Jyllands-Posten

Dansker skal raese for David Letterman i den største motorsport­sserie i USA

Det 20-årige racertalen­t Christian Lundgaard skal fra naeste saeson køre løb i USA’s største motorsport­sserie, Indycar.

- NIKOLAJ BJØRN MARCUSSEN nikolaj.b.marcussen@jp.dk

USA’s svar på Formel 1 får snart en 20-årig racerkører fra Hedensted ved Vejle med i løbet.

Den 20-årige Christian Lundgaard får fra naeste år et førersaede i Indycar, og han bliver således den første dansker i den bedste amerikansk­e formelklas­se i 16 år samt den første dansker nogensinde til at skulle køre i USA’s ubetinget største motorløb, Indianapol­is 500.

Lundgaard skal køre for Rahal Letterman Lanigan Racing, der bl.a. har den amerikansk­e tv-legende David Letterman som en af tre medejere.

»Det er et fantastisk hold, som fik mig til at føle mig meget velkommen tidligere på året, da jeg fik min debut i serien. Det er det perfekte valg, og jeg er glad for at slutte mig til dem i det naeste kapitel af min karriere,« lyder det fra Christian Lundgaard i en pressemedd­elelse fra sit nye team.

»At få muligheden for at blive fuldtidspr­ofessionel racerkører er et privilegiu­m,« siger han.

Indtil nu har Christian Lundgaard kørt i den naestbedst­e formelklas­se, Formel 2, og han kører også for Renaults akademihol­d, Alpine.

Drømmen er kongeklass­en

Lundgaard har allerede fået sin Indycar-debut. Det skete i august i år, hvor han tog det amerikansk­e løb med storm ved at kvalificer­e sig som firer. Selv om løbet endte med en 12. plads, fik han vist sit vaerd i den amerikansk­e serie. Og nu får han altså mulighed for at vise sine evner på den helt store scene.

Den allerstørs­te drøm for mange racerkører­e er dog Formel 1, men adgangen til kongeklass­en er i øjeblikket lukket.

Den amerikansk­e topserie kan derfor vaere en stor mulighed for unge danske racere, forklarer Bo Baltzer, elitechef i Dansk Automobil Sports Union.

»Hvor fokus tidligere udelukkend­e har vaeret på at komme i Formel 1, kan man nu se, at det kan lade sig gøre at få en karriere i amerikansk motorsport. Det øger muligheder­ne for, at vores unge talenter kan profilere sig og komme op på højeste niveau. Det er også noget, vi sammen med Team Danmark vil saette mere fokus på fremadrett­et,« siger han og understreg­er:

»Det er et kaempestor­t kapitel i dansk motorsport, der bliver åbnet her.«

Formel 2 blev en blindgyde

Timingen kunne ikke vaere meget bedre for Christian Lundgaard, der ellers var kørt i stilling til et spring op på øverste hylde i Formel 1. De store praestatio­ner er dog udeblevet i en halvskidt Formel 2-saeson, hvor han har vaeret ramt af flere tekniske problemer. Indycar-serien kan derfor åbne døren til sportens top.

»Indycar giver muligheden for at vise sig frem, og det kan blive en katapult til at komme i Formel 1. Den anden mulighed er, at han kan etablere sig som topkører i amerikansk motorsport, og det er en karriere i sig selv. Han kan køre Indycar i mange år, men han kan også hoppe over til andre klasser. Det åbner stadig muligheder­ne på den ene eller den anden måde,« siger Bo Baltzer.

Mange store kørere har tidligere taget springet mellem Indycar og Formel 1. Den tidligere racerkører Jacques Villeneuve vandt i USA, inden han blev Formel 1-verdensmes­ter i 1997.

I dag kører Kevin Magnussens tidligere Haas-makker, Romain Grosjean, i den amerikansk­e serie. Det samme gør tidligere F1-kører Takuma Sato, og det er netop hans saede, som til naeste år overtages af Christian Lundgaard.

Talkshow og forårsrull­er

Lundgaards nye team, Rahal Letterman Lanigan Racing, blev grundlagt i 1992 og er bl.a. kendt på grund af David Letterman, den nu 74-årige tv-personligh­ed, der gennem tre årtier markerede sig som en kulturel institutio­n i USA med sine talkshows.

Da han i 2015 trak sig tilbage efter over 6.000 programmer, fulgte over 14 mio. amerikaner­e med bag tv-skaermene. Foruden en raekke berømthede­r var fire amerikansk­e praesident­er – George Bush, Bill Clinton, George W. Bush og Barack Obama – også med til at sige farvel til den populaere tv-personligh­ed.

David Letterman har siden 1996 vaeret medejer af motorsport­sholdet, der også er ejet af den tredobbelt­e Indycarmes­ter Bobby Rahal. Og de glaeder sig til at få en dansker i folden.

»Jeg ser frem til et langt forhold med Christian. Han er en fremragend­e ung mand, der straks vil passe perfekt ind, og vi er alle spaendte på, hvad vi sammen kan praestere,« skriver Bobby Rahal i pressemedd­elelsen.

Bag sig har Christian Lundgaard to sponsorer, der har muliggjort skiftet til USA. Den ene er Kaj Andersen, der er bosat i Singapore, og den anden er Hemming Van, direktør for fødevarepr­oducenten Daloon, der bl.a. er kendt for at lave forårsrull­er.

 ?? ?? Christian Lundgaard har haft en svaer saeson i Formel 2, hvor det dog blev til en podieplads i Monza. Fra naeste saeson kører han i USA's svar på Formel 1. Foto: Joakim Ladefoged
Christian Lundgaard har haft en svaer saeson i Formel 2, hvor det dog blev til en podieplads i Monza. Fra naeste saeson kører han i USA's svar på Formel 1. Foto: Joakim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark