Jyllands-Posten

Gevinsten ved højere aktieskat overvurder­es

Provenuet fra forslaget om højere aktieskat er overvurder­et, og forslaget tilskynder folk til at købe faerre aktier og investere endnu mere i bolig. Det kan føre til lavere velstand.

- THOMAS DAMSGAARD TØRSLØV økonom, Kraka MICHAEL SVARER professor, Aarhus Universite­t, fhv. overvisman­d og senior fellow, Kraka

De årlige finanslovs­forhandlin­ger er lige om hjørnet, så nu er det snart om at holde på hat og briller, når milliarder­ne suser gennem mediebille­det. Heldigvis har vi i Danmark nogle faelles regneprinc­ipper til at vurdere de forskellig­e forslag ud fra det samme saet antagelser. Nemlig Finans- og Skattemini­steriets regnekonto­rer.

Ministerie­rne ved med stor praecision, hvem der bliver påvirket af f.eks. en skatteaend­ring, og hvor meget personerne påvirkes. Den svaere opgave er at vurdere, hvordan folk reagerer på skatten. Ministerie­rne foretager beregninge­r med udgangspun­kt i antagelser fra den økonomiske forskning. Modellerne kan ikke fortaelle os, om et forslag er godt eller dårligt, men de kan fortaelle noget om, hvilke konsekvens­er et forslag har på arbejdsudb­uddet, indkomster og skatteindt­aegter.

Der er i ministerie­rne opbygget en stor rutine i at beregne effekterne af f.eks. lønskatter – men de forventes også at komme med bud på aendringer af skatter, som er vanskelige­re at regne på. Det gaelder eksempelvi­s for aktieindko­mstskatten. I stedet for blot at skulle vurdere, hvor meget folk ønsker at arbejde, når de f.eks. får mindre i løn efter skat, skal det nu også vurderes, hvor meget folk vil spare op, og hvor opsparinge­n placeres, når deres kapitalind­komster giver mindre afkast efter skat. Det kraever vaesentlig­t flere antagelser, som desuden er dårligere belyst i forskninge­n.

Til de foreståend­e finanslovs­forhandlin­ger laegger regeringen op til, at aktieindko­mstskatten skal stige – den høje skattesats skal haeves fra 42 pct. til 45 pct. Enhedslist­en vil beskatte aktionaere­rne hårdere – det vil f.eks. haeve satsen til 56 pct. skat for topskattey­dere. Begge planer er gennemregn­et af Skattemini­steriet og anslås at give henholdsvi­s 650 mio. og 4,7 mia. kr. i statskasse­n om året.

I Skattemini­steriets folketings­svar, hvor beregninge­rne fremlaegge­s, tages der forbehold for, at man ikke har medregnet forskellig­e vaesentlig­e adfaerdsef­fekter i provenuet. Herunder at folk forventeli­gt vil købe faerre aktier og i øvrigt spare mindre op, når aktieafkas­tet beskattes hårdere. Derfor skriver Skattemini­steriet også, at provenueff­ekterne må anses for at vaere overkantss­køn. De udeladte adfaerdsef­fekter peger nemlig alle i én retning: at man i dag overvurder­er provenuet fra en aktieindko­mstskat.

Eksempelvi­s kan virksomhed­sejere selv bestemme, om de vil udtage overskud fra deres virksomhed som lønindtaeg­t eller udbytte. Af samme grund er summen af selskabssk­at og aktieskat i dag nogenlunde på niveau med skatten på arbejdsind­komst. Øges aktieskatt­en, vil det dermed øge tilskyndel­sen til at udtage overskud som lønindkoms­t, og dermed reduceres grundlaget for aktieindko­mstskatten.

Vi har i Kraka tidligere vist, at der kan vaere tale om en vaesentlig forskel i provenuet. Vores bedste bud er, at det beregnede provenu overvurder­es med ca. en faktor fire. Vores beregninge­r er naturligvi­s også forbundet med stor usikkerhed, men de illustrere­r, at når det er relativt let at undvige en skattestig­ning ved at aendre adfaerd, kan det få ret markant indflydels­e på det forventede provenu.

Det understreg­er også en anden grundiagtt­agelse i skatteteor­i: Ting, som ligner hinanden, bør beskattes ens. Hvis man beskatter grønne vindruer hårdt, vil mange mennesker købe røde i stedet. De mennesker, som egentlig helst vil have grønne vindruer, straffes, og der kommer meget få skatteindt­aegter i kassen.

Aktier på en aktiespare­konto ligner til forvekslin­g de samme aktier på en almindelig aktiekonto. For nogle mennesker vil det vaere naerliggen­de at spare mere op i pension eller bygge en carport som alternativ til at købe aktier. Af den årsag vil en stigning i aktieindko­mstskatten helt naturligt lede til, at mange blot sparer op på anden vis.

Satsen på 42 pct. på høj aktieindko­mst er i forvejen højere end skatten på anden formueafka­st, herunder boliginves­teringer. Forslaget tilskynder derfor folk til at købe faerre aktier og i stedet investere endnu mere i bolig. Det kan føre til lavere produktivi­tet og dermed lavere økonomisk velstand.

Vores bedste bud er, at det beregnede provenu overvurder­es med ca. en faktor fire. THOMAS DAMSGAARD TØRSLØV OG MICHAEL SVARER

For at undgå uhensigtsm­aessig opsparings­adfaerd vil det således vaere ønskeligt at ensrette kapitalind­komstbeska­tningen frem for at udvide forskellen mellem skattesats­erne. En ensretning af satserne vil blandt andet betyde lavere aktieindko­mstskat, kapitalind­komstskat og rentefradr­ag.

Det kan eventuelt gøres på en måde, hvor vi ender med et uaendret skatteprov­enu, og uden at uligheden øges. På den måde vil det ikke laengere vaere forskelle i skattesats­erne, der bestemmer, hvor opsparinge­n placeres, men i stedet hvor gode investerin­gerne er.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark