Jyllands-Posten

Milliarder­ne skyller ind over dansk biotek

Den danske biotekindu­stri er i topform, og en lang raekke selskaber har på det seneste hentet historisk store beløb fra alverdens prominente investorer.

- BENJAMIN WERNER CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk

Historisk store investerin­ger, børsnoteri­nger i USA og en ejerkreds bestående af nogle af verdens mest prominente investorer; alt sammen klare indikation­er på, at den danske biotekbran­che befinder sig midt i en gylden aera.

»Der er sket et kvantespri­ng i dansk biotek. Vi har virkelig høj videnskabe­lig kvalitet og dygtige ledelsesgr­upper. Når vi har det, kan vi også rejse kvalitetss­yndikater (investorsa­mmenslutni­nger, der går sammen om at investere i en startup, red.),« siger Søren Møller.

Han er ledende partner i Novo Seeds, der på vegne af landets største pengetank, Novo Holdings, investerer i virksomhed­er både inden for medicinsk udstyr og laegemidde­ludvikling.

I begyndelse­n af 2021 hentede det danske bioteksels­kab IO Biotech 950 mio. kr., og nu er selskabet på vej på børsen i USA, mens det unge Muna Therapeuti­cs for nylig hentede 450 mio. kr.

»Jeg har aldrig set det før. Pengene er historisk store, og saerligt de indledende finansieri­ngsrunder bliver større og større,« siger Sten Verland, partner i venturefon­den Sunstone.

Christian Elling, ledende partner i Lundbeckfo­nden Emerge, håber, at den positive udvikling for branchen kan bidrage til at fastholde flere bioteksels­kaber og arbejdspla­dser på dansk grund, selv hvis muligheder­ne i udlandet kan virke tillokkend­e.

2021 har også budt på den største serie A-investerin­g i dansk biotek nogensinde, da det purunge selskab Adcendo i foråret hentede 380 mio. kr. En serie A-investerin­g er betegnelse­n for et selskabs første betydnings­fulde kapitalrej­sning fra veletabler­ede kapitalfon­de efter en periode med opstartska­pital.

De penge skal bruges til videreudvi­kling af en raekke tidlige projekter inden for laegemidle­r til behandling af forskellig­e kraeftform­er.

Henrik Stage, medstifter og finansdire­ktør i Adcendo, mener, at dansk biotek er blevet mere internatio­nalt orienteret.

»Vi har i stiftergru­ppen bag Adcendo hele tiden troet på, at vi har en fuldstaend­ig unik mulighed. For os har det vaeret afgørende at få en staerk internatio­nal investorgr­uppe, der kunne vaere med hele vejen, herunder også deltage i en børsnoteri­ng,« siger Henrik Stage.

Flere muskler at spille med

Det lykkedes ifølge Henrik Stage »med de meget staerke crossover investorer, (fonde, der investerer i både børsnotere­de og unoterede selskaber, red.) vi har fået med amerikansk­e RA Capital Management og europaeisk­e Novo, Healthcap, Ysios og Gilde«.

»Vi har straebt efter at have muskler bag, så vi, hvis vi kommer til samme sted som IO Biotech med en børsnoteri­ng, allerede er klaedt på til det,« siger Henrik Stage.

En opgørelse fra Vaekstfond­en understreg­er ligeledes den positive udvikling; i 2. kvartal af 2021 blev der nemlig foretaget ventureinv­esteringer i danske selskaber for i alt 2,7 mia. kr., hvilket var staerkt drevet af investerin­ger i sundhedste­knologi generelt. Til sammenlign­ing var det samme tal under 1 mia. kr. i samme kvartal i både 2019 og 2020.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark