Jyllands-Posten

Kulturindu­strien frygter for

Et lovforslag fra Skattemini­steriet vil presse flere dele af medie- og kulturindu­strien, forudser brancheorg­anisatione­r.

- LOUISE RESEKE lr@mediawatch.dk

Det vil ramme forlagsbra­nche, tv-marked og kulturindu­strien, hvis et lovforslag om at indføre moms på rettigheds­betalinger indføres uaendret og som planlagt fra 2023.

Sådan lyder det fra Danske Forlag, Koda og Danske Mediedistr­ibutører i deres høringssva­r til udkastet, som vil aendre momslovgiv­ningen, så rettigheds­betalinger på f.eks. musik, bøger og filmog tv-produktion­er pålaegges moms, hvis beløbet overstiger 50.000 kr.

Ifølge Skattemini­steriet er aendringen nødvendig for at komme i sync med EU-retten, der siger, at licens til ophavsrett­igheder på kunstneris­k virke ikke kan saelges uden moms. Men skiftet vil kraeve en milliondyr omstilling, der i sidste ende risike

kredit-samarbejde­t.

Danske Bank vurderes til at vaere for stor til at få lov til at købe Handelsban­ken. Derudover lider Danske Bank og Nordea altid under, at de skal løfte opkøbte banker ud af deres datacentra­ler, fordi de to storbanker kører med egne it-systemer.

Endelig har de to allerede en størrelse, som betyder, at de ikke opnår samme stordrifts­fordele som eksempelvi­s Jyske Bank og Spar Nord.

Handelsban­ken har også sat den finske forretning til salg. Her kunne Danske Bank vaere en mulig køber for på den måde at opnå en større volumen på det finske marked.

Handelsban­ken vil saelge sin danske forretning, fordi den svenske storbank vurderer, at den på sigt ikke er stor nok til at tjene nok penge i

Danmark. En interessan­t udmelding i lyset af, at Handelsban­ken er blandt de større banker på det danske marked. Hvis den ikke er stor nok til at få en fornuftig forretning, har mange andre danske pengeinsti­tutter en mildest talt udfordret fremtid i vente.

Vanskelige­re vilkår

»Forudsaetn­ingerne for at drive profitabel bankvirkso­mhed på de forskellig­e geografisk­e markeder har aendret sig vaesentlig­t, siden Handelsban­ken begyndte at udvide sin forretning internatio­nalt. Det er blevet vanskelige­re at udnytte synergiern­e på tvaers af lande i takt med øgede lovgivning­skrav, og bankerne bliver nødt til at etablere centrale funktioner og infrastruk­tur i de enkelte markeder,« skriver Handelsban­ken i en pressemedd­elelse om det kommende frasalg i Danmark.

Den øverste chef for den danske del af Handelsban­ken, som i øvrigt har forrentet egenkapita­len med 11,5 pct. i årets første ni måneder, beroliger kunderne med, at de ikke kommer til at opleve forandring­er. På den korte bane, altså:

»Det er vigtigt for mig at understreg­e, at vi driver banken videre på et uforandret mandat. Vi leverer nøjagtigt de samme produkter og den samme service over for vores kunder, så de kan vaere helt rolige,« siger Lars Moesgaard, adm. direktør i

Handelsban­ken i Danmark.

Handelsban­ken har mange boligkunde­r med et billigt prioritets­lån. Dermed adskiller banken sig fra andre banker, hvor boligfinan­siering normalt sker ved at lange realkredit­lån over disken. Lars Moesgaard kan ikke garantere, at kunderne kan blive ved med at finansiere deres bolig gennem billige prioritets­lån.

»Det er svaert at sige noget helt praecist om, hvad der sker på den anden side af et nyt ejerskab. Men udgangspun­ktet må vaere, at en ny køber overtager de aftaler, som ligger mellem os og kunderne,« siger Lars Moesgaard.

Fremover vil Handelsban­ken koncentrer­e sig om at drive forretning i Sverige, Norge og Storbritan­nien.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark