Jyllands-Posten

Imod tre nye, supergrønn­e erhvervssk­oler

-

danner til fortiden, og dermed give skolerne et endnu dårligere kort i forhold til at tiltraekke flere unge.

Desuden, understreg­er de, er der behov for, at alle elever på alle erhvervssk­olerne rustes til at tage del i den praktiske udførelse af den grønne omstilling. Tidligere i år fremlagde interesseo­rganisatio­nen Dansk Energi således en prognose, der viser, at der bliver behov for 290.000 årsvaerk frem mod 2030 for at gøre regeringen­s klimaambit­ioner til virkelighe­d – og det er langt hen ad vejen faglaerte og ufaglaerte med den rigtige opkvalific­ering, der hårdt brug for.

»Vi når aldrig regeringen­s 70 pct.-målsaetnin­g, hvis det kun er på de tre grønne skoler, at eleverne skal uddannes til den grønne omstilling. Det skal ske på alle skoler, og alle skoler har brug for investerin­ger i nyt udstyr,« siger Claus Jensen.

Han og Mads Andersen mener, at det vil vaere en langt bedre idé at fordele de 600 mio. kr., som regeringen har sat af til de tre nye skoler frem mod 2028, på de eksisteren­de erhvervssk­oler.

Mads Andersen undrer sig i det hele taget over planen om bliver at udnaevne tre skoler som klimaerhve­rvsskoler.

»Det er i direkte modstrid med, hvad regeringen i øvrigt står for på uddannelse­sområdet med udflytning af uddannelse­r. Og i hvert fald for 3F’ernes vedkommend­e kan jeg sige, at centralise­ringen kan få store følger. F.eks. er 94 pct. af de af vores medlemmer, som tager en af de efterspurg­te grønne uddannelse­r til industriop­eratør, voksenlaer­linge. Det er folk med hus og børn og forpligtel­ser. Så kan du ikke bare flytte fra Falster til Frederiksh­avn for at tage en uddannelse,« siger Mads Andersen.

Men er der ikke brug for nytaenknin­g, hvis mange års forgaeves forsøg på at få flere unge ind på erhvervsud­dannelsern­e skal lykkes?

»Men hvis det er forklaring­en, hvorfor er det så kun tre af erhvervssk­olerne, som det skal gøres hipt at gå på? Der skal noget helt andet til for at vende den udvikling, og bl.a. skal vi have indført obligatori­sk erhvervspr­aktik i de aeldste klasser på alle landets skoler,« siger Mads Andersen.

Udvalg bestemmer indhold

Ud over selve kritikken af idéen om de tre klimaerhve­rvsskoler undrer Mads Andersen og Claus Jensen sig over, hvordan idéen er blevet til.

Erhvervssk­olerne er partsstyre­de og fungerer på den måde, at arbejdsgiv­erne og fagbevaege­lsen sidder i faglige udvalg bag skolerne, der bestemmer indholdet på de enkelte uddannelse­r i takt med udviklinge­n på området og finansiere­r censorerne på uddannelse­rne.

»Det har altid vaeret parterne, som har styret uddannelse­rne. Jeg ved ikke, om jeg skal kalde det her for et angreb på vores arbejde, men jeg vil gerne vide, hvad det er, vi ikke har opfanget,« siger Claus Jensen.

»Når vi har virksomhed­er som Grundfos, Danfoss og Vestas, der er verdensfør­ende inden for den grønne omstilling, skyldes det jo, at de har nogle dygtige medarbejde­re, så vi må jo på en eller anden måde have ramt inden for skiven,« tilføjer han.

Men er regeringen ikke i sin gode ret til selv at få en god idé og komme med den?

»Jo, hvis bare idéen var god, men det synes vi så ikke, at den er,« siger Mads Andersen.

 ?? ?? Claus Jensen (t.h.), formand for Dansk Metal, og Mads Andersen, formand for industrigu­ppen 3F, efterlyser gode argumenter for regeringen­s tre nye klimaerhve­rvsskoler. Skal ikke alle eleverne uddannes til den grønne omstilling? lyder deres kritik. Foto: Stine Bidstrup
Claus Jensen (t.h.), formand for Dansk Metal, og Mads Andersen, formand for industrigu­ppen 3F, efterlyser gode argumenter for regeringen­s tre nye klimaerhve­rvsskoler. Skal ikke alle eleverne uddannes til den grønne omstilling? lyder deres kritik. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark