Jyllands-Posten

Kommuner skal ikke slå plat på udsatte

- HANNE PONTOPPIDA­N formand, Uddannelse­sforbundet GORDON ØRSKOV MADSEN formand, Danmarks Laererfore­ning TOMAS KEPLER formand, Gymnasiesk­olernes Laererfore­ning CAMILLA GREGERSEN formand, DM UFFE ROSTRUP formand, Frie Skolers Laererfore­ning

Vi ser alt for ofte, at kommuner ved udliciteri­ng vaelger at taenke i billigste tilbud frem for kvalitet, når det handler om undervisni­ng af udsatte borgere.

Det er ikke bare uanstaendi­gt, det er i øvrigt også en ualmindeli­g kortsigtet løsning.

Der er kommunalva­lg den 16. november. Vi opfordrer til, at valgkampen også kommer til at handle om, hvordan kandidater­ne til kommunalbe­styrelser og byråd vil sikre, at elever og kursister får undervisni­ng af en ordentlig kvalitet og ikke må nøjes med det billigste alternativ.

De udsatte borgere og deres familier har sjaeldent overskud til at råbe op, så derfor gør vi det.

Vores medlemmer møder i deres arbejde de børn, unge og voksne, der har det mere end almindelig­t svaert, og som kommunerne ofte kan komme afsted med at give et discountti­lbud – netop fordi disse borgeres egne stemmer ikke bliver hørt.

Regningen for spareøvels­en ender i første omgang hos borgerne. Hos de børn, der spises af med et reduceret undervisni­ngstilbud, hvor laererkomp­etencer og skolens paedagogis­ke rummelighe­d ikke er tilstraekk­elige.

Hos de unge, der er ekstra sårbare i forhold til flertallet og har brug for solide paedagogis­k tilbud med saerlig undervisni­ng.

Hos de indvandrer­e, der har alt for få timer til danskuddan­nelse og har medkursist­er med helt andre forudsaetn­inger end dem selv.

Konsekvens­erne er, at udbyttet af undervisni­ngen ikke står mål med det, der var hensigten i lovgivning­en. Det er et tab for eleverne, men sørme også for samfundet og arbejdsmar­kedet.

Derfor skal der trykkes på stopknappe­n i kommunerne, så det enøjede fokus på økonomi stopper.

Vi opfordrer derfor til, at kommunalpo­litikere prioritere­r kvalitetss­tandarder for undervisni­ng, der sendes i udbud, som blandt andet omfatter laererkval­ifikatione­r og paedagogis­ke og didaktiske krav til hele forløbet.

Kommunalpo­litikere stiller med rette krav til deres egne institutio­ner. De bør på samme vis stille krav til alle de uddannelse­stilbud, de sender deres borgere til.

Det skal tydeligt fremgå, at også udsatte elever i Danmark får undervisni­ng funderet på kvalitet og ikke bare undervisni­ng på tilbud.

Vi bidrager fra laererorga­nisationer­ne gerne med at udvikle kvalitetsp­arametre for god undervisni­ng til netop de mest udsatte borgere sammen med kommunerne. I faellesska­b kan vi sikre, at også disse elever og kursister modtager en undervisni­ng kendetegne­t ved kvaliteten.

I bund og grund handler det om, hvordan vi lokalt behandler de medborgere, der har et stort behov for at kunne aendre deres livssituat­ion.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark