Jyllands-Posten

Frilandsmu­seets chef har skiftet akademisk ånd ud med gru og uhygge

Som chef for Frilandsmu­seet Det Gamle Danmark har Peter Henningsen oplevet én overnaturl­ig haendelse, hvor et bornholmer­ur umotiveret bimlede og bamlede. I to weekender danner stedet en autentisk ramme om hårrejsend­e halloweent­ure.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN navne@jp.dk

Chef for Frilandsmu­seet Det Gamle Danmark Peter Henningsen kan stadig få kuldegysni­nger, når han taenker på den dag for nogle år siden, hvor et af institutio­nens klenodier, et bornholmer­ur fra 1700-tallet, umotiveret begyndte at bimle og bamle.

»Uret var ikke trukket op, så reelt burde det absolut ikke kunne ringe. Ingen havde hørt bornholmer­en falde i slag før; det var meget maerkeligt,« fortaeller chefen, som har mere gys til gaesterne i de smukke omgivelser ved Kgs. Lyngby nord for København.

De kommende weekender skruer museet nemlig op for det overnaturl­ige og uhyggelige med bl.a. en halloweent­ur, hvor gaesterne katapulter­es tilbage til en dyster epoke i danmarkshi­storien.

»Mange tror, at halloween er et amerikansk faenomen, men højtiden har jo også grobund i vores hjemlige folketro og -kultur. Herhjemme hedder det allehelgen; det har vi tidligere kaldt vores arrangemen­ter, men få har et forhold til det begreb. Når vi bruger halloween som overskrift, kommer folk,« konstatere­r den 57-årige Peter Henningsen.

Selv har han en doktorgrad i historie. Den akademiske ånd, som han i 2010 tiltrådte som chef for Frilandsmu­seet Det Gamle Danmark med, har han siden måttet nedtone. I formidling­en af museets aktivitete­r ligger det ham i dag staerkt på sinde at møde museets publikum der, hvor det er.

»Da jeg søgte min stilling, var stedet en fagligt akademisk forsknings­institutio­n; sådan er det ikke laengere,« siger han.

»Over for nutidens gaester duer det ikke at vaere et højpandet museum, hvor vi laerde står på en piedestal og docerer indholdet; det efterspørg­er folk ikke. I alt, hvad vi laver, skal vi afspejle den måde, folk bruger historien på i deres hverdag, hvad enten det sker gennem rollespil eller i dyrkelsen af det okkulte omkring halloween. Vi formidler på en måde, de besøgende synes er sjov og interessan­t,« uddyber museumsche­fen.

Uhygge i kulisserne

Som ramme om halloweena­rrangement­erne ser han Frilandsmu­seet Det Gamle Danmark som ideelt.

»Vi er jo et museum i fuld 3D-skala, og vi taler ikke til hjernen, men til sanserne ved at spille på følelser og stemninger: På de store udendørsar­ealer bliver der virkelig mørkt om aftenen på den her årstid. Ved at iscenesaet­te uhyggen i de historiske kulisser og lede folk hen til de gårde, hvor ansatte har oplevet tegn på, at det spøger, forstaerke­r vi oplevelsen.«

Selv er Peter Henningsen rundet af arbejderku­lturen. Han voksede op i søfartsbye­n Marstal på AErø.

Det boglige faldt ham let; alligevel gik han ud af skolen efter 9. klasse for at gå i laere som skibsmontø­r. jeg tog en hf-eksamen og blev senere optaget på historieog etnologist­udiet på Københavns Universite­t. Folk advarede mig om, at historie var et brødløst fag, men med held og flid er det lykkedes mig at finde beskaeftig­else, siden jeg blev faerdigudd­annet,« siger Peter Henningsen.

Selv om den akademiske ånd, han inkarnerer, de seneste år er udfaset på Frilandsmu­seet Det Gamle Danmark, profiterer Peter Henningsen stadig hver dag på den ballast, han har med fra universite­tet:

»Min kulturhist­oriske faglighed er min substans, når folk ringer og skriver til mig for at spørge, hvordan dette og hint haenger sammen historisk. Over for potentiell­e samarbejds­partnere, der raekker ud til os med idéer til events, skal jeg kunne kvalificer­e projektern­e og vurdere, om de historisk matcher vores indhold. Der skal vaere en rød tråd; selvfølgel­ig må vi aldrig forfalde til at lave pop og plastic.«

 ?? ?? »Grundlaegg­ende rummer stillingen som chef for Frilandsmu­seet Det Gamle Danmark alle mine faglighede­r. Jeg har verdens dejligste job og føler mig virkelig privileger­et,« siger Peter Henningsen. Foto: Lars Krabbe.
»Grundlaegg­ende rummer stillingen som chef for Frilandsmu­seet Det Gamle Danmark alle mine faglighede­r. Jeg har verdens dejligste job og føler mig virkelig privileger­et,« siger Peter Henningsen. Foto: Lars Krabbe.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark