Jyllands-Posten

Trods en travl efterårsfe­rie er der lang vej igen for fjerne rejsemål

Salget af rejser til oversøiske destinatio­ner halter. Restriktio­nerne er mange, og kunderne er tilbagehol­dende. Det koster rejsebranc­hen milliardom­saetning.

- JENS ERIK RASMUSSEN jenserik.rasmussen@finans.dk

Danskerne valfarter på efterårsfe­rie, og mange fly er fyldte til og med sidste saede. Men en travl uge redder ikke rejsebranc­hen, og rigtigt mange bureauer lider fortsat, fordi forbrugern­e er tilbagehol­dende, og store destinatio­ner er praeget af skrappe restriktio­ner.

Det er isaer rejseselsk­aber med mange oversøiske rejsemål på programmet, som i den grad mangler kunder. Flere af de store og fjerne rejsemål er fortsat lukkede, og andre har så rigide regler, at det afskraekke­r potentiell­e gaester.

Dermed mangler erhvervet fortsat en betydeligt milliardom­saetning. Før coronakris­en blev der solgt rejser til interkonti­nentale destinatio­ner for 9 mia. kr.

Svaert at rejse

USA åbner for faerdigvac­cinerede udlaending­e fra den 8. november, og der er krav om en negativ pcr-test. Thailand kraever ophold på ferieøen Phuket og flere selvbetalt­e coronaprøv­er, før man kan rejse rundt i landet. Australien og New Zealand er lukket for turister, og der er skrappe krav for at rejse til f.eks. Vietnam, Indonesien og Kina.

»Der er fortsat mere end en snes lande med skrappe restriktio­ner, som gør det svaert at rejse, og i 14 lande kan turister slet ikke komme ind. Min vurdering er, at bureauerne aktuelt kun saelger mellem 15 og 25 pct. af de oversøiske rejser i forhold til før coronakris­en,« siger Lars Thykier, direktør i Danmarks Rejseburea­u Forening, DRF.

Heller ikke rejser i Europa er tilnaermel­sesvis tilbage til niveauet fra tidligere. DRF vurderer, at antallet af rejsende til europaeisk­e rejsemål ligger på 60 pct. af niveauet i 2019, før pandemien ramte.

»Det går heldigvis støt fremad, og det er glaedeligt. Men der er fortsat en del forbrugere, som er tilbagehol­dende med at bestille rejser,« siger Lars Thykier.

Profil Rejser har en lang raekke lande på programmet, men hovedvaegt­en er de interkonti­nentale destinatio­ner. USA og Thailand er blandt selskabets største rejsemål, og salget til disse lande halter fortsat langt bagefter.

»Vi får en del forespørgs­ler på rejser til USA, men det vaelter ikke ind med bestilling­er. Reglerne skal vaere helt på plads, før vi igen vil se et betydeligt salg,« siger Peter Rasmussen, adm. direktør i Profil Rejser.

Det samme gaelder Thailand og flere andre lande i Asien, hvor der enten er lukket for indrejse, eller hvor kravene har en sådan karakter, at de faerreste ønsker at rejse.

»Lyspunkter­ne i vores program er Grønland, Island og Faerøerne, som er sluppet fint igennem coronakris­en. Europa ser også fornuftig ud, men det er fortsat på et vaesentlig­t lavere niveau,« siger Peter Rasmussen.

Han fremhaever også Maldiverne som et af de rejsemål, hvortil salget er taet på niveauet fra før pandemien.

»Maldiverne er langt fremme med at vaccinere befolkning­en, og gaesterne bor på små øer, så antallet af kontakter er beskedent.«

Flest dyre rejser

Peter Rasmussen oplyser, at det generelt er kunderne, som bestiller de dyre rejser, der er vendt først tilbage.

»Vores selskab Bella Vista Travel i Hellerup er således et par måneder foran i salget af rejser.«

Han tilføjer, at gaesterne bestiller rejserne taet på afgang, fordi de ser tiden an.

»Der sker fremskridt hver dag, og jeg vil vaere tilfreds, hvis vi inden årets udgang har et salg på mellem 75 og 80 pct. i forhold til før covid-19,« siger Peter Rasmussen.

FDM Travel er blandt de bureauer, som har klaret sig bedst. Selskabet saelger mange kør selv-rejser, og det er en populaer ferieform.

»Vi har haft rigtigt godt gang i salget til de europaeisk­e rejsemål. Folk vil gerne køre i egen bil, fordi det opfattes som en sikker måde at holde ferie på. Man er i sin egen boble og kan køre hjem, hvis der sker noget uventet,« lyder det fra Jesper Ewald, salgs- og indkøbsche­f i FDM Travel.

Han oplyser, at der også så småt er begyndt at komme gang i salget af rejser til USA, men at der er langt igen. FDM Travel solgte før pandemien 25.000 rejser til USA på årsbasis og er dermed den største arrangør herhjemme.

Både Profil Rejser og FDM Travel oplyser, at man igen er begyndt at rekruttere medarbejde­re, i takt med at salget stiger.

 ?? ?? Der saelges kun få rejser til Thailand, som er et af danskernes foretrukne rejsemål.
Foto: Jack Taylor
Der saelges kun få rejser til Thailand, som er et af danskernes foretrukne rejsemål. Foto: Jack Taylor

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark