Jyllands-Posten

Stenrig investor vil beholde biotek-kometer på dansk jord

I Lundbeckfo­nden er chefen for biotekinve­steringer interesser­et i at holde flere selskaber i Danmark.

- BENJAMIN WERNER CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk

Den stenrige Lundbeckfo­nden vil gerne se flere danske bioteksels­kaber vokse sig store i Danmark, men man må ikke blindt lukke øjnene for, at andre løsninger i mange tilfaelde kan vaere at foretraekk­e.

Det fortaeller Christian Elling, ledende partner i Lundbeckfo­nden Emerge, der på vegne af Lundbeckfo­nden investerer i biotek på et tidligt stadie.

»Vi har i fonden en interesse i at se på, om der er nogle bioteksels­kaber, som måske skal have en anden retning. Der kan godt vaere andre løsninger end den traditione­lle model, og det har vi jo set med Genmab og Ascendis Pharma, der stadig er store i Danmark,« siger Christian Elling.

Genmab er i dag børsnotere­t i både Danmark og i USA, mens Ascendis Pharma kun er børsnotere­t i USA, men fortsat har en stor afdeling i Hellerup nord for København.

Den traditione­lle forretning­smodel er typisk, at bioteksels­kaber enten saelger laegemidde­lkandidate­r eller hele selskabet til større medicinals­elskaber. Det er ifølge Christian Elling helt naturligt, og det er der ikke noget galt i.

Hvad er de gode rationelle argumenter for at beholde de spaendende bioteksels­kaber i Danmark, når muligheder­ne er så meget større i f.eks. USA?

»Jeg synes, der er et samfundsma­essigt perspektiv i det. På den lange bane vil det komme samfundet til gavn, at nogle af selskabern­e bliver. Hvis vi alle sammen skal bidrage til, at vi får et mere spirende kapitalmar­ked i Danmark, er det noget med at gøre tingene et skridt ad gangen,« siger Christian Elling.

Han mener ikke, at det behøver vaere så sort-hvidt, og at man sagtens kan tage et dansk selskab, børsnotere det i USA og samtidig sikre, at en stor del af aktivitete­n i selskabet bliver i Danmark – og en vaesentlig del af skattegrun­dlaget for den sags skyld.

Der er vel ikke rigtig nogen danske bioteksels­kaber, udover måske Ascendis Pharma, som har børsnotere­t sig i USA og så samtidig er forblevet forholdsvi­s store i Danmark?

»Nej, det har du da ret i. Set i et biotekpers­pektiv handler det mere om, hvor branchen har befundet sig henne historisk, og hvor vi er på vej hen. Vi og mange andre arbejder hårdt på, at industrien i Danmark skal blive endnu staerkere i fremtiden, for muligheder­ne har jo ikke rigtig vaeret der hidtil,« siger Christian Elling.

Sandsynlig­heden for, at det sker i fremtiden, er vel også langt højere nu, fordi der helt simpelt er flere kvalitetss­elskaber end for bare f.eks. fem år siden?

»Jeg har på fondens vegne arbejdet med dette i snart 10 år, og i dag er der entydigt en højere kvalitet i selskabern­e. De er også bedre kapitalise­ret, og ledelserne er langt mere erfarne,« siger Christian Elling.

Det aendrer bare ikke på, at fondens opgave til syvende og sidst er at bygge så staerke danske bioteksels­kaber som overhovede­t muligt.

»Derfor nytter det heller ikke noget at lukke øjnene, hvis den bedste mulighed for det respektive selskab og vaerdiskab­elsen for aktionaere­rne ligger i USA,« siger Christian Elling.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark