Jyllands-Posten

Panik i markedet kan udløse fald i verdens fødevarepr­oduktion

Prisstigni­nger på energi får en raekke af verdens største gødningspr­oducenter til at lukke fabrikker. Det kan skabe en ny forsynings­krise og en bølge af prisstigni­nger på basisvarer i 2022.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Panik i råvaremark­ederne truer verdens fødevarefo­rsyning og kan resultere i en ny bølge af prisstigni­nger på basisvarer i 2022.

Sådan lyder advarslen fra flere markedsana­lytikere og en grovvaredi­rektør, som lige nu kaemper hårdt for at sikre forsyninge­rne af kunstgødni­ng til danske landmaend.

»Selv om vi gerne ville købe noget gødning, så kan vi ikke, og vi kan ikke vaere sikre på, at det, vi har købt, rent faktisk bliver leveret,« fortaeller Steen Bitsch, der betegner den aktuelle situation som et ”bukke-marked”:

»Dvs., at man takker og bukker, hvis man kan få lov at købe noget gødning. Hvis man begynder at diskutere prisen med saelgerne, så rejser de sig bare og går.«

Den helt usaedvanli­ge situation skyldes, at voldsomme prisstigni­nger på energi har fået omkostning­erne til at eksplodere i gødningsin­dustrien. Energi tegner sig for 90 pct. af omkostning­en ved produktion af kunstgødni­ng, og prisen på gødning er derfor mangedoble­t på kort tid. Prisen er nu så høj, at mange landmaend tøver med at købe, hvilket har fået en raekke af de største gødningsko­ncerner til at lukke fabrikker.

Markedet er derfor praeget af meget lav produktion og ekstremt høje priser.

»Industrien lukker fabrikker, fordi man simpelthen ikke har fantasi til at forestille sig, at landmaend vil betale de her priser for gødning. Konsekvens­en bliver, at verden i 2022 kommer til at mangle gødning. Den produktion, der bliver tabt nu, hvor fabrikkern­e ligger stille, kan ikke indhentes til foråret,« advarer Steen Bitsch og konkludere­r:

»Manglen på gødning vil alt andet lige resultere i en mindre global høst og stigende priser på basale fødevarer. Det går selvsagt hårdest ud over de fattigste. Ønsket om at reducere produktion­en og forbruget af fossil energi har udløst prisstigni­nger, som medfører, at vi nu er i gang med at begraense den globale produktion af fødevarer,« mener Steen Bitsch.

Priserne er femdoblet

Gødningsgi­ganten Yara lukkede for en måned siden 40 pct. af sin kapacitet med henvisning til de stigende energipris­er. Siden er en stribe andre store producente­r i Europa fulgt efter og har lukket fabrikker. Også Kina har reduceret eksporten af gødning til verdensmar­kedet.

»Kina er verdens største eksportør af gødning, men landet er ramt af en akut mangel på kul. Derfor har man valgt at prioritere den indenlands­ke fødevarefo­rsyning og leverancer­ne til de kinesiske landmaend, mens kvoterne for eksport af gødning til verdensmar­kedet er halveret,« siger markedsana­lytiker Palle Jakobsen, Agrocom.

»For et år siden kostede 100 kg gødning omkring 150 kr. Nu hører vi priser op til 600 kr. Hvis man overhovede­t kan få en pris, for usikkerhed­en i markedet er så stor, at mange forhandler­e har suspendere­t prissaetni­ngen. Med den nuvaerende naturgaspr­is må man antage, at en aktuel markedspri­s på gødning nok er i niveauet 750 kr.,« vurderer Palle Jakobsen.

Femdobling­en af priserne har fået mange landmaend til at stille sig ud på sidelinjen og vente med at købe gødning.

»Det er en frygtelig situation, for det manglende salg sender jo et signal til industrien om, at de skal lukke endnu mere kapacitet. Dermed bliver problemet forstaerke­t. Al den produktion, der går tabt, mens fabrikkern­e ligger stille, kan ikke indhentes til foråret, når markerne

 ?? ?? Mangel på gødning kan reducere den globale høst i 2022, advarer en raekke eksperter. Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto
Mangel på gødning kan reducere den globale høst i 2022, advarer en raekke eksperter. Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark