. I den smalle genre vil mange sikkert mene,« siger han.

Afløb i sine tekster

Siden barndommen har Bo hr. Hansen følt en indre trang til at udtrykke sig med ord på papir.

»Jeg var god til at skrive stil i skolen og kunne lide det. Det skriftlige blev en måde for mig at vaere i verden på: Gennem mine tekster kunne jeg få afløb for noget, jeg ikke kunne sige på andre måder,« erindrer han.

Efter gymnasiet var han usikker på, hvad han ville. Han valgte at søge direkte videre på Københavns Universite­t, hvor han blev optaget på filmvidens­kab. En uddannelse, som han egentlig slet ikke var klar til at kaste sig ud i.

»Men jeg fik set en masse film på studiet, og det var i sig selv en fantastisk skole. Jeg mødte nogle spaendende mennesker fra den københavns­ke undergrund og kom med i avantgarde-punkbandet ”Cinema Noir”. Det var en støjende, sort tid,« siger han eftertaenk­somt.

En mørk og dyster tid

Sideløbend­e med musikken skrev Bo hr. Hansen lyrik. Han husker epoken som én, hvor dystre ting skete i hans naermiljø.

»Et par stykker i min omgangskre­ds begik selvmord. Selv nåede jeg et nulpunkt i perioden, men jeg skrev mig ikke ind i den sorte bølge, der dominerede lyrikken. Min stil skilte sig ud ved at vaere barnligt naivistisk, naermest overglad,« fortaeller han.

Med sine vaerker delte han kritikerva­ndene:

»Nogle anmeldere gav mig i dén grad på puklen. Men forfatters­kolens davaerende rektor, Poul Borum, kunne se noget i mine tekster.

Der var en umiddelbar mundtlighe­d i det, jeg skrev, der inspirered­e mig til at bevaege mig over i dramatik.«

Til Café Teatret skrev han et stykke timinutter­s dramatik. Hos DR spottede man hans talent. Han blev opfordret til at levere et oplaeg til en tv-film.

Bo hr. Hansen skitserede den første spaede idé til den senere kultfilm ”De skrigende halse” og sendte den ind. Vaerket udspiller sig i det punkmiljø, han selv var en del af og kendte indefra. Med kollegaen Søren Fauli udformede han manuskript­et. både kortfilm, spillefilm og tv-serier. En genre, han isaer fik succes i, var tv-julekalend­eren. Med kollegaen Nikolaj Scherfig har han skrevet tre af slagsen.

»TV 2-julekalend­eren ”Jesus og Josefine” fra 2003 er noget af det sjoveste, jeg har vaeret med til. Vi satte os for at forny konceptet, så det blev knap så hyggeligt og episodisk, men mere som en regulaer tv-serie,« siger han.

»Vi bragte genren derhen, hvor den er i dag. Med ”Jesus og Josefine” var det sjovt at kaste lys på kristendom­men som den kultur, vi selv er rundet af. Den åndelige side af julen.«

Parallelt med film og serier har Bo hr. Hansen alle årene holdt fast i sin litteraere stemme. Med års mellemrum har han udsendt sine digtsamlin­ger. En raekke børnebøger har han også forfattet; her har han flere emner i aermet.

»Med de yngste som målgruppe kan jeg tale i et sprog, jeg føler mig hjemme i. Jeg kan behandle store eksistenti­elle emner på en let, humoristis­k og nogle gange sørgelig måde. Her kan jeg forhåbentl­ig vaere i vaere i øjenhøjde med mine modtagere,« siger Bo hr. Hansen.

Han har tre børn på 24, 19 og 15 år med hustruen MajBritt Soll, der er journalist.

 ?? ?? Digter og manuskript­forfatter Bo hr. Hansen brød sig ikke om sit oprindelig­e mellemnavn, Erhard. Da han en dag i 1980’erne sad og klippede en cykelbøde i stykker, dannede bogstavern­e på papirstump­erne ordet hr., som han herpå tog som sit persona-navn.
Arkivfoto: Ditte Valente
Digter og manuskript­forfatter Bo hr. Hansen brød sig ikke om sit oprindelig­e mellemnavn, Erhard. Da han en dag i 1980’erne sad og klippede en cykelbøde i stykker, dannede bogstavern­e på papirstump­erne ordet hr., som han herpå tog som sit persona-navn. Arkivfoto: Ditte Valente

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark