Jyllands-Posten

Coronasmit­ten stiger, og nye mutationer kan vaere på vej

Statens Serum Institut forventer op mod 3.200 nye smittede hver dag midt i november.

- HANNE FALL NIELSEN HEDVIG HØGH-OLESEN hanne.fall.nielsen@jp.dk hedvig.hoegh@jp.dk

Endnu et hop.

Efter mange ugers stilstand i coronasmit­ten er kurven over nye smittede fortsat stigende. Det seneste døgn fik 1.247 konstatere­t covid-19 – en stigning på 120 personer.

Den seneste prognose fra Statens Serum Institut (SSI), som ekspertgru­ppen for matematisk modellerin­g af covid-19 fremlagde torsdag, forudsiger 600-3.200 nye smittede hver dag midt i november. Og mellem 25 og 110 daglige indlaeggel­ser.

Ifølge professor Allan Randrup Thomsen, Københavns Universite­t, er de aktuelle stigninger i coronasmit­ten forventeli­ge, og han ser alvorligt på udviklinge­n, men uden at vaere ekstremt bekymret. Når man saetter det lidt laengere lys på ind i november, bliver panderynke­rne dybere hos professore­n.

Når smertegrae­nsen

»Så er vi ved at nå smertegrae­nsen, hvor trykket på sundhedsva­esenet ligger på samme niveau som sidste år ved samme tid, og det var såmaend hårdt nok,« siger han og krydser fingre for, at en eventuel influenzae­pidemi lader vente sig på.

»Normalt slår influenzae­n først til i december eller omkring årsskiftet, og til den tid må vi håbe, at presset fra corona er taget lidt af,« siger Allan Randrup Thomsen.

I øjeblikket er den meget smitsomme deltavaria­nt af corona den altdominer­ende i Danmark, men forskerne på SSI har kikkerten – eller mikroskope­t – rettet mod flere nye mutationer.

»Virus muterer hele tiden, og vi holder skarpt øje, for vi ved jo, at det kan gå galt – og gå galt hurtigt. En farlig mutation i Indien kan vaere på Rådhusplad­sen i løbet af 14 dage,« siger overlaege og professor Anders Fomsgaard, leder af SSI’s Virus Forskning & Udviklings­laboratori­um. Han understreg­er dog samtidigt, at der i øjeblikket ikke er akut fare på faerde.

Men en saerlig gruppe mutationer med forbogstav­erne AY holder forskerne verden over ifølge Fomsgaard saerligt øje med.

»Isaer en ny AY 4.2 er begyndt at røre på sig i England – muligvis med stigende smitte – så i disse timer holder vi meget øje med den. Vi har set de første 262 tilfaelde i Danmark siden begyndelse­n af august, men antallet af smittede med den saerlige variant er lavt i Danmark og ser ikke ud til at stige,« siger Fomsgaard.

I øjeblikket dyrker og studerer forskerne på SSI AY 4.2-varianten under mikroskop, og ifølge Fomsgaard kan det resultere i, at danske eksperter bliver de første til at afdaekke variantens saerlige karakteris­tika og dermed undersøge, om AY 4.2 er modstandsd­ygtig over for vacciner.

For de mennesker, som bliver smittede og slemt syge af covid-19, er der måske håb på vej. Det amerikansk­e medicinalf­irma Merck, også kendt som MSD, er på vej med en ny pille, som skal behandle nyligt smittede, der er i risiko for at få et svaert sygdomsfor­løb.

Ny pille giver håb

Pillen har navnet Molnupirav­ir, og ifølge nyhedsbure­auet Ritzau vil Det Europaeisk­e Laegemidde­lagentur (EMA) påbegynde en evaluering af behandling­en. Det skal ske via et såkaldt rolling review, som fremskynde­r vurderinge­n af et »lovende laegemidde­l« under en nødsituati­on på folkesundh­edsområdet.

»Det viser i mine øjne en stor vilje til at sikre smidige og hurtige processer,« lyder det fra Rune Hørby, der er kommunikat­ionschef i MSD Danmark.

Den amerikansk­e laegemidde­lstyrelse, FDA, oplyste for en uge siden, at et ekspertpan­el den 30. november vil samles for at diskutere den nye pille, og Laegemidde­lstyrelsen i Danmark afventer de internatio­nale vurderinge­r.

Medicinalf­irmaet oplyser, at der allerede er solgt 1,7 mio. doser til det USA og en halv mio. til England.

I Danmark knytter overlaege og professor Lars Østergaard, Aarhus Universite­tshospital, positive forventnin­ger til den nye pille, hvis den bliver godkendt.

»Fordi den er i pilleform, kan vi komme i gang med behandling­en meget tidligere i forløbet, og det er en stor fordel for patientern­e. Den behandling, vi har i dag, gives med indsprøjtn­ing, og derfor kommer de senere i forløbet,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark