Jyllands-Posten

Ung leder: »Der har desvaerre vaeret en del møgsager for banken«

Sonia Khans vej til en lederstill­ing i Danske Bank er blevet banet med åbenhed, tilskyndel­se fra banken og mange kopper kaffe.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

»Måske ligger det i generne.«

Sådan forklarer Sonia Khan sin årelange lyst til at vaere leder.

Hun er som 35-årig blevet udnaevnt til Head of Remediatio­n & Regulatory Cases i Danske Bank. Afdelingen tager sig af sager, hvor kunder har fået en forkert behandling og skal stilles, som var fejlen aldrig sket.

»Der har desvaerre vaeret en del møgsager for banken. Men det er en ekstremt vigtig opgave at vaere med til at gøre hovedrent, og det betyder formentlig, at teamet – i dets nuvaerende form – bliver lukket ned om et par år,« siger Sonia Khan.

Hvis man taeller årene som studenterm­edhjaelper med, har Sonia Khan vaeret 14 år i Danske Bank.

Udgangspun­ktet for hendes karriere i Danske Bank var et job som økonom i bankens realkredit­institut, Realkredit Danmark. Hendes chef dengang var Christian Hilligsøe Heinig.

»Faglighede­n var høj, og jeg havde frie haender. Det gjorde indtryk, at han altid omtalte mig som kollega og ikke medarbejde­r,« siger Sonia Khan.

Og så vender vi tilbage til det med generne. For Sonia Khan er i høj grad inspireret af sin far og sin bror.

»Jeg tror, det ligger i generne i familien, at vi gerne vil vaere med til at saette dagsordene­n,« siger hun.

I 2017 blev hun valgt ind i

Realkredit Danmarks bestyrelse som medarbejde­rrepraesen­tant. I 2018 blev hun kontaktet af hr-afdelingen i Danske Bank og tilbudt at vaere med i et talentprog­ram. Derudover fik hun tidligere bankdirekt­ør Lars Ellehave som mentor.

Fordel at vaere en kvinde

Jagten, som hun selv kalder det, efter et lederjob blev forstaerke­t efter et internt talentprog­ram. Alle indikatore­r pegede i retning af lyst til ledelse. Det gav det sidste skub.

»Jeg har altid vaeret åben om mine ledelsesam­bitioner, og det har jeg kun fået positive tilkendegi­velser på,« siger hun.

At hun er kvinde, har naermest kun vaeret en fordel, vurderer hun. I Danske Bank har man en erklaeret målsaetnin­g om at få flere kvindelige ledere.

Sit første lederjob fik hun for omkring to år siden i et team, der blandt andet håndterer ny lovgivning og regler for god skik for finansiell­e virksomhed­er.

Sat på spidsen handlede arbejdet om, hvordan lovgivning og regler skulle komme rigtigt ud af munden på den enkelte rådgiver.

Lederrolle­n dengang blev en udfordring for Sonia Khan og »gav lidt ondt i maven.«

»Det gjorde det ikke helt let i begyndelse­n, at jeg var vaesentlig­t yngre end de fleste i teamet. Men barrieren blev nedbrudt efter kort tid, da de fandt ud af, at jeg ikke havde trangen til at lave det hele om her og nu.«

Sonia Khan vil ikke for enhver pris gøre karriere.

»Det er slet, slet ikke det, det handler om,« siger hun.

»Det drejer sig først og fremmest om at udvikle mig selv og gøre mere af noget, jeg er god til. Samtidig får jeg lov til at vaere med til at saette en dagsorden praecis som en ivaerksaet­ter,« siger hun.

Ingen af de to lederjob, hun indtil videre har haft, har hun selv søgt. Det var banken, der henvendte sig.

Gift med kollega i banken

»De første jobintervi­ew var ingen succes. For at få et lederjob skulle der gang i nogle salgstaler, og jeg har drukket meget kaffe med andre i organisati­onen,« siger hun.

Det handler også om at vaere vedholdend­e og blive ved med at tro på sig selv, hvis man vil have et lederjob, mener hun.

»Selvfølgel­ig har jeg også vaeret heldig med at vaere det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Men man skal vaere klar til at slå til, når muligheder­ne byder sig.«

Sonia Khan bor i Brøndby Strand med sin mand, Mustafa Wahid Khan, der i Danske Bank arbejder i afdelingen Large Corporate and Institutio­ns. Parret har datteren Mayeda på 11 år og sønnen Musa på 7 år.

 ?? ?? Sonia Khan er i Danske Bank blevet leder i en afdeling, der håndterer sager, hvor kunder har fået en forkert behandling. Foto: Danske Bank
Sonia Khan er i Danske Bank blevet leder i en afdeling, der håndterer sager, hvor kunder har fået en forkert behandling. Foto: Danske Bank

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark