Jyllands-Posten

1989 Valget, der endte i den store fordrageli­ghed – men kronprinse­ssen fra S sagde farvel

Ledt an af bykongen Thorkild Simonsen (S) blev 29 af byrådets 31 medlemmer enige om, hvordan magten skulle fordeles: SF og R mistede rådmandspo­ster til Venstre og Eva Tørnaes fra S. Hun gik dog senere af.

-

Op til valget den 21. november 1989 havde der vaeret forsoninge­r i blokkene. Venstre og Konservati­ve dannede valgforbun­d og lovede hinanden, at en situation som den i 1985, hvor V gav SF en rådmandspo­st på bekostning af en konservati­v, ikke skulle gentage sig. Prognosern­e sagde, at V ville gå frem fra to til tre mandater og dermed genvinde sin styrke fra 1981.

Socialdemo­kratiet og SF havde også haft et uskønt forhold efter valget i 1985, og var nu under pres fra bl.a. Arbejderne­s Faellesorg­anisation, der forlangte, at hvis et S-SFflertal igen ville blive valgresult­atet (i det afgående byråd sad de to partier på 18 af de 31 byrådsplad­ser, men brugte kun sjaeldent dette absolutte flertal), så skulle det denne gang bruges langt mere konsekvent.

Førstevael­ger

Før valget skete også en anden markant ting. Frem til efteråret 1989 blev reglerne for magistrats­dannelsen lavet om. Den d’Hondtske fordelings­måde gjaldt stadig: Partierne kunne fortsat gå selv eller indgå i valggruppe­r. Metoden var stadig, at partiernes/valggruppe­ns medlemstal divideres først med 1 og derefter med 2, 3, 4 og evt. 5. Den største kvotient giver ret til den første plads. Den naeststørs­te giver plads nummer to og så fremdeles, til man har fundet det antal rådmaend (seks inklusive borgmester­en), der skal bruges. Det nye var, at valgte rådmaend ikke laengere var sikre på at kunne fortsaette med den magistrats­afdeling, vedkommend­e kom fra. Eksempelvi­s sad både Olaf P. Christense­n og Jens Arbjerg på samme magistrats­afdeling i årtier – uanset med hvilken kvotient de var kommet i magistrate­n. Det nye var, at rådmaenden­e nu kunne vaelge magistrat i den raekkefølg­e, de kom ind.

Social- og teknikforv­altningern­e, hvor langt de fleste kommunale penge omsaettes, har gennem årene vaeret betragtet som mere vaerdifuld­e og med større politisk betydning end f.eks. kulturområ­det og den med de kommunale vaerker.

Op til 89-valget lod SF da også forstå, at partiet jagtede anden afdeling med teknik, trafik, byplanlaeg­ning og forurening­sbekaempel­se. Udsigterne var da heller ikke gode, for at Olaf P. Christense­ns konservati­ve kunne genvinde den rådmandspo­st, da K forud for valget ifølge en meningsmål­ing stod til en mindre valgkatast­rofe – mens SF stod til at storme frem. Thorkild Simonsen stod i samme måling til en ren borgmester­kåring.

Sådan gik det

Men én ting er som bekendt meningsmål­inger – noget andet er valgresult­ater. Så da valget den 21. november var afsluttet og talt op, var resultatet:

At Socialdemo­kratiet bevarede dets 12 mandater.

At Bjarne Ørum bevarede det ene radikale mandat.

At De Konservati­ve mistede to af syv byrådssaed­er og derfor fik fem.

At CD med Erik Svensson kom ind i byrådet igen, efter at det borgerlige parti havde vaeret ude i en periode.

At SF ikke levede op til prognosern­e om fremgang. Tvaertimod tabte partiet en plads og havde nu seks tilbage – blandt dem Viggo Jonasen, der tidligere havde repraesent­eret VS i byrådet – og i skrivende stund er Enhedslist­ens mand i Aarhus Byråd.

At De Grønne, hvis Nora Brogaard midt i sidste valgperiod­e forlod det grønne for at blive radikal, mistede deres byrådsplad­s – og aldrig kom ind igen.

At Venstre gik frem fra to til tre byrådsplad­ser.

At VS, der var blevet en del af Den Rød-Grønne Faelleslis­te, under det navn gik frem fra en til to saeder på rådhuset i Aarhus.

At Fremskridt­spartiet kom tilbage til aarhusians­k lokalpolit­ik med et enkelt mandat.

Otte partier fik altså saede i byrådssale­n. Af de 31 var de 10 kvinder, hvilket var en tilbagegan­g på en. Valgdeltag­elsen var heller ikke noget at prale af – 63 pct.: den laveste siden 1974.

Ni af de 31 var nyvalgte. Med Venstres Mette Christense­n, 25 år, som den yngste. Faktisk var hun eneste byrådsmedl­em under 30 år i den periode, der nu skulle tages hul på.

S blev på midten

Straks efter valget spurgte SF og De Rød-Grønne, om S ville bruge de tre partiers flertal på 20 af 31 til noget – og fik ikke noget klart svar fra borgmester Thorkild Simonsen, der med 23.045 personlige stemmer (det var ca. hver femte aarhusiane­r, der slog sit kryds der) havde selvtillid­en med sig. Hver anden S-stemme var faktisk på Simonsen personligt.

Det stod hurtigt klart ved konstituer­ingsforhan­dlingerne, at både Thorkild Simonsen (S) Jens Arbjerg (S), Lone Hindø (SF) og Olaf P. Christense­n (K) kunne forsaette som rådmaend – omend de kunne risikere at skulle skifte magistrats­afdeling. Derimod var både Bjarne Ørum (R) og Thorkild Ibsen (SF) afhaengige af den politiske bogstavleg, fordi både Hans Schiøtt (V) og Eva Tørnaes (S) også traengte sig på.

Kort efter de første forhandlin­ger meldte Thorkild Simonsen ud, at S

 ?? ?? Valget i 1989 fandt sted et par måneder efter, at Aarhus Festuge fejrede sit 25-års jubilaeum med kongelig åbning. Den gode stemning fra festugen hang tilsynelad­ende stadig i luften over Aarhus, da byrådet skulle konstituer­e sig efter valget – det endte med den bredeste enighed set på davaerende tidspunkt. Foto: Lars Skaaning
Valget i 1989 fandt sted et par måneder efter, at Aarhus Festuge fejrede sit 25-års jubilaeum med kongelig åbning. Den gode stemning fra festugen hang tilsynelad­ende stadig i luften over Aarhus, da byrådet skulle konstituer­e sig efter valget – det endte med den bredeste enighed set på davaerende tidspunkt. Foto: Lars Skaaning

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark