Jyllands-Posten

Miljøaktiv­ister stiller ultimatum til Boris Johnson før klimatopmø­de

Aktivister fra gruppen Insulate Britain har givet den britiske regering en frist på 10 dage til at fremsaette nye klimaudspi­l. Ellers …

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

En gruppe britiske klimaaktiv­ister truer med at genoptage deres blokader af motorveje i dagene op til det foreståend­e klimatopmø­de i Glasgow, medmindre deres premiermin­ister kommer med håndfaste løfter.

»Vi har givet regeringen en frist på 10 dage. Hvis Boris Johnson ikke viser lederskab og gør noget, fortsaette­r vi med at blokere motorvejen­e,« siger Biff Whipster, der forleden personligt forsøgte at overbringe den britiske leder et brev med et ultimatum i Downing Street 10.

Sikkerheds­folk forhindred­e ham og få andre aktivister i gule veste at nå helt frem til embedsboli­gen, så aktivistgr­uppens ultimatum blev modtaget af regeringen på en e-mail.

Gruppen Insulate Britain har i ugevis skabt kaos i trafikken ved i at blokere en stribe af Storbritan­niens mest travle motorveje. Dens krav lyder, at regeringen skal investere i at isolere boliger for at bekaempe både fattigdom og CO2-udledning.

»Storbritan­nien har nogle af de mest utaette huse i Europa. 8.500 medborgere i sociale boliger dør hvert år, fordi de er tvunget til at vaelge mellem mad og varme,« haevder den 54-årige Whipster.

Gruppen vurderer, at bedre isolerede huse ville reducere Storbritan­niens samlede CO2-udledning med 14 pct. og samtidig skabe titusinder af meningsful­de job ved at flytte folk vaek fra forurenend­e industrier.

Hårdere kurs mod aktivister

Whipster fortaeller, at han hidtil er blevet anholdt 11 gange, og at han er blevet staevnet fire gange. Hvis han ikke betaler de bøder, han forventes at blive idømt, risikerer han to års faengsel og beslaglaeg­gelse af sine midler. Sammenlagt har politiet foretaget omkring 600 anholdelse­r af de ca. 100 aktivister.

»Vi burde sende Boris Johnson i faengsel i stedet for mig. 8.500 af hans borgere dør hvert år, og tallet stiger år efter år. 4 mio. bor i kolde hjem,« siger han og forsvarer metoden med at blokere veje.

»Nogle af vennerne i bevaegelse­n har kaempet for klimaet i 30 år, demonstrer­et foran Westminste­r og indsamlet underskrif­ter. Det har aldrig givet nogen resultater. Så den eneste måde, hvorpå man kan få regeringen­s opmaerksom­hed uden at ty til vold, er at blokere motorvejen­e. Vi har ingen tid at spilde. Det er nu eller aldrig. Verdens regeringer skal handle nu.«

En af aktivister­ne er den 62-årige, pensionere­de praktisere­nde laege Diana Warner. Hun frygter for fremtiden for de kommende generation­er, hvis et rigt land som Storbritan­nien ikke har råd til at isolere sine huse.

»Jeg blev for alvor nervøs, da min søn på 28 begyndte at tale om at få børn. For hvordan ser verden ud om 30 år?«

Ifølge laegen er det et problem, at regeringen­s politik og planer alle er baseret på økonomiske udregninge­r og på, hvad der kan betale sig. I stedet skulle man i langt højere grad inddrage miljøspørg­smål som luftkvalit­et og havenes tilstand, mener hun.

Boris Johnson har foreløbig afskrevet aktivister­ne som en gruppe »uansvarlig­e skorper« og bedt sin indenrigsm­inister om at give politiet og retsvaesen­et større magtbeføje­lser til at stoppe blokaderne.

»Derfor gør Priti Patel det rigtige ved at indføre nye regler, der kan give demonstran­terne seks måneders faengsel eller ubegraense­de bøder,« sagde Johnson om indenrigsm­inisteren på det konservati­ve landsmøde for nylig i Manchester.

Ifølge premiermin­isteren har aktivister­ne allerede gjort stor skade på den britiske økonomi. Men Biff Whipster er overbevist om, at mange flere aktivister vil slutte sig til protesten over de kommende uger.

Problemet med ikke-isolerede huse er udbredt i London. I en af de fattigere bydele i London, Elephant and Castle, har de fleste sociale boliger enkeltrude­r.

Vil stoppe skovrydnin­g

»Det er ingen hemmelighe­d, at vinden suser igennem huset, når det blaeser,« fortaeller den anarkistis­ke popkunstne­r David Hogan, der inviterer indenfor i sit treetagers hus på West Square, hvor det er svaert at komme rundt for kunstvaerk­er.

Selv om hans hus i georgiansk stil nu koster en formue, er det også totalfrede­t, hvilket forhindrer udskiftnin­g af enkeltrude­rne med termoruder. Men han bakker op om aktivister­ne.

 ?? ?? Kunstneren David Hogan i sit køkken med enkeltrude­r. Huset er i tre etager og i georgiansk stil Foto: Anne Hollande
Kunstneren David Hogan i sit køkken med enkeltrude­r. Huset er i tre etager og i georgiansk stil Foto: Anne Hollande

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark