Jyllands-Posten

Handelsban­ken er sat til salg – her er de mulige købere

Der er flere mulige købere til Handelsban­kens danske forretning. Danske Banks navn er i spil i forhold til den finske forretning.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Det er en laekkerbis­ken, der er kommet til salg, efter at Handelsban­ken tirsdag aften annoncered­e, at den svenske storbank traekker sig fra det danske marked.

De danske banker er under et hårdt pres, og efterspørg­slen efter banklån falder. Med andre ord vokser markedet ikke. Det gør det svaert at vokse organisk. Men nu er der kommet en sjaelden mulighed for at skyde genvej til en betragteli­g vaekst.

Handelsban­ken har sat sin danske forretning til salg. Den har et udlån på 77,2 mia. kr. og et indlån på 40,9 mia. kr.

Det kraever en vis størrelse at opsluge den mundfuld, og derfor skal de mulige købere sandsynlig­vis findes blandt de store danske pengeinsti­tutter.

En kilde i finanssekt­oren, som selv har erfaring med opkøb af banker, vurderer, at Handelsban­kens danske forretning nok er 5-7 mia. kr. vaerd. Samtidig vurderer han, at prisen nok ender med at blive noget højere end det, fordi flere banker er under pres og har brug for vaekst, og fordi der er rigelighed af kapital. Beslutning­en om at saelge den danske del af forretning­en fra blev truffet sendt tirsdag eftermidda­g. Derfor er detaljer om den videre salgsproce­s fortsat usikre, men Finans erfarer, at bankens ledelse nu går i gang med at oprette et datarum i hovedsaede­t i Stockholm, som den danske afdeling kommer til at bidrage til med informatio­ner om den danske bankforret­ning. Banken ønsker at få salgsproce­ssen hurtigt overstået, fordi perioden frem til en køber er fundet vil gøre medarbejde­re og kunder usikre og nervøse for fremtiden.

Bejlere i datasamarb­ejde

Flere banker skiller sig umiddelbar­t ud i feltet af bejlere: Jyske Bank, Spar Nord og måske også Nykredit og Sydbank.

Spar Nord og Nykredit er på samme datacentra­l – BEC – som Handelsban­ken. Det er i praksis en stor fordel. Banker på andre datacentra­ler skal nemlig betale et betydeligt beløb for at lade Handelsban­ken udtraede af BEC. Ifølge kilder i sektoren svarer den regning til Handelsban­kens betaling til BEC i fem år. Det er sandsynlig­vis et stort trecifret millionbel­øb.

Udover regningen er det en ressourcek­raevende opgave at flytte en bank til en ny datacentra­l.

Danske Bank gør i en analyse Spar Nord til den mest oplagte køber. Nordnets investerin­gsøkonom, Per Hansen, peger i stedet på Nykredit som den største favorit, mens han kalder Spar Nord for et wildcard.

Ifølge en branchekil­de er Nykredit umiddelbar­t det mest oplagte bud, men han peger på, at der i finanssekt­oren er forlydende­r om, at konkurrenc­emyndighed­erne naeppe vil tillade det.

Nykredit har nemlig vokset sig meget stor på realkredit­markedet og vil med Handelsban­kens udlån bliver for dominerend­e, lyder vurderinge­n.

Derudover skal Nykredit passe på med at ødelaegge den gode stemning i Totalkredi­t-samarbejde­t, hvor samarbejds­partnerne kunne anse det for en fjendtlig handling, hvis Nykredit køber Handelsban­ken.

For Jyske Bank og Sydbank er ulempen, at de ikke er på samme datacentra­l som Handelsban­ken.

For lidt at tjene i Danmark

Derudover har Sydbank for nylig købt Alm. Brand Bank og har derfor – måske – haenderne fulde med at håndtere integratio­nen af den forretning.

Jyske Bank er ikke en del af Totalkredi­t-samarbejde­t. Spørgsmåle­t er, hvor stor en ulempe det i praksis er. Handelsban­ken er nemlig kendt for primaert at benytte prioritets­lån i banken og ikke realkredit­lån, når den finansiere­r kundernes boliger. Derfor er det ikke nødvendigv­is store summer, som bliver tabt i provisions­betalinger, hvis Handelsban­kens udlånsport­efølje forlader Total

Vi leverer nøjagtigt de samme produkter og den samme service over for vores kunder, så de kan vaere helt rolige. LARS MOESGAARD, ADM. DIREKTØR, HANDELSBAN­KEN I DANMARK

2020 1.682 -1.025 657 636 645 76.000 39.700

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark