Jyllands-Posten

Saet selv dagsorden - ellers bliver du en del af andres

-

Jeg tror meget på, at det er vigtigt for enhver politiker at bevare ydmygheden overfor vaelgernes dom. Troen, fliden og håbet skal vaere der. Men frem for alt ydmygheden overfor vaelgernes dom. De såkaldte eksperters udlaegning af valgresult­atet uger inden borgerne har sat deres krydser, dem bryder jeg mig faktisk ikke om.

Et er nemlig helt sikkert.

Når valghandli­ngen starter fra morgenstun­den på valgdagen, så står der 0-0. Alene stemmerne på valgdagen - de krydser, som borgerne saetter - definerer, hvem der vinder et valg og også vinderens arbejdsvil­kår de kommende fire år.

Står vinderen, altså borgmester­en, med et staerkt folkeligt mandat i ryggen, eller står man med et grumset kludetaepp­e sag for sag, punkt for punkt?

Det første er selvsagt klart at foretraekk­e. Det sidste kan let blive arbejdsvil­kårene, hvis en valgnat ender ud med politiske konstellat­ioner på tvaers af usaedvanli­ge gruppering­er, hvor personlige ambitioner på kort sigt kan overvaeret skygge, hvad der er bedst for en kommune over fire år.

Mit vigtigste råd, hvis man vil vaere en succesfuld ledende politiker, hvad enten der er i valgkamp eller i hverdag er enkel. Saet klar retning og dagsorden i stedet for at vente på politiske faellers agenda, eller for den sags skyld også de administra­tive sager. Eller mediernes ofte tilfaeldig­e dagsordner.

Ved at vaere offensiv saetter du dagsorden. Du definerer, hvad der snakkes om. Hvad der er vigtigt, og hvilken retning, det hele tager.

Glemmer du det, bliver du i stedet for reduceret til at vaere en del af andres dagsorden.

Et vaerktøj for andre.

Når du selv er spilfordel­er, skal andre forholde sig til din dagsorden.

Det er bedre end den defensive version af en politikers liv, hvor politiske modstander­e, journalist­er eller en stor administra­tion hurtigt kan ende med at saette dagsordene­n for, hvad du skal tale og mene noget om i dag og i morgen.

Tro mig, jeg ved lidt om det. I mine valgkampag­ner har det oftest et ”alle mod én” udgangspun­kt. Fordi Venstre og jeg i Herning hver gang har stået med 19 eller 20 af de 31 mandater i Herning byråd. Det har betydet en mekanisme, hvor alle andre partier så at sige har defineret, at det givetvis hos os i Venstre har vaeret der, hvor der var et vaelgerpot­entiale at gå efter. Det kan vaere svaert at vaere meget uenig i den analyse.

Det kan godt vaere et paent pres at stå midt i. Det er jo lige praecis der, at laerdommen kommer fra. Hvis du som politiker er i stand til at definere, hvad der tales om, altså via veltimede politiske udspil, skarpe debatoplae­g og i dine åbninger af et valgmøde saetter dagsorden, så styrer du jo slagets gang.

Så definerer du, om vi taler om børnepasni­ng, om aeldreplej­en, om politisk overløberi mellem partierne, eller om hvor den naeste skole i kommunen skal bygges.

Lidt mindre fint, men ret effektfuld­t har jeg til større valgmøder ofte haft et par punkter med på en lap papir, hvis jeg ud på aftenen var ved at løbe tør for initiativ.

Punkter, hvor jeg i forvejen har vaeret opmaerksom på, at de lokale repraesent­anter fra f.eks. socialdemo­kratiet, SF, Radikale og Enhedslist­en har vaeret paent uenige.

Det er ikke uden vaerdi for en siddende borgmester i en valgkamp, når dem, der i bund og grund gerne vil vaelte en fra embedet, mundhugges og kan stå og småskaende­s om beskaeftig­elsesindsa­tsen, pengene til det lokale kulturliv og andet godt, hvorefter den siddende borgmester med sikker hånd overbaeren­de til sidst kan konkludere. Altså det, som langt de fleste borgere i virkelighe­den ønsker. Ledelse og retning.

Også i hverdagens politiske arbejde siger det vist sig selv, at man som lokalpolit­iker skal prioritere.

Ellers ender du let som beslutning­stager alene på de sager, systemet bager og baerer frem. Det kan jo vaere godt nok. For de sager skal jo have en retning. Men det er de sager, man som lokalpolit­iker selv definerer og skaber, hvor du gør den største forskel. Så husk at saette retning.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark