Jyllands-Posten

MODEKONCER­NEN

-

Derfor er forsinkels­erne svaere at indhente, og det er dyrt for Bestseller og andre modevirkso­mheder, når tøj står strandet i en container et sted i verden i stedet for at vaere tilgaengel­igt i tøjbutikke­rne.

»Vi har klaret de logistiske udfordring­er okay indtil nu, men nu driller det et par steder. Vi kan ikke sejle helt uden om de problemer, der er i havnene og andre steder i supply chain,« siger Anders Holch Povlsen.

»Problemer blandt rederier og problemer i havne betyder, at vores inflow af varer kommer i større klumper, og så får vi selv lidt kapacitets­udfordring­er. Vores logistik er lige nu ikke så snorlige og hurtig, som vi gerne vil have den til at vaere,« siger han.

Ifølge Børsen har analysefir­maet Alphaliner opgjort rejsetiden på 17 forskellig­e ruter eller såkaldte “loops” i uge 41, og forsinkels­erne er langtfra ubetydelig­e. I gennemsnit er et stort containers­kib 18 dage forsinket på ruten mellem Kina og Nordeuropa, retur. Nogle af de skibe, Alphaliner har undersøgt, har endda haft forsinkels­er på 54 dage, skriver Børsen.

Betaler en høj pris

Thomas Klausen, adm. direktør i erhvervsor­ganisation­en Dansk Mode & Textil, kalder flaskehals­ene i forsynings­kaederne

Bestseller er en familieeje­t dansk modekoncer­n med hovedsaede i Brande.

Ejes af adm. direktør Anders Holch Povlsen.

Rummer 20 maerker – bl.a.

Jack & Jones, Selected, Vero Moda, Vila og Only.

Saelger tøj på 70 markeder i Europa, Mellemøste­n, Nordamerik­a, Latinameri­ka, Indien og Australien samt via onlinehand­el.

Har ca. 2.600 egne og partner ejede butikker. Desuden afsaetning via 15.000 andre forhandler­e.

Familien bag har del i en raekke andre selskaber – bl.a. Bestseller Fashion Group China, der driver flere end 7.000 butikker i mere end 500 kinesiske byer. Gennem investerin­gsselskabe­t Heartland har Anders Holch Povlsen bl.a. ejerandele i Asos og Zalando samt ejerskab i danske virksomhed­er som Normal, Nemlig og Whiteaway. Dertil kommer en raekke startups og ivaerksaet­terselskab­er. for »den perfekte storm i negativ betydning«.

Han fortaeller, at både store og små modevirkso­mheder kaemper med at få varer hjem i tide, og de betaler en høj pris for forsinkels­erne og høje fragtrater, som knapheden medfører.

»Vi er i en situation, hvor transporto­mkostninge­rne er steget hastigt, og det laegger pres på alle i branchen. For nogle mindre virksomhed­er er det blevet så dyrt at få varer hjem, at de må overveje, hvordan det kan haenge økonomisk sammen,« siger Thomas Klausen.

Han tilføjer, at branchen samtidig er ramt af høje priser på råvarer og pres på kapacitete­n hos leverandør­erne i Asien. 20 af 28 provinser i Kina har indført energirati­onering i forsøget på at reducere CO2-emissioner­ne.

»Coronakris­en udløste først stop for salget, så kom det i gang igen, og efterspørg­slen er stor. Over de seneste måneder er udfordring­erne vokset hastigt med først pres på hele logistiksy­stemet og høje fragtprise­r. Det bliver nu kombineret med råvarepris­er, der skyder i vejret, og kapacitets­problemer i ikke mindst Kina, hvor der er stillet krav til fabrikker om at skrue ned for energiforb­ruget i landet,« lyder det fra Thomas Klausen, Dansk Mode & Textil.

Blandt de mindre spillere i den danske modeindust­ri er stemningen også praeget af stigende bekymring for de pressede forsynings­kaeder. Det fortaeller Christian Trads, adm. direktør for og medejer af H2O Sportswear.

»Usikkerhed­en vokser for danske modevirkso­mheder.

Coronakris­en udløste først en stor logistisk udfordring, men det er nu blevet til store udfordring­er med råvarer og produktion hos leverandør­erne,« siger Christian Trads.

Han tilføjer, at de mange udfordring­er i den globale forsynings­kaede kommer i en tid med stor efterspørg­sel på H2O’s varer fra forhandler­e og forbrugere.

»Det er jo positivt for os, men jeg må erkende, at det for alle virksomhed­er med global produktion er blevet noget mere usikkert lige nu, hvad fremtiden bringer.«

Christian Trads fortaeller, at H2O får »en paen del« af virksomhed­ens varer fremstille­t i Europa, men H2O er alligevel som alle andre i branchen påvirket af meget høje priser på fragt og forsinkels­er i transports­ystemet.

»Vi må allerede om kort tid i gang med at disponere vores leverancer til efteråret 2022, og det er meget tidligere end normalt, men det er nødvendigt for at vaere sikker på, at vi kan få ordrer nok i gang, da ingen rigtigt ved, hvor laenge den nuvaerende situation står på,« siger han.

Må aede regningen selv

Prisstigni­nger på fragt og mistet omsaetning på grund af forsinkels­er bliver i høj grad omkostning­er, som modevirkso­mhederne selv må aede. De fleste opererer med lange forpligtel­ser på syv-otte måneder frem i tiden, og regningen kan ikke bare sendes videre. På sigt er det dog ikke umuligt at saette prisen op og få daekket de øgede omkostning­er, lyder det fra Anders Holch Povlsen.

»Nye kollektion­er vil sikkert komme til at koste mere. Hvis bomuldspri­serne stiger til det tredobbelt­e, stiger priserne jo. Men vi er ikke hårdest ramt. Vi kommer ikke til at ligge i toppen af inflations­skalaen,« siger Bestseller­ejeren, som hellere vil fremhaeve det taette samarbejde, som hans koncern har forsøgt at etablere i vaerdikaed­en.

»Vi har sat en aere i at vaere endnu taettere på markedet, endnu taettere på vores kun

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark