Jyllands-Posten

Regnestykk­et bag krisehjael­p til bankerne under lup

Statsrevis­orerne har nu besluttet, at Rigsrevisi­onen skal se naermere på, om staten har tjent eller tabt på bankpakker­ne under finanskris­en.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Rigsrevisi­onen skal i gang med en større undersøgel­se af den hjaelp, som de danske banker fik under finanskris­en i form af bankpakker­ne. Det står klart, efter at Statsrevis­orerne fredag gav grønt lys til, at Rigsrevisi­onen saetter gang i en undersøgel­se.

Undersøgel­sen kommer til at bestå af tre dele, fremgår det af et såkaldt tilrettela­eggelsesno­tat fra Rigsrevisi­onen til Statsrevis­orerne. N Rigsrevisi­onen skal undersøge, om beslutning­sgrundlage­t for, at Danmarks Nationalba­nk i 2008 udstedte en 30-årig statsoblig­ation, var velbegrund­et, og om beslutning­en blev truffet i overensste­mmelse med målsaetnin­gen for Danmarks statsgaeld.

N Rigsrevisi­onen skal derudover undersøge, om finansmini­steren har videregive­t alle relevante oplysninge­r om lånet og begrundels­en for lånet til Folketinge­t.

N Endelig skal Rigsrevisi­onen også beregne, hvad lånet har kostet staten, og hvilken rolle lånet har haft i forhold til udviklinge­n i statsgaeld­en.

Erhvervsmi­nisteriet lavede i 2018 en opgørelse, der viste, at staten samlet set havde tjent 17 mia. kr. på bankpakker­ne. Men opgørelsen tog ikke højde for renteudgif­terne i forbindels­e med den statsoblig­ation, der blev udstedt i forbindels­e med redningskr­ansen til bankerne.

Det er en af grundene til, at diskussion­en om bankpakker­ne aldrig er forstummet. Fra rød blok er bankpakker­ne f.eks. fortsat blevet brugt som et argument for, at bankerne skylder samfundet. På den anden side bliver der fra blå blok argumenter­et for, at bankerne har betalt i dyre domme for hjaelpen.

Der blev i alt vedtaget seks bankpakker fra 2008 til 2013. Den første bankpakke så dagens lys i oktober 2008, da Lene Espersen (K) var erhvervsmi­nister i den davaerende VK-regering. I forbindels­e med denne bankpakke udstedte Nationalba­nken en 30-årig statsoblig­ation.

Idéen var, at de danske pensionska­sser skulle købe den nye danske statsoblig­ation og i stedet saelge udenlandsk­e vaerdipapi­rer. På denne måde skulle der frigives valuta til den pressede banksektor, hvor der var fare for, at man ikke kunne betale afdrag på udenlandsk­e lån som følge af en valutaknap­hed.

Det er saerligt den anden bankpakke, som har vaeret genstand for diskussion. Socialdemo­kratiets davaerende gruppeform­and, Henrik Sass Larsen, udtalte i en DR-dokumentar, at denne bankpakke var »danmarkshi­storiens største røveri«.

Argumentet var, at staten havde lånt penge ud til landets banker, uden at staten sikrede sig en del i en potentiel »upside« i form af stigende aktiekurse­r.

På den anden side tog staten relativt høje renter i betaling for hjaelpen. Den gennemsnit­lige rente lød på 10 pct. om året. Dette argument er blevet underbygge­t af regnskaber fra Finansiel Stabilitet.

Rigsrevisi­onen kan efter planen afgive en beretning senest i 3. kvartal 2022.

 ?? ?? Rigsrevisi­onen skal undersøge flere forhold omkring den statsoblig­ation, der blev udstedt i forbindels­e med den første bankpakke. På billedet ses davaerende erhvervsmi­nister Lene Espersen (K) ved praesentat­ionen af en bankpakke i februar 2009. Arkivfoto: Tobias Selnaes Markussen
Rigsrevisi­onen skal undersøge flere forhold omkring den statsoblig­ation, der blev udstedt i forbindels­e med den første bankpakke. På billedet ses davaerende erhvervsmi­nister Lene Espersen (K) ved praesentat­ionen af en bankpakke i februar 2009. Arkivfoto: Tobias Selnaes Markussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark