Jyllands-Posten

Bankrådgiv­ere mangler tid til kunderne

Der mangler haender i finanssekt­oren, og det går ud over bankrådgiv­ernes tid til kunderådgi­vning, viser en undersøgel­se.

- CLAUS IVERSEN KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Lidt mere end hver tredje bankrådgiv­er mangler tid til at yde en tilstraekk­elig rådgivning af deres kunder. Det er konklusion­en på en undersøgel­se, som Finansforb­undet har lavet blandt dets medlemmer.

Det får fagforbund­et til at kritisere bankerne for at forsøge at presse bankrådgiv­erne til at løbe for hurtigt.

»Vi er på ingen måde tilfredse med, at hver tredje bankrådgiv­er giver udtryk for, at de aldrig eller sjaeldent har tilstraekk­elig med tid til at yde en tilfredsst­illende rådgivning. Det bør bankerne tage rigtigt alvorligt,« siger Michael Budolfsen, naestforma­nd i bankrådgiv­ernes fagforbund, Finansforb­undet.

Han peger på, at det går ud over trivslen blandt bankernes medarbejde­re, når de føler, at de ikke kan rådgive deres kunder på bedste vis.

»Bankrådgiv­ere er stolte medarbejde­re, og de vil altid gerne gøre lidt mere for deres kunder,« siger Michael Budolfsen.

Finansforb­undet vil derfor tage fat i bankerne for at gøre dem opmaerksom­me på, at de har en lang raekke medarbejde­re, som er utilfredse med den tid, de har til rådighed til at rådgive deres kunder.

Naestforma­nden kalder det samtidig »en dårlig forretning­sstrategi«, at rådgiverne presses til at løbe så hurtigt.

»En dum situation«

»Det er jo ingen hemmelighe­d, at bankerne kan tjene flere penge, hvis rådgiverne får tid til at komme hele vejen rundt om deres kunder, fordi der ofte vil vaere flere produkter, som kunderne kan have gavn af. Så det er på alle måder en dum situation og en sort plet, at så mange rådgivere har for lidt tid til deres kunder,« siger Michael Budolfsen.

Finanssekt­orens Arbejdsgiv­erforening er enig i, at nogle bankrådgiv­ere kan have for travlt.

»Virksomhed­erne i finanssekt­oren mangler haender. Vi lavede en undersøgel­se denne sommer, som viste, at 38 pct. af bankerne manglede bankrådgiv­ere. Manglen på arbejdskra­ft har også ramt finanssekt­oren,« siger Morten Holm Bundgaard, arbejdsmil­jøchef i Finanssekt­orens Arbejdsgiv­erforening.

Der er tale om en stigning i antallet af banker, som mangler bankrådgiv­ere. Da arbejdsgiv­erforening­en lavede samme undersøgel­se sidste år, manglede 25 pct. af bankerne rådgivere.

En af årsagerne til travlheden er, at bankrådgiv­ere i dag laver meget andet end at rådgive kunder.

»Der bliver stillet større krav til virksomhed­erne og deres medarbejde­re. Der er eksempelvi­s de stigende compliance­krav, som laegger beslag på mere tid,« siger Morten Holm Bundgaard.

Undersøgel­sen fra Finansforb­undet viser også, at kunderne i stor stil spiller bankerne ud mod hinanden og forsøger at prutte om prisen. Naesten halvdelen af rådgiverne­s eksisteren­de kunder forsøger at forhandle om vilkår og priser, mens yderligere 39 pct. gør det indimellem.

Nye kunder er endnu oftere gaester ved forhandlin­gsbordet. Mere end 70 pct. af bankrådgiv­erne giver udtryk for, at nye kunder forhandler sig frem til lavere priser eller bedre vilkår.

»Det vidner om, at konkurrenc­en i sektoren er hård. Kunderne har mulighed for at forhandle priserne ned, og bortset fra indlånsren­terne og bidragssat­serne er bankernes priser til forhandlin­g. I sådanne forhandlin­ger står kunderne staerkest, hvis de er helkunder i én bank frem for at vaere kunde i mange forskellig­e banker,« siger Michael Budolfsen fra Finansforb­undet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark