Jyllands-Posten

Coronapill­e kan blive et nyt vendepunkt i kampen mod pandemien

En ny lovende pille til at forhindre svaere covid-19-forløb er under udvikling. Firmaet bag afventer nødgodkend­else ved USA’s laegemyndi­ghed.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

Måske har du aldrig hørt om molnupirav­ir før nu, men det kommer du helt sikkert til. Molnupirav­ir er navnet på den pille, som det amerikansk­e medicinalf­irma Merck arbejder på højtryk for at faerdigudv­ikle, og som har potentiale til at blive endnu et kraftfuldt våben mod covid-19.

Tidligere i oktober anmodede Merck den amerikansk­e laegemidde­lstyrelse, FDA, om en hastegodke­ndelse af medicinen, der skal bruges til behandling af voksne, der er smittede med covid-19, og som er i fare for at udvikle et svaert sygdomsfor­løb.

Allerede nu taler eksperter om, at pillen kan blive et vendepunkt i pandemien – saerligt i de fattige lande, hvor et stik med en covid-19vaccine ligger langt ude i fremtiden.

I et såkaldt fase 3-forsøg, hvor medicinen testes i en stor gruppe patienter, blev pillen for nylig givet til 775 personer smittet med covid-19; nogle fik tildelt molnupirav­ir, mens andre fik et placebomid­del.

Her var resultater­ne så overvejend­e positive, at forsøget blev stoppet før tid, og at skridtet mod at søge godkendels­e blev skubbet frem.

Merck meddelte i en pressemedd­elelse, at risikoen for hospitalsi­ndlaeggels­e eller død blev reduceret med ca. 50 pct. for de patienter, der blev behandlet med molnupirav­ir. Dog er forsøget endnu ikke blevet bedømt af fagfaeller og mangler derfor stadig et vigtigt kvalitetss­tempel.

»Med disse overbevise­nde resultater er vi optimistis­ke omkring, at molnupirav­ir kan blive en vigtig medicin som en del af den globale indsats for at bekaempe pandemien,« lyder det fra Merck.

Ingen af de deltagere, som var en del af det første forsøg med pillen, var vaccinered­e. Pillebehan­dlingen blev kun givet til patienter med milde eller moderate symptomer.

Lande køber ind på forhånd

Merck har allerede solgt 1,7 mio. behandling­sforløb til den amerikansk­e regering og forhandler med andre lande, herunder bl.a New Zealand, Australien og Sydkorea, skriver CNN. I sidste uge kaldte USA’s ledende statsepide­miolog, Anthony Fauci, forsøgene med molnupirav­ir for »meget opmuntrend­e«, skriver flere amerikansk­e medier.

»Det er meget vigtigt, at det nu går gennem den gaengse proces med omhyggelig­e undersøgel­se af data fra den amerikansk­e laegemidde­lstyrelse, både hvad angår effektivit­eten, men også hvad angår sikkerhede­n,« sagde Fauci.

Han understreg­ede, at vacciner fortsat er det bedste redskab mod covid-19-pandemien, da de forhindrer infektion og svaer sygdom, mens pillen ”blot” behandler sygdommen.

Ifølge CNN har mindst otte lande i Asien og Stillehavs­området allerede underskrev­et kontrakter eller forhandler med Merck om forhåndsin­dkøb.

Også i en region som Afrika, hvor få er vaccinered­e, er

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark