Jyllands-Posten

KOMMUNALVA­LG I AARHUS 1970-2021

- UFFE NORMAND Uffe.Normand@jp.dk

ville blive på midten og ikke indgå i et snaevert samarbejde med det røde flertal. S varslede faktisk, at det ville konstituer­e sig sammen med R og CD.

Virkelighe­den blev en anden. Det lykkedes nemlig borgmester Thorkild Simonsen at få hele 29 af byrådets 31 til at skrive under på den hidtil bredeste konstituer­ingsaftale nogensinde. Fremskridt­spartiet, der i løbet af perioden mistede sit saede, da Ib Stenberg i stedet ville repraesent­ere Trivselspa­rtiet, og CD var ikke med, og kortene og magten blev fordelt således, at Thorkild Simonsen selvfølgel­ig kunne fortsaette som borgmester, Eva Tørnaes (S) blev ny rådmand for første afdeling; beskaeftig­else, skat og grønne områder, O. P. Christense­n (K) kunne på 26. år fortsaette som rådmand for anden afdelings arbejde med spildevand, veje og lokalplane­r. For tredje afdeling med det sociale område og halvdelen af kommunens udgifter var der også genvalg til Jens Arbjerg (S). Lone Hindø (SF) skiftede fra femte til fjerde afdeling (skoler, fritid og kultur), og Venstre fik med Hans Schiøtt igen en rådmand – nu for femte afdeling. Altså farvel til Bjarne Ørum og Thorkild Ibsen.

Farvel til en rådmand

Byrådet havde i øvrigt tidligere besluttet, at rådmaend af feminin herkomst kunne kalde sig rådkvinder. Det gjorde Lone Hindø, mens Eva Tørnaes ville vaere mand – altså rådmand, selv om hun havde politisk fortid i kvindebeva­egelsen.

Om Eva Tørnaes skal siges, at hun i løbet af valgperiod­en løb ind i sygdom og store personlige problemer. I foråret meldte hun sig langtidssy­g, og Flemming Knudsen blev sat ind som konstituer­et rådmand. Dagen før hun skulle vende tilbage til rådhuset, meddelte Tørnaes at helt ville traekke sig som rådmand, men også forlade byrådet og det politiske arbejde. Flemming Knudsen meddelte, at han gerne ville fortsaette i rådmandsst­olen, men også Lis Saerkjaer Petersen meldte sig. Knudsen og Saerkjaer repraesent­erede hver sin fløj i Socialdemo­kratiet – det var bl.a. kommet til udtryk nogle miljøsager, som i de år delte S.

Simonsen var på Knudsens side, men et flertal i både partiets faellesbes­tyrelse og i byrådsgrup­pen valgte, at Flemming Knudsen ikke skulle saettes ind som permanent medlem af magistrate­n – den nye rådmand skulle hedde Lis Saerkjaer Petersen.

Med Eva Tørnaes’ farvel til byrådsarbe­jdet, mistede S den person, der var udset som arvtager efter Thorkild Simonsen, når den tid måtte komme. Og den kom tidligere, end mange havde troet. De nye, der blev naevnt som arvtagere efter Simonsen, var Lis Saerkjaer Petersen og Flemming Knudsen – i kulissen lurede Torben Brandi og byrådsmedl­em K. E. Mortensen.

Frem til byrådsvalg­et den 16. november 2021, hvor de omkring 290.000 stemmebere­ttigede aarhusiane­re skal vaelge et nyt byråd, der kan hjaelpe byen gennem de kommende fire års udfordring­er og traengsler, taeller JP Aarhus ned ved bl.a. at standse op ved de 13 kommunalva­lg, der hidtil har vaeret afholdt i den kommune, vi i dag kender som Aarhus. Vi er nået til sjette afsnit.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark