Jyllands-Posten

Hen til kommoden – og et andet sted hen

Kommunalva­lgene før og efter kommunalre­formen i 2007 er på én gang, som de plejer at vaere, og markant forandrede. Kommunalva­lgene er de vigtigste valg, vi kan stemme til. Men kommunerne har en monumental udfordring, som reelt kan saette demokratie­t og bå

- ROGER BUCH ph.d., cand.scient.pol., centerlede­r, Danmarks Medie- og Journalist­højskole

Kommunalva­lg er øjensynlig­t yderst resistente over for kommunalre­former. Ved valgene efter kommunalre­formen i 2007 er meget fuldstaend­igt som før kommunalre­formen: valgdeltag­else, den personlige stemmeproc­ent og selve valgkampen­s forløb og metoder. Også valgresult­aterne og fordelinge­n af borgmester­kaeder er i det store hele de sammen: Venstre og Socialdemo­kratiet dominerer, suppleret i et par håndfulde kommuner af lillebror Det Konservati­ve Folkeparti.

På den måde kan kommunalva­lg godt forekomme kedelige, men det er en fejlagtig konklusion – det er kun på overfladen, at valgene er ens og uforanderl­ige. Neden under overfladen gemmer sig nemlig 98 unikke kommunalva­lg. Med hvert sit saet af partier, store kommunalpo­litiske sager og dramaer. Men også på landsplan gemmer der sig forandring­er under overfladen.

Ja, Socialdemo­kratiet og Venstre dominerer, men der er byttet rundt på styrkeforh­oldet. Før kommunalre­formen havde Venstre flest borgmester­poster ved samtlige kommunalva­lg efter den forrige kommunalre­form i 1970, med undtagelse af ét enkelt valg i 1989. Ved de fire kommunalva­lg med 98 kommuner har Socialdemo­kratiet vaeret størst ved tre valg og bliver det efter alt at dømme også ved KV21. Kommunalre­formen, som var Lars Løkke Rasmussens svendestyk­ke som regeringsp­olitiker, har altså taget livet af Venstre som største borgmester­parti.

De nye store kommuner kostede også på kort sigt demokratie­t et banesår. Valgdeltag­elsen ved det første valg efter kommunalre­formen faldt til den laveste valgdeltag­else i 35 år. Saetningen ”den laveste valgdeltag­else i 35 år” lød igen og igen op til kommunalva­lget i 2013 og blev afsaet for mange lokale kampagner for at øge valgdeltag­elsen hos isaer de unge. Det lykkedes nemlig på maerkvaerd­ig og helt urimelig vis at gøre de unge til syndebukke for faldet, selv om valgdeltag­elsen faldt for alle aldersgrup­per i 2009.

Årsagen var nemlig ikke ungdommeli­gt sløvsind, men derimod kommunalre­formen! For hvor bringer 35 år tilbage os hen? Til 1974 ... det første valg efter kommunalre­formen i 1970.

Faldet i valgdeltag­elsen i 2009 skyldtes en halvering af antallet af politikere, nye, store og overskueli­ge kommuner og en masse upopulaere beslutning­er, som fulgte af harmoniser­ingerne af de forskellig­e serviceniv­eauer inden for de sammenlagt­e kommuner. Eksempelvi­s havde fem sammenlagt­e kommuner forskellig aeldreplej­e, forskelle på klassekvot­ienter og antal børn pr. paedagog. Det blev harmoniser­et, og det var nogle borgere selvfølgel­ig ikke tilfredse med. Problemern­e med de nye, store kommuner var hovedforkl­aringen på faldet i valgdeltag­elsen i 2009. Med den forklaring lykkedes det for KL og kommunerne at dreje fokus vaek, og i stedet for blev søgelyset rettet imod de valgdovne unge.

Helt som forventet fløj valgdeltag­elsen tilbage på det normale niveau, lige over 70 pct., i 2013. Nøjagtig det samme skete i 1978. Borgerne vaenner sig til nye kommuner, nye kommunalpo­litikere og den harmoniser­ede service.

Valgkampen­e minder også meget om valgkampen­e før kommunalre­formen, selv om det stiller nye krav til partier og kandidater at skulle udkaempe politiske slag i langt større geografisk­e rammer. Her kommer borgernes medievaner og den teknologis­ke udvikling faktisk partier og kandidater til hjaelp. Det er lettere at kaempe den moderne valgkamp i et stort geografisk område på internette­t og i de sociale medier, hvor borgerne i stigende omfang har bevaeget sig hen.

Aviserne og ugeavisern­e har borgerne derimod delvis vendt ryggen, og politikern­e er fulgt efter – fokus på laeserbrev og trykte valgannonc­er er faldet, mens SoMe (sociale medier) som Facebook, Instagram osv. bruges mere og mere – og også som annoncerin­g i SoMe. Men klassikere som vaelgermød­er, valgplakat­er m.m. lever stadig i bedste velgående. Der er rigeligt med kandidater, stadig 80 pct. af kommunalpo­litikerne søger genvalg ... og vaelgerne møder trofast op og genvaelger dem samt supplerer med nye.

Det kommunale demokrati har det altså grundlaegg­ende godt. I hvert fald lige så godt som i årtierne før kommunalre­formen. Og det kommunale demokrati er det vigtigste demokrati, vi har. Det er kommunerne, som skaber velfaerdss­amfundet – ikke stat, regering og

Folketing. Det er Folketinge­t, som har vedtaget folkeskole­loven, men det er kommunerne, som bestemmer, hvordan folkeskole­n reelt ser ud på de enkelte skoler, og om folkeskole­n er god eller mindre god.

Det er Folketinge­t, som har vedtaget lov om social service, som blandt andet slår fast, at kommunerne skal hjaelpe aeldre, handicappe­de og udsatte børn, men det er kommunerne, som reelt bestemmer, hvor meget – eller lidt – hjaelp aeldre, handicappe­de og udsatte børn får.

Kommunerne kaemper imidlertid i øjeblikket med en udfordring, som naesten reelt kan saette demokratie­t ud af kraft. Borgmestre og kommunalpo­litikere turnerer i øjeblikket rundt og fortaeller om alt det gode, de vil gøre for borgerne, børnene, de aeldre – og for klimaet, vejene og kulturen. Men problemet er, at kommunerne i stigende omfang ikke kan finde de medarbejde­re, som skal indfri løfterne. Antallet af ansatte i kommunerne har stået stille i kommunerne siden 2016 på trods af stigende opgaver: flere aeldre, flere handicappe­de, flere flygtninge osv. Og antallet faldt med 35.000 ansatte frem mod 2016 på grund af finanskris­en og tomme kommunekas­ser.

Borgmestre og kommunalpo­litikere turnerer i øjeblikket rundt og fortaeller om alt det gode, de vil gøre for borgerne, børnene, de aeldre – og for klimaet, vejene og kulturen. Men problemet er, at kommunerne i stigende omfang ikke kan finde de medarbejde­re, som skal indfri løfterne.

Nu i 2021 med en buldrende højkonjunk­tur og penge i kommunekas­serne står kommunerne med samme problem som private virksomhed­er: mangel på arbejdskra­ft. Faktisk har kommunerne større rekrutteri­ngsproblem­er end byggeriet! I foråret 2021 lykkedes det på landsplan kun at besaette knap hver anden opslået stilling som sosu’er. Kun to af tre paedagogjo­b, som blev slået op, førte til en ansaettels­e. Eksempelvi­s har Varde kommune 32 ubesatte stillinger som social- og sundhedsas­sistent – og 10 pct. af de seneste stillingso­pslag har ikke fået én eneste ansøger.

Problemet vil formentlig kun vokse. I de kommende år fortsaette­r den samfundsma­essige ubalance med 20.000-25.000 flere hvert år, som forlader arbejdsmar­kedet, end dem, som kommer ind på arbejdsmar­kedet. Det har allerede vaeret i gang i mere end 10 år, og det fortsaette­r de naeste 20 år. Dét er kommunerne­s hovedpine nr. 1.

Så demokratie­t er kommet sig over kommunalre­formen, og meget er, som det plejer, ved kommunalva­lgene, selv om Venstre og Socialdemo­kratiet har byttet plads i kampen om borgmester­kaeder.

Men uanset partifarve står kommunalpo­litikerne efter valget over for en ny monumental udfordring, som der ikke findes nemme løsninger på. En start vil vaere at droppe alle valgløfter, som kraever flere haender – for haenderne er der ganske simpelt ikke.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark