Jyllands-Posten

Fagforbund ser regeringen­s plan som et udtryk for mistillid

Regeringen vil oprette tre klimaerhve­rvsskoler for at få gang i den grønne omstilling. 3F og Dansk Metal undrer sig over ikke at vaere taget med på råd.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Statsminis­ter Mette Frederikse­ns plan om at oprette tre helt nye klimaerhve­rvsskoler for de unge, der gerne vil gøre en forskel for klimaet, er en decideret dårlig idé og lugter af en mistillids­erklaering til fagbevaege­lsen og arbejdsgiv­erne.

Sådan lyder kritikken fra to af landets største fagforenin­ger, 3F og Dansk Metal, hvis medlemmer samtidig er blandt de største elevgruppe­r på erhvervssk­olerne.

De frygter, at oprettelse­n af tre saerlige klimaerhve­rvsskoler vil stemple landets eksisteren­de godt 60 erhvervssk­oler som »sorte skoler«, der uddanner til fortiden, og gøre op med en succesfuld uddannelse­stradition, hvor danske faglaerte får brede kompetence­r, og uddannelse­rne løbende tilpasses erhvervsli­vets behov.

»Hvis de tre skoler skal males grønne, hvad er resten så? Sorte? Indtil videre er det eneste konkrete bud, som jeg har hørt, på, hvad de skoler skal uddanne til, at vi skal have nogle veganerkok­ke. Men hvis det er vigtigt med vegansk mad, skal alle kokke så ikke laere det? I Danmark uddanner vi ikke solcelleta­gsmontører eller sommerhusv­armepumpem­ontører, men tømrere og vvs’ere,« siger Metals formand, Claus Jensen.

Han understreg­er, at det hidtil har vaeret arbejdsmar­kedets parter, der via faglige udvalg og lokale uddannelse­sudvalg har bestemt indholdet af undervisni­ngen på erhvervssk­olerne. Derfor undrer det ham ikke at vaere blevet taget med på råd om de nye klimaerhve­rvsskoler.

Ud af det blå

»Lige pludselig kommer der sådan en idé ud af det blå,« siger Claus Jensen.

Formand for industrigr­uppen i 3F, Mads Andersen, er enig og mener, at det vil vaere langt bedre at bruge de 600 mio. kr., som regeringen har afsat til de nye skoler i perioden 2023-28, på tiltraengt­e investerin­ger i nyt udstyr til de eksisteren­de erhvervssk­oler.

De tre nye klimaerhve­rvsskoler er en del af reformudsp­illet ”Danmark kan mere I”, som regeringen lancerede i september for at øge arbejdsudb­uddet og ikke mindst sikre flere faglaerte til den praktiske gennemføre­lse af regeringen­s målsaetnin­g om at reducere udledninge­n af klimagasse­r med 70 pct. inden 2030.

»Det skal vaere det bedste sted at uddanne sig for de unge, der gerne vil gøre en forskel for klimaet,« lød det dengang fra Mette Frederikse­n om de tre nye erhvervssk­oler.

Intet saerligt bevis

Undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil forsikrer, at planen om de tre nye skoler ikke skyldes utilfredsh­ed med de nuvaerende erhvervssk­oler og de faglige udvalg bag skolerne.

Hun afviser samtidig, at tre nye grønne skoler vil stemple resten som sorte.

»Vi skal have samlet nogle faglige miljøer, der kan fungere som kraftcentr­e for den grønne omstilling, men uddannelse­rne vil vaere de samme, og det vil uforandret vaere de faglige udvalg, som definerer indholdet. Man vil ikke få et saerligt eksamensbe­vis på, at man er f.eks. en grøn kok,« siger Pernille Rosenkrant­z-Theil.

Dansk Industri (DI) tager derimod positivt imod regeringen­s planer.

»Det lyder spaendende, og vi vil meget gerne vaere med til at konkretise­re planerne,« siger seniorchef­konsulent i DI Anja Trier Wang.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark