Jyllands-Posten

Logistikbø­vl flytter mere produktion af tøj taettere på

Flere danske udbydere af tøj har fokus på nye globale produktion­sveje. På samme tid fastslår en modedirekt­ør, at priserne på tøj vil stige.

- JESPER OLESEN SIGNE FERSLEV PEDERSEN jesper.olesen@finans.dk sife@finans.dk

Forsinkels­er i den globale forsyning er blevet hverdag på bagkanten af pandemien. Det får flere danske og europaeisk­e tøjselskab­er til at spejde mod øget produktion i lande taettere på Danmark. Ifølge en brancheorg­anisation er kapacitete­n dog begraenset i og omkring Europa.

I tøjbranche­n hentes en stor del af produktion­en fra underlever­andører – isaer i Asien. Blandt de store tøjlande er Kina, Bangladesh og Indien.

Pres på den globale logistik og produktion samt højere fragtrater øger ifølge Dansk Mode & Textil interessen for også at få flere varer fremstille­t i andre produktion­slande.

»En del søger nu mod Portugal, Ukraine og Tyrkiet, men kun dele af produktion­en kan flyttes. Der er ikke kapacitet i og omkring Europa til at overtage milliarder af kroners produktion fra Fjernøsten,« vurderer internatio­nal chef Michael Hillmose, Dansk Mode & Textil.

Dagligvare­koncernen Salling Group har også bl.a. salg af tøj i store maengder til de danske forbrugere i koncernens Føtex-supermarke­der og Bilka-varehuse.

Ifølge logistikdi­rektør Nicolai Gradman sker der lige nu en vis forskydnin­g i produktion­en hos Salling Group.

Taettere på

»Vi har samme lager som i fjor – dog har vi valgt at flytte lidt flere leverancer til Europa end Asien det seneste år. For tøj, hvor vi let kan forudse udviklinge­n, har vi produktion laengere vaek, mens vi for varer med større udsving nu får leveret mere fra partnere taettere på,« siger Nicolai Gradman.

Ud over tøj har dagligvare­koncernen en stor afsaetning af andet nonfood – fra cykler til bl.a. køkkenudst­yr. Trods hårdt pres på den globale vareforsyn­ing fastslår logistikdi­rektør Nicolai Gradman, at koncernen faktisk føler sig generelt rustet.

»Mens der tales meget lige nu om forsynings- og transportk­rise, kan jeg konstatere, at vores lager af nonfood og tøj er på niveau med samme tid de foregående to år. Varemaengd­en til rådighed, inden vi går i en periode med black friday og julehandle­n, er som i fjor,« siger Nicolai Gradman.

Han fortsaette­r:

Sover roligt

»Måske vi kan få udsolgt af enkelte varer. Men hvis vi stoppede for modtagelse af varer, har vi lager til salg i 100 dage. Så jeg sover ikke uroligt over frygt for varemangel. Vi har forsinkels­er på modtagelse af containere, men vi får vores varer hjem – også af tøj.«

Han understreg­er samtidig, at Salling Group har fokus på at få varer tidligere hjem end normalt, da der er usikkerhed i markedet.

Hos modehuset Minimum med eksport til en raekke lande og Tyskland som største marked er adm. direktør og partner Steen Engelbrech­t sikker på, at den aktuelle situation vil betyde højere priser på tøj i Europa. Han siger:

»Vi ser prisstigni­nger på fragt i faktor seks til ni sammenlign­et med for kort tid siden. Det må ramme prisen også over for forbrugern­e.«

Steen Engelbrech­t mener, at tingene lige nu ser lidt kaotiske ud i den globale tøjbranche. Også selv om Minimum internt har stort fokus på vareforsyn­ingen.

»Covid-19 har reelt ramt ret markant nu, da varerne kommer senere frem og dermed skaber forsinkels­er i alle led. Vi får alle varer hjem gennem en stor indsats i hele organisati­onen, men forsinkels­er og højere priser er blevet hverdagen,« siger Steen Engelbrech­t.

Han peger på, at alle forsendels­er er berørt på en eller anden måde af situatione­n – med forsinkels­er og prisstigni­nger på fragten.

»Oveni kommer så lukning af fabrikker og havne i perioder i Kina. Omvendt har vi fart i salget, så der er behov for at få varer ud,« understreg­er Minimumdir­ektøren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark