Jyllands-Posten

OM MOLNUPIRAV­IR

- Kilde: Merck/New York Times

Molnupirav­ir er en medicinsk behandling i form af piller, som skal beskytte allerede smittede covid-19-patienter mod et svaert sygdomsfor­løb. Den er udviklet af det amerikansk­e medicinalf­irma Merck (også kendt som MSD, red.) i samarbejde med Ridgeback Biotherape­utics. Behandling­sforløbet består af i alt 40 piller. Patienter skal spise fire piller to gange om dagen i fem dage.

Merck har anmodet om en nødgodkend­else af Molnupirav­ir ved USA’s laegemidde­lstyrelse. Hvis alt går vel, kan behandling­en blive godkendt ved udgangen af året.

Merck forventer at kunne producere piller til behandling af 10 mio. mennesker i år. en effektiv pillebehan­dling godt nyt, da det kan vaere med til at forhindre smittede patienter i at blive så syge, at de skal indlaegges.

Men det helt store spørgsmål bliver, om også fattige lande får råd til at købe pillen.

»Molnupirav­ir har virkelig potentiale til at aendre spillet en del. Vi er nødt til at sikre os, at vi ikke gentager historien, at vi ikke falder tilbage til de samme mønstre eller gentager de samme fejl, som vi så med covid-vaccinerne,« siger Rachel Cohen, adm. direktør i Nordamerik­a for ngo’en Drugs for Neglected Diseases Initiative.

Merck selv har lovet at have fokus på at fremme tilgaengel­igheden af pillen i fattigere lande.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark