Jyllands-Posten

Evergrande er bare et symptom på større udfordring­er i Kina

Kinesisk økonomi er ved at bremse op, og de solide vaekstrate­r efter den første nedlukning er alt for hurtigt forsvundet.

- SØREN KRISTENSEN cheføkonom, Sydbank

Investorer­ne har i de seneste uger set bekymret til, mens den store kinesiske ejendomsud­vikler Evergrande har balanceret på kanten af konkurs.

Et startskud til en ny finanskris­e bliver det dog naeppe. Dels fordi store dele af gaelden er placeret internt i Kina, dels fordi den kinesiske regering sandsynlig­vis vil saette hårdt ind, for at konsekvens­erne af en konkurs ikke bliver alt for vidtraekke­nde.

Evergrande­s udfordring­er er dog bare symptomet på noget, som er mindst lige så bekymrende.

Nemlig at kinesisk økonomi er ved at bremse op.

Godt nok har kineserne ligesom mange andre oplevet solide vaekstrate­r siden den første nedlukning, men alt for hurtigt er de høje vaekstrate­r forsvundet. Det bør bekymre.

Ikke bare i Kina, men i hele den globale økonomi, hvor Kina over de seneste mange år har stået for en tredjedel af al den økonomiske vaekst.

Det er ikke første gang, Kina har oplevet en vaekstafma­tning, og når det er sket i løbet af de seneste år, har kineserne reageret ved at skrue op for kreditvaek­sten og lade investerin­gerne flyde ind i infrastruk­tur og boliger. Det besvaerlig­gøres dog af, at det er blevet svaerere at se oplagte investerin­ger i infrastruk­tur. Samtidig er problemern­e i ejendomsse­ktoren ikke kun en konsekvens af opbremsnin­g i økonomien, men også en konsekvens af, at de kinesiske myndighede­r over de seneste år har strammet grebet omkring et faretruend­e dyrt og stort boligmarke­d i Kina.

Her vil flere investerin­ger og endnu mere gaeld måske nok vaere med til at løfte vaeksten på kort sigt, men det kan sammenlign­es med at tisse i bukserne for at holde varmen, for det vil bare føje til de allerede eksisteren­de problemer.

Løsningen er derfor, at Kina skal tage endnu et skridt mod en omstilling af økonomien til at vaere drevet af de kinesiske forbrugere.

Det er derfor langtfra gode nyheder, at de seneste nøgletal vidner om en, efter kinesiske forhold, saerdeles lunken lyst til forbrug blandt de kinesiske forbrugere.

Detailsalg­et er steget med pauvre 2,5 pct. over det seneste år.

Det er alt for lidt til, at kineserne kan saette deres lid til, at forbrugern­e vil drive den økonomiske vaekst.

Forbrugern­e kan vaere ramt af, at der fortsat er skrappe coronarest­riktioner flere steder i Kina, men ikke desto mindre virker det ikke til, at de kinesiske forbrugere i øjeblikket er indstillet på, at det er dem, der skal traekke kinesisk økonomi tilbage på vaekstspor­et.

Helt galt går det dog naeppe, for selv om det ikke er oplagt, at Kina vil lempe den økonomiske politik med samme styrke som tidligere, kan efteråret og vinteren meget vel byde på nye lempelser.

Det kan vaere en fin modpol til de pengepolit­iske opstramnin­ger, der er på vej i USA.

I min optik bør en afmatning af kinesisk økonomi alligevel, sammen med truslen fra høj inflation, i øjeblikket anses som de største trusler mod den fortsatte genopretni­ng af global økonomi.

På samme måde er det også de største trusler mod den gode stemning på de finansiell­e markeder.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark