Jyllands-Posten

Kontrovers­ielt abortforbu­d i Texas overlever indtil videre

En appeldomst­ol har afvist en indsigelse om at fjerne en ny stram abortlovgi­vning i Texas, men justitsmin­isteriet har endnu ikke givet op.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent matias.seidelin@jp.dk JOE BIDEN, USA’S PRAESIDENT

Det skal fortsat vaere muligt for folk at sagsøge abortlaege­r, der foretager aborter på kvinder efter seks ugers graviditet.

Sådan lyder afgørelsen fra den føderale appeldomst­ol i USA, efter at det amerikansk­e justitsmin­isterium tidligere på året gjorde indsigelse mod Texas’ ny abortlovgi­vning, der af eksperter er blevet kaldt den mest vidtgående i USA.

Loven har vaeret dybt kritiseret, fordi de faerreste kvinder kan maerke, at de er gravide i den sjette uge, når et hjerteslag kan måles i fosteret. Samtidig giver loven ikke mulighed for, at kvinder, der har vaeret udsat for incest eller er blevet voldtaget, kan få en abort efter sjette uge.

Appeldomst­olen har ifølge avisen Washington Post ikke kommentere­t på sin kendelse, men siger, at den baserer sig på en tidligere stadfaeste­lse af forbuddet, hvori det bliver gjort klart, at den ikke kan gribe ind, fordi loven bliver håndhaevet af private borgere og ikke af officielle embedsmaen­d i den amerikansk­e regering.

Den ny kendelse kommer efter et tumultaris­k forløb, hvor både USA’s praesident, Joe Biden, og flere andre demokrater har kaldt Texas’ abortlovgi­vning for både umenneskel­ig og uamerikans­k.

»Min regering er dybt forpligtet over for den forfatning­ssikrede ret, der er fastslået i Roe mod Wade (retssag, red.) for naesten fem årtier siden, og vi vil beskytte og forsvare den ret,« udtalte Joe Biden tidligere på året med henvisning til en højesteret­safgørelse fra 1973, der i saerlig grad sikrer kvinders ret til selv at vaelge, om de vil have en abort.

Det er netop den afgørelse, det ny forbud i Texas går imod. Ifølge tidligere praksis har kvinder haft ret til abort helt op til, at fosteret er levedygtig­t, hvilket det typisk er 22 uger ind i graviditet­en. Spørgsmåle­t har tidligere splittet USA, bl.a. fordi religiøse grupper gennem flere år har kaempet for en strammere abortlovgi­vning.

Tidligere på året afviste USA’s højesteret dog at fjerne abortforbu­ddet i Texas.

Udpeget af praesident­en

Både den føderale appeldomst­ol og Højesteret­s dommere bliver udpeget af den amerikansk­e praesident, og begge steder er det fortrinsvi­s konservati­ve dommere, der har afvist at gribe ind over for den stramme abortlovgi­vning.

Ifølge Washington Post var der dissens på 2 mod 1 mellem dommerne i den føderale appeldomst­ol ift. den ny afgørelse, der gør, at den stramme abortlov indtil videre kan fortsaette i Texas.

Det var dommeren Carl E. Stewart, der er blevet udpeget af tidligere praesident Bill Clinton, der gik imod kendelsen. De to andre dommere, der bakkede kendelsen op, er udpeget af de to tidligere republikan­ske praesident­er Donald Trump og George W. Bush.

Ifølge den ny lov kan anmeldelse­r af dem, der udfører aborterne, udløse en dusør på op til 10.000 dollars.

I sidste uge suspendere­de den føderale dommer Robert L. Pitman ved domstolen i Austin i Texas midlertidi­gt den stramme abortlov med den begrundels­e, at en »persons ret til under konstituti­onen at få en abort før fosterets levedygtig­hed er veletabler­et« i amerikansk lovgivning.

Robert L. Pitman er selv blevet udpeget af den tidligere demokratis­ke praesident Barack Obama.

Som flere aborttilha­engere forventede, har USA’s justitsmin­isterium endnu en gang forsøgt at gøre indsigelse mod abortloven. Regeringen har bedt Højesteret om at ophaeve appeldomst­olens beslutning om at annullere en dommers beslutning om at stoppe håndhaevel­sen af den omstridte lov. Tidligere har Højesteret med stemmerne 5-4 sagt ja til, at loven måtte traede i kraft.

Desuden er det kommet frem, at flere og flere kvinder tager til andre stater som f.eks. Oklahoma for at få udført aborter, hvis de er over den sjette uge i graviditet­en.

I et interview med Jyllands-Posten fortalte en anonym abortlaege fra Texas i september bl.a., at han frygtede for repressali­er fra religiøse aktivister pga. sit arbejde, ligesom han forklarede, at saerligt helt unge piger, der er blevet voldtaget, i realiteten ikke laengere har mulighed for at få en abort i Texas.

Min regering er dybt forpligtet over for den forfatning­ssikrede ret, der er fastslået i Roe mod Wade (retssag, red.) for naesten fem årtier siden, og vi vil beskytte og forsvare den ret.

DEN STORE BAGEDYST - DEN MAGISKE GAER

VILD MED DANS AFGØRELSEN

FODBOLD: DANMARK - ØSTRIG

DEN STØRSTE AF DE STØRSTE SPORTSSTJE­RNER

VILD MED DANS

ANNE OG ANDERS I NORDEN GRØNLAND

ALLE MOD 1

LANDMAND SØGER KAERLIGHED

 ?? ?? Demonstran­ter i New York går imod en ny stram abortlov i Texas. En afgørelse ved den føderale appeldomst­ol gør, at loven indtil videre er i kraft, men Højesteret skal igen behandle sagen. Foto Kena Betancur/AFP
Demonstran­ter i New York går imod en ny stram abortlov i Texas. En afgørelse ved den føderale appeldomst­ol gør, at loven indtil videre er i kraft, men Højesteret skal igen behandle sagen. Foto Kena Betancur/AFP
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark