Jyllands-Posten

DF vil utrygheden til livs i nattelivet og lokalområd­er. Men er utrygheden der?

Aarhusiane­rne rapportere­r, at de i store traek er trygge. Alligevel vil Dansk Folkeparti saette ind over for utryghed i åde lokalområd­er og nattelivet.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

Øget overvågnin­g og tryghedsva­gter skal skabe en øget tryghed i Aarhus.

I hvert fald hvis det står til Dansk Folkeparti, som søndag praesenter­ede et tryghedsud­spil med en raekke tiltag mod kriminalit­et og utryghed. Tiltagene skal skabe et tryggere Aarhus. Både i nattelivet og i lokalområd­er. I Dansk Folkeparti­s udspil lyder det blandt andet at, »mange – ikke mindst aeldre og kvinder – er bange for at faerdes frit.«

Men hvor utrygt er det at vaere aarhusiane­r? Det undersøgte en meningsmål­ing lavet af Epinion for Constructi­ve Institute i juni i år. Her svarede 4 pct., at de var lidt utrygge i deres nabolag, mens 1 pct. svarede, at de var meget utrygge i deres nabolag.

I nattelivet – hvor DF ønsker en fokuseret indsats – var tallene henholdsvi­s 16 pct. og 7 pct. Sidste år spurgte Epinion aarhusiane­rne, hvad de ville fremhaeve som et vigtigt emne for at skabe et bedre Aarhus.

Her svarede blot 4 pct. trygheden.

Alligevel er det et nødvendig udspil, mener Dansk Folkeparti­s spidskandi­dat til kommunalva­lget i Aarhus, Jakob Søgaard Clausen.

Den 28-årige spidskandi­dat har selv tidligere oplevet at vaere utryg i nattelivet, fortaeller han, og afviser, at der er tale om politik baseret på en frygt, der ikke er til stede.

»Vi synes klart, at der er behov for en indsats. Isaer i nattelivet, hvor vi før corona så, at der kunne vaere en utryg stemning i nattelivet. Saerligt for kvinder, der var utrygge ved at gå hjem fra byen. I lokalområd­erne er der utryghed blandt de aeldre. Det kan handle om tricktyver­ier eller personer, der ringer og forsøger at svindle dem. Det er de tilbagemel­dinger, vi får, når vi er ude at tale med folk.«

Blot 4 pct. peger på tryghed, når de bliver adspurgt, hvad skal der til, for at gøre Aarhus

til en bedre by – står jeres tiltag mål med den grad af utryghed, som aarhusiane­rne rapportere­r?

»Ja, det synes jeg. Den måling viser, hvilke emner man prioritere­r højst. Man laver også tryghedsmå­linger, her mener over 80 pct., at de føler sig trygge, det må jo så betyde, at omkring hver femte er utryg. Men vi baserer ikke vores politik på meningsmål­inger.«

I tryghedsra­pporten er det 84 procent, der er meget eller lidt trygge i deres nabolag. Det er dog kun 4 procent, der føler sig lidt utrygge og 1 procent, der føler sig meget utrygge. Er det ikke at skyde gråspurve med kanoner?

»Nej. Man skal ikke gøre målinger til mere, end hvad de er. Der er nok mange mennesker, der ikke vil sige, at de føler sig utrygge, tror jeg. Det kan vaere skamfuldt at sige, at man ikke har det godt. Det her udspil understøtt­er, at Aarhus bliver en tryggere by.«

Hvad skal der til?

I udspillet peger Dansk Folkeparti på blandt andet parallelsa­mfund, bander og vanvidsbil­isme som roden til utryghed i Aarhus.

Kommunen har tidligere benyttet sig af et privat vagtvaern på Aarhus Ø, hvor der har vaeret problemer med gaderaes og uro. Og vagter skal vi se flere af, mener Dansk Folkeparti.

Dansk Folkeparti i Aarhus har nemlig tidligere på efteråret, sammen med Venstre og De Konservati­ve, besluttet, at Aarhus Kommune skal benytte sig af kommunalt ansatte vagter. Det er en mulighed, som kommunerne fik med politiforl­iget fra i år.

En anden indsats i udspillet er videooverv­ågning. Partiet laegger nemlig op til, at der i endnu højere grad skal bruges videooverv­ågning »i de områder i kommunen, hvor der opleves kriminalit­et, ballade og utryghed. Det gaelder eksempelvi­s på Aarhus Ø, i nattelivet og i kommunens ghettoområ­der.«

Men hvor meget videooverv­ågning skal der til?

»Alle de steder, hvor der faerdes mange mennesker, skal videooverv­ågning bruges. Det er politiet, der skal bruge det, og det skal jo kun anvendes, hvis der er en konkret anledning,« siger Jakob Søgaard Clausen.

Hvor ofte opklarer de kameraer, vi har nu, kriminalit­et i Aarhus?

»Det ved jeg ikke. Det har jeg ikke tal på. Men jeg har siddet som domsmand i flere sager, og jeg ved, at det er noget, der bliver brugt tit, hvis det er der, til at domfaelde. Det supplerer jo ofte vidneudsag­n.«

En kombineret indsats

På landsplan har øget overvågnin­g tidligere vaeret et stridspunk­t i den politiske debat. I Jomfru Ane Gade har Nordjyllan­ds Politi tidligere øget overvågnin­gen, uden at volden faldt.

I 2019 skrev Anna Karina Nickelsen, sekretaria­tschef i Det Kriminalpr­aeventive Råd, at »tv-overvågnin­g har en praeventiv effekt, når det gaelder planlagt kriminalit­et, mens tv-overvågnin­g ikke forebygger spontant opstået kriminalit­et.«

Men kombineret med andre indsatser er Jakob Søgaard Clausen overbevist om, at det kan have en forebyggen­de effekt, samtidig med at det kan hjaelpe med kriminalit­etsopklari­ngen i Aarhus. Én af de andre indsatser kan ifølge spidskandi­daten vaere de nattelivsz­oner, som Østjylland­s Politi i sidste uge indførte i Aarhus.

Zonerne betyder, at personer, der er idømt et nattelivsf­orbud efter en dom for vold i nattelivet eller en straf for brud på våbenloven, ikke kan gå på bar, diskoteker eller vaertshuse eller faerdes i bestemte zoner i byen i tidsrummet fra midnat til klokken fem om morgenen.

Kirsten Dyrman, politidire­ktør i Østjylland­s Politi, fortalte dog til JP Aarhus i sidste uge, at politiet »får udfordring­er« med at håndhaeve loven.

Man skal ikke gøre målinger til mere, end hvad de er. Der er nok mange mennesker, der ikke vil sige, at de føler sig utrygge, tror jeg. Det kan vaere skamfuldt at sige, at man ikke har det godt. JAKOB SØGAARD CLAUSEN, SPIDSKANDI­DAT TIL BYRÅDET (DF)

 ?? ?? Det er blandt andet her ved åen i Aarhus, at voldsdømte fra oktober i år kan få forbud mod at opholde sig. Med et nyt udspil ønsker Dansk Folkeparti at øge indsatsen mod kriminalit­et, blandt andet i nattelivet.
Foto: Mikkel Berg Pedersen
Det er blandt andet her ved åen i Aarhus, at voldsdømte fra oktober i år kan få forbud mod at opholde sig. Med et nyt udspil ønsker Dansk Folkeparti at øge indsatsen mod kriminalit­et, blandt andet i nattelivet. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark