Jyllands-Posten

Tyrkiet kalder bøn fra ambassadør »uforskamme­t«

-

landes ambassadør­er og blandt dem den danske var tirsdag indkaldt til samtale i Tyrkiets udenrigsmi­nisterium, efter at de havde opfordret til, at den faengslede forretning­smand og aktivist Osman Kavala løslades. Det skete under omfattende daekning fra tyrkiske medier. 10-15 kamerahold var mødt op for at filme, at den danske ambassadør, Danny Annan, og de øvrige ambassadør­er ankom til ministerie­t.

»Det siger mig, at man nok har trådt på en øm tå. Det er ikke første gang, at man fra tyrkisk side hører kritik af den måde, det er håndteret på,« siger Danny Annan.

Tyrkiet har tirsdag udsendt en skriftlig erklaering i forlaengel­se af mødet med ambassadør­erne i Ankara:

»Ambassadør­erne fra disse lande fik at vide, at denne uforskamme­de erklaering på sociale medier, knyttet til en aktuelt kørende retsproces, er uacceptabe­l.«

Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol har direkte sagt til Tyrkiet, at Kavala skal løslades. Der er jaevnligt udtalelser fra amerikansk side, og den europaeisk­e menneskere­ttighedsko­mmissaer har vaeret meget klar. Kommissaer­en har kaldt den fortsatte faengsling af Kavala for »direkte foragt for menneskere­ttighedern­e«.

Ud over Danmark deltog Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Frankrig, Holland, USA, Canada og New Zealand i den faelles erklaering man10 dag. Erklaering­en kan laeses i et link på Twitter, hvor Danny Annan skriver:

»I dag har Osman Kavala vaeret faengslet i fire år. Hans sag kaster skygger over demokratie­t og retsstaten­s principper i Tyrkiet.«

Kavala blev faengslet for fire år siden for sin påståede rolle i forbindels­e med regeringsf­jendtlige protester i Gezi Park i Istanbul i 2013. Han afviser anklagerne. I februar 2020 frikendte en tyrkisk domstol Kavala og otte andre. Kort tid efter sin løsladelse blev han hentet af politiet igen, da anklageren havde udstedt en ny arrestordr­e på ham. Denne gang på anklager om indblandin­g i et kupforsøg i Tyrkiet i 2016.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark