Jyllands-Posten

42-årig dansker driver virksomhed i Ukraine fra Spanien

Morten Kaas Ottow har i mere end 10 år boet og arbejdet i Ukraine, hvor han driver egen virksomhed. Verden er blevet mere digital og virtuel, og nu rykker han til Spanien.

- HENRIK MALMGREEN finans@finans.dk

Hvis der er noget, som coronakris­en for alvor har laert os, er det, hvordan vi kan udnytte gode muligheder i det at arbejde i det virtuelle rum. Den mulighed har den 42-årige Morten Kaas Ottow nu for alvor taget til sig.

Sammen med en anden dansker, Henning Hørstrup, driver han virksomhed­en Source Angel i Ukraine, men netop i disse dage er han ved at finde sig til rette i Barcelona sammen med sin estiskukra­inske hustru.

»Privat har vi boet i Kiev, mens virksomhed­ens hovedkonto­r ligger i byen Kharkiv cirka 500 km laengere mod øst. Så om jeg skal arbejde på distancen fra Kiev eller Barcelona, spiller ikke den store rolle – og så er vejret bedre i Spanien om vinteren,« siger Morten Kaas Ottow.

Ville stå på egne ben

Han stiftede første gang bekendtska­b med Ukraine og Kharkiv for mere end 10 år siden, da han sagde ja til en stilling som softwareud­vikler på en etårskontr­akt.

Her skulle han hjaelpe med at lede et team på 30 ansatte for den danske virksomhed Creuna, og da året var gået, returnered­e han til Danmark. Efter yderligere et års tid hjemme vendte han tilbage til Ukraine og skulle denne gang bygge et team op helt fra bunden for konsulentv­irksomhede­n Valtech.

I løbet af syv år var teamet vokset til mere end 200 softwareud­viklere fordelt på fire lokationer.

»På det tidspunkt syntes jeg ligesom, jeg kendte forholdene herude og besluttede mig for at etablere min egen virksomhed sammen med min danske forretning­spartner. Det er nu tre år siden, og vi har efterhånde­n 60 medarbejde­re tilknyttet,« fortaeller Morten Kaas Ottow.

Medarbejde­rstaben udgøres af selvstaend­ige konsulente­r, der løser en lang raekke softwareud­viklingsop­gaver for Source Angel.

Som navnet Source Angel antyder, tilbyder virksomhed­en assistance til en raekke kunder i ind- og udland, der ønsker at outsource deres softwareud­vikling. Konceptet kan give en høj grad af fleksibili­tet, ligesom det efter de ukrainske skatteregl­er er ganske attraktivt for de tilknytted­e udviklere.

De skal nemlig kun betale 5 pct. i skat på deres omsaetning, hvilket giver dem mulighed for at opretholde både en høj indtaegt og en høj social status.

»Når jeg har valgt at etablere virksomhed­en i Ukraine, er det naturligvi­s også, fordi det isaer inden for it-området er relativt nemt at finde kvalificer­et arbejdskra­ft i Østeuropa,« forklarer Morten Kaas Ottow, der selv er uddannet som IKT-ingeniør fra Aarhus Ingeniørhø­jskole.

Umiddelbar­t har han ingen planer om at vende hjem til Danmark. I hvert fald ikke lige nu, hvor børn ikke står øverst på ønskeliste­n.

Hvis hustruen og han på et tidspunkt beslutter sig for at få børn, kan det godt vaere, at parret vender hjem til Danmark, men indtil videre er pendlertur­ene mellem Kiev og Kharkiv erstattet af pendlertur­e mellem Barcelona og Kharkiv. Måske rykkes teltpaelen­e på et tidspunkt yderligere sydpå til Málaga.

Ukraine er et land, der i høj grad er orienteret mod Vesten, så jeg ser da helt klart muligheder for ekspansion her. MORTEN KAAS OTTOW, KONSULENT I OG STIFTER AF SOURCE ANGEL

 ?? ?? Det er mere end 10 år siden,
Morten Kaas Ottow første virksomhed­en Source gang stiftede bekendtska­b
Angel sammen med forretning­spartneren med Ukraine. I dag driver han Henning Hørstrup. Foto:
Privat
Det er mere end 10 år siden, Morten Kaas Ottow første virksomhed­en Source gang stiftede bekendtska­b Angel sammen med forretning­spartneren med Ukraine. I dag driver han Henning Hørstrup. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark