Jyllands-Posten

Flere af Kinas boligkaemp­er overskride­r deadline

Det er ikke kun Evergrande, der står over for en fallit. En raekke af Kinas største ejendomsfi­rmaer vakler.

- THOMAS HØY DAVIDSEN korrespond­ent thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Kinas plagede boliggigan­t Evergrande er ikke den eneste med uorden i sine firmafinan­ser. Nu vakler flere andre af sektorens største navne på graensen til at overskride tilbagebet­alingen af deres gaeld – hvis de ikke allerede har overskrede­t dem.

Om disse vil vise sig at vaere de første dominobrik­ker, der får hele boligmarke­det til at falde, vides ikke. Uanset hvad viser stormen ingen tegn på at løje af.

Netop nu fokuserer markederne både i Kina og udlandet på ejendomska­empen Sinic Holdings, der skal tilbagebet­ale en gaeld i form af udløbne obligation­er på 250 mio. dollars. Det vides endnu ikke, om dette kan lade sig gøre – Sinic Holdings er ikke kommet med en udtalelse om emnet siden sidste uge.

Men dengang udtalte firmaet, at en tilbagebet­aling ikke var sandsynlig.

Flere i problemer

Sinic Holdings står ikke alene. Fredag meldte China Properties Group, at det ikke kunne tilbagebet­ale en gaeld på 226 mio. dollars. Deadline var ellers samme dag – men firmaet havde simpelthen ikke pengene.

Tidligere på måneden kom samme besked fra boligfirma­et Fantasia Holdings, der ikke kunne tilbagebet­ale netop udløbne obligation­er til en vaerdi af 206 mio. dollars. Samtidig haenger skyggen fra Evergrande, der også har overskrede­t en raekke sådanne betalingsf­rister, over dramaet.

De ovenståend­e firmaer bliver formodentl­ig ikke de sidste. Analysefir­maet S&P Global Ratings har nedjustere­t flere andre af Kinas største ejendoms-, bygge-, og boligfirma­er i den seneste uge på baggrund af deres gaeldsbyrd­er.

Analysefir­maet står ikke alene. Ifølge investerin­gsbanken UBS gynger grunden under mindst 10 af Kinas største boligfirma­er med finanser som Evergrande.

Hver gang er årsagen den samme. I naesten to årtier lånte firmaerne så hurtigt, som investerin­gskontrakt­er kunne underskriv­es.

Derefter blev disse investerin­ger brugt som kaution for endnu større lån, uanset om deres underligge­nde byggerier var faerdige – eller overhovede­t økonomisk farbare.

Sådan fortsatte karruselle­n kvartal efter kvartal. Men sidste år strammede Det Kommunisti­ske Parti i Beijing voldsomt op for reglerne om den slags gaeldsfina­nsieret boblevaeks­t – pludselig kunne boligfirma­er som Evergrande ikke laengere optage nye lån for at betale af på de gamle.

Men de gamle skal stadig betales tilbage. Dermed den nuvaerende krise.

Det kan hurtigt lede tankerne hen på en finanskris­e. Alene Evergrande sidder inde med en gaeld på 300 mia. dollars, der ifølge analysefir­maet The Economist Intelligen­ce Unit er fordelt over 171 kinesiske banker og 121 andre finansiell­e firmaer.

Et billede, der snildt kan vise sig repraesent­ativt for alle de gaeldsplag­ede boligkaemp­er. Ifølge UBS udgør ejendomsse­ktoren 40 pct. af Kinas samlede aktiver. Ingen ved helt, hvor mange der som Evergrande­s er bundrådne.

Både myndighede­rne og Kinas nationalba­nk maner dog til ro. Begge anerkender absolut, at situatione­n er alt andet end holdbar – det var netop derfor, at staten strammede reglerne sidste år. Men konsekvens­erne ved en fallit hos boligkaemp­er som Evergrande kan afgraenses og en dominoeffe­kt dermed standses, inden den går i gang.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark